جمعه ۱۵ خرداد ۱۴۰۵

۱۳۹۹/۰۲/۱۸ ۰۱:۵۵

فعالیت‌ سفته ‌بازانه بانک‌های خصوصی

یک پژوهشگر اقتصادی گفت: بانک‌های خصوصی در مقابل سپرده‌های جذب شده طی سال‌های گذشته، تسهیلاتی پرداخت نکرده‌اند و با این روش توانسته‌اند حجم بالایی از نقدینگی موجود در کشور را در دست بگیرند.

به گزارش بنکر (Bankerاحسان سلطانی، با اعلام اینکه این موضوع طی دو سال گذشته بیشتر نیز شده است اظهار داشت: به این ترتیب بانک‌های خصوصی به این امکان دست یافته‌اند که در بازارهای مختلفی همچون بازار ارز، بازار مسکن، بازار سهام و امثال آن مداخله کنند.
این کارشناس اقتصادی افزود: با این حال تلاطمات شکل گرفته را نتیجه هجوم نقدینگی‌های مردمی به سمت چنین بازارهایی اعلام می‌کنند. این در حالی است که کاهش قدرت خرید موجب شده نقدینگی در دست مردم به میزان زیادی کاهش یابد.
سلطانی ادامه داد: بانک‌های خصوصی طی دو سال اخیر مقدار زیادی سپرده جذب کرده‌اند و در بازارهای ارز و مسکن و سهام سرمایه‌گذاری کرده و فعالیت‌های سفته‌بازانه و سوداگرانه ترتیب داده‌اند. وی گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد حجم بالای نقدینگی تنها در دست عده معدود به ویژه بانک‌های خصوصی قرار دارد و در دست عمده مردم قرار ندارد.

سلطانی افزود: کل پولی که طی چهار ماه گذشته توسط مردم وارد بازار سرمایه شده تنها ۵/۱ درصد ارزش بازار سرمایه است. آیا ۵/۱ درصد می‌تواند ۱۰۰ برابر خودش حباب ایجاد کند؟
وی تصریح کرد: روشن است نظام بانکی ورشکسته ایران برای اینکه بتواند منابع مالی جمع‌آوری کند دست به چنین کارهایی می‌زند.

به گفته سلطانی، این وضعیت روز به روز در حال بدتر شدن است و تنها در صورتی می‌توان نسبت به پایان چنین وضعیتی ابراز امیدواری کرد که دولتی بر سر کار بیاید که جلوی بانک‌های خصوصی را بگیرد.
وی اضافه کرد: پولی که در بانک‌های خصوصی محبوس مانده و کسی از سرنوشت آنها خبری ندارد چند برابر پولی است که در موسسه‌های کاسپین و موسسات غیرمجاز قرار داشت.

این کارشناس اقتصادی افزود: نظارتی بر روند فعالیت بانک‌های خصوصی شکل نمی‌گیرد و بدهی این بانک‌ها و درنتیجه فعالیت‌های فسادزای آنها در طول این سال‌ها روند فزاینده‌ای به خود گرفته است. سلطانی خاطرنشان کرد: آنهایی که توانسته‌اند ارزش دارایی‌هایشان را طی چند ماه گذشته به چند برابر برسانند، توان سفته‌بازیشان را چند برابر کرده‌اند.
چون این افراد به سودهای بادآورده عادت کرده‌اند، می‌توانند سرمایه‌هایشان را به سمت دیگر بازارهای مالی نیز هدایت کنند و دیگر بازارهای مالی را نیز به هم بریزند.
به گفته وی، مردم زیان‌دیدگان اصلی چنین سیستمی هستند و افرادی که به رانت اطلاعاتی دسترسی دارند از روند تغییرات بازارها خبر دارند و می‌توانند سودهای کلانی را نصیب خود کنند.

برای عضویت در کانال بنکر کلیک کنید

دیدگاه‌ها

کلیه حقوق مادی و معنوی محفوظ و متعلق به بانکداران ۲۴ می باشد و استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع بلامانع است. طراحی: هشت بهشت