حسين راغفر، اقتصاددان گفت: بر اساس آمارهاي رسمي كشور، محاسباتي انجام داديم كه نشان ميدهد حدود ۶ تا ۷ درصد جمعيت كشور ما با گرسنگي روبهرو هستند و كل مخارجشان نميتواند هزينه غذاي آنها را تامين كند؛ ضمن اينكه خانوادهها مخارج ديگري جز غذا هم دارند.
۷ درصد جمعيت ۹۰ ميليوني رقم بسيار قابل توجهي است! اگر آقاي پزشكيان بتواند اين وعده را ظرف ۴ سال آينده محقق كند، اين دستاورد بزرگي است.
به گزارش بنکر (Banker)، حسين راغفر، استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا كه در مراسم بزرگداشت استاد فقيد «مير مصطفي عالينسب» در موسسه مطالعات دين و اقتصاد با موضوع سازوكارهاي عملي برقراري اميد و عدالت در ايران سخن ميگفت، با بيان اينكه «عالينسب» بر كاهش تورم و توجه به تاثير آن را بر زندگي طبقات كارگر بسيار حساسيت داشت، تصريح كرد: اهتمامي كه ايشان به اين مساله داشتند بسيار قابل تامل است و نشان ميدهد كه ما از اين منظر براي مهار تورم چه مسووليتهايي داريم.
وي نابرابري را مساله كانوني اقتصاد ايران و جهان عنوان كرد و ادامه داد: ما امروزه به وضوح شاهد نارضايتي در جامعه خود هستيم و علت اساسي تصميم جمعيت بزرگي كه در انتخابات شركت نكردند، اين است كه سياستهاي اساسي كشور بهطور نظاممند، بخشهايي از جامعه ما را از دسترسي به فرصتها و منابع ملي حذف كرده است. بنابراين بسيار طبيعي است كه اين شرايط نارضايتي ايجاد كند و احساس كنند اساسا تعلق خاطري به اين كشور ندارند و اعتراضشان را به اين شكل بسيار مدني بروز دادند.
اين اقتصاددان با يادآوري اينكه البته با كمال تاسف اين مساله تنها مربوط به ما نيست و سياستهاي تعديل ساختاري و بعدها نئوليبراليسمي كه از ۱۹۸۰ تا ۲۰۲۰ شكل گرفته منشا بسياري از نارضايتيها در كشورهاي بزرگ صنعتي جهان است، اظهار داشت: امروز بخشي از اعتراضاتي كه در امريكا با عنوان مخالفت با جنايتهاي اسراييل صورت ميگيرد، اعتراضي است به ۴۰ سال استثمار مستمر نسل جوان در امريكا كه توسط نظام اقتصادي امريكا انجام شده و بخشهاي قابل توجهي از مردم را در بر گرفته و آنها از اميد به آينده و محصول اجتماعي عملا حذف شدهاند.
شاهد نابرابري در توزيع اميد هستيم
راغفر اضافه كرد: اين نابرابريها فقط در دسترسي به فرصتها و منابع نيست، بلكه شاهد نابرابري در توزيع اميد هستيم.
جوانان ما اميد به آينده را از دست دادهاند و فكر ميكنند هيچ مرجع و ملجايي اصلا به فكر آنها نيست. اين موضوع، مهمترين مساله كانوني امروز جامعه ماست كه اگر به آن توجه نشود قطعا وضعيت به مراتب بدتر خواهد شد.
مساله نابرابري از محوريترين پديدههايي است كه به شدت ثبات سياسي را تهديد ميكند. متاسفانه ما هيچ نشانهاي را هم از سوي حاكميت براي رفع اين نابرابريها نمي بينيم.
اميدوارم روزنهاي ولو اندك براي ايجاد گفتوگو در جامعه باز شود
وي گشايش ايجاد شده در انتخابات را پاسخي به مطالبات سالهاي گذشته مردم و خصوصا جوانان دانست و ابراز عقيده كرد: اين گشايش به هيچوجه كافي نيست.
اميدوارم روزنهاي و لو اندك باز شود تا بتوانيم در جامعه گفتوگو كنيم. البته متاسفانه به دلايل مختلف نشانههاي آن كافي نيست.
آنچه امروزه كورسويي از اميد ايجاد كرده، اين است كه پزشكيان براي كاهش نابرابريها بر سه محور تعهد كرده و ما به دنبال تحقق تعهدات ايشان خواهيم بود.
پزشكيان وعده ريشهكني گرسنگي را محقق كند
راغفر ادامه داد: آقاي پزشكيان بارها تاكيد كردند كه ما متعهد ميشويم كه مردم شب با گرسنگي نخوابند. اگر آقاي پزشكيان بتواند اين وعده را ظرف ۴ سال آينده محقق كند، اين دستاورد بزرگي است.
ايشان دو تعهد ديگر با عنوان آموزش رايگان همگاني و رفع نابرابري را دادهاند كه هر سه اينها جزو تعهدات قانون اساسي است. قانون اساسي كه بعد از جنگ، آن را در جوي آب انداختند و كاملا ناديده گرفته شد و حاكمان هر گونه كه خواستند آن را اجرا كردند.
رژه اشرافيت در شهرها، ناهنجاري را تشديد ميكند
اين عضو هيات علمي دانشگاه با يادآوري اينكه آموزش همگاني اجباري در كشورهاي صنعتي به اين معناست كه كودكي كه در ساعت تحصيل در خيابان باشد پليس خانواده او را براي اينكه او در كلاس درس نيست بازخواست ميكند، خاطرنشان كرد: ببينيد ما از كجا به كجا رسيديم كه اين بچهها سر چهارراهها، خيابانها و در زبالهها ميگردند! پزشكيان به دسترسي آموزش همگاني و رايگان تعهد كرده است.
ما بيش از 35 سال است كه اخطار ميكنيم اگر اين سياستهاي فعلي ادامه پيدا كند، ما با اشكال مختلف ناهنجاريها روبهرو خواهيم بود. اين ناهنجاريها ناشي از عدم پايبندي حاكميت به تعهداتش در قانون اساسي است. آنها كه مرتكب ناهنجاريها ميشوند، اغلب درس نخواندهاند و هيچ اميدي به آيندهشان ندارند.
بنابراين با اين رژه اشرافيت و نابرابري كه در شهرها وجود دارد، ناگزير ميشوند براي رسيدن به آنچه خانوادههاي بهرهمند دارند، وارد اينگونه عرصهها شوند. رشد جرم و جرايم محصول طبيعي تعطيل كردن قانون اساسي در كشور است.
ضرورت بازگشت به تعهدات قانون اساسي
اين اقتصاددان با بيان اينكه بازگشت به قانون اساسي يكي از اساسيترين تعهداتي است كه هيچ رييسجمهوري بعد از جنگ آن را مطرح نكرد، گفت: همه ما ميدانيم كه در طول جنگ بهرغم همه محدوديتها، آموزش و پرورش و آموزش عالي رايگان بود.
اگر كسي تصادف ميكرد عمل جراحي انجام ميداد و با امضا از بيمارستان بيرون ميآمد، نه اينكه مانند امروز گروگان ميگيرند تا به او خدمات دهند و اين تعهد سومي است كه آقاي پزشكيان داشتند تا خدمات سلامت به نيازمندان به صورت رايگان ارايه دهند.
اگر آقاي پزشكيان بتواند همين سه مولفه را محقق كند، زمينهساز بهبود حجاب در جامعه و نارضايتيها خواهد شد. حجاب بهانهاي براي اعتراض به سياستهاي تبعيضآميزي كه در ۳۵ سال گذشته اعمال شده و همه اينها محصول سياستهاي اقتصادي سه دهه گذشته است.
به اسم اينكه رونق اقتصادي ايجاد ميكنند تا به دنبال آن عدالت اجتماعي ايجاد شود، اين سياستها را اجرا كردند، اما هيچ كدام از اين وعدهها نه در ايران، بلكه در هيچ جاي دنيا محقق نشده است و امروز ما در غرب و امريكا شاهد نارضايتيها هستيم كه نتيجه آن نابرابريهاي فاحش است.
اقتصاد غارتي فاميلي شكل گرفته، به سادگيها قابل جراحي نيست
راغفر اصلاح نظام مالياتي را يكي از محوريترين موضوعاتي دانست كه بايد مورد توجه دولت جديد قرار بگيرد و ادامه داد: برندگان اين اقتصاد در ۳۵ سال گذشته بايد ماليات بيشتري بدهند؛ شاهد هستيم فردي با يك كتاني و شلوار خاكي در سالهاي اول پس از پيروزي انقلاب بوده و امروز ژنرالي است كه بخش قابل توجهي از اقتصاد كشور در اختيارش است.
این فرد نه تنها خودش، بلكه اقوام و نزديكانش منتفع شدهاند و اين اقتصاد غارتي فاميلي قوم و خويشي كه شكل گرفته به اين سادگيها قابل جراحي نيست.
ميگويند براي توسعه چند رمز وجود دارد؛ اصليترين آنها عزم سياسي است، حاكمان بايد براي رفع موانع توسعه عزم سياسي داشته باشند. اما متاسفانه امروز چنين عزمي را نميبينيم.
درخواست معجزه نداريم
اين استاد دانشگاه الزهرا (س) با بيان اينكه رمز دوم توسعه كه يكي از گرفتاريهاي تاريخي ايران بوده، حاكميت قانون و يكسان بودن همه در برابر آن است، ابراز عقيده كرد: سومين رمز توسعه، حقوق مالكيت است.
حقوق مالكيت بايد محترم شمرده شود تا افراد، خلاقيت و نوآوري داشته باشند و بتوانند حقوق حاصل از آن را به خود اختصاص دهند. اينكه در كشور توليد صورت نميگيرد به دليل حاكميت يك اقتصاد غارتي چپاولي مبتني بر فروش منابع ملي است، منابعي كه متعلق به همه و نسلهاي آينده است؛ اما چون بازدهي وسيع و فوري دارد تغيير اين اقتصاد كار بسيار دشوار و سختي است كه قطعا از عهده ايشان بر نميآيد.
ما از او درخواست معجزه نداريم، اما گامهاي كوچكي كه برداشته شود، ميتواند به تدريج به نوعي چانهزني ميان مدافعين مردم و مدافعين غارت اقتصاد كشور منجر شود و به تدريج فشار از پايين، مسوولان كشور را وادار به تغيير از بالا كند.
عدم مشاركت نوعي اعتراض و از جنس خشونت است
اين اقتصاددان؛ انتخابات رياستجمهوري 1403 را حساسترين انتخابات ۴۵ سال گذشته دانست و ابراز عقيده كرد: ميزان كم مشاركت در انتخابات، بايد براي مسوولان كشور هشداري باشد كه مراقب مشروعيت نظام سياسي باشند.
در حالي كه شاهد اين حجم از هجوم خارجي و رسانههاي غربي براي رشد خشونت در جامعه هستيم، عدم مشاركت هم نوعي اعتراض و از جنس خشونت است.
در واقع از جنس مدني خشونت است، اگر به آن توجه نكنيم ميتواند شكلهاي بسيار جديتري بگيرد كه قطعا وارد اشكالي خواهد شد كه به فروپاشي منجر ميشود. از همه كساني كه نسبت به مسائل و آينده ايران احساس نگراني دارند، تقاضايم اين نيست كه فقط راي دهند، بلكه اين است كه بعد از راي دادن بر عملكرد رييسجمهور كشور نظارت و مداخله داشته باشند.
وقتي ما آنها را رها ميكنيم چيزي ميشود كه امروز با آن مواجه هستيم. نارضايتيهاي گسترده پديد ميآورد. ايران ظرفيتهاي بسيار بزرگي در حوزه اقتصاد دارد و ما ميتوانيم آنها را فعال كنيم و كشور را از بحران كنوني خارج كنيم.
شرط اصلي آن رموزي است كه براي توسعه برشمردم. همه بايد در اين مساله فعال باشيم و مطالبات را از دولت مطالبه كنيم.
سلام و درود
حلوا حلوا دهن شیرین نخواهد کرد اقتصاد علم است نه میدان آزمون و خطا جهت کشف اقتصاد جدید! با هزینه مردم ، یک نفر از کل حضرات بگه اقتصاد ایران برگرفته یا مشابه اقتصاد کدام کشور است. ملت باید بخود بیایید و فکری به حال عصاره اش در مجلس کند که از ماست که بر ماست .دلال و رانت و … بماند بانکهای ایران عامل اصلی پولشویی و مانع اصلی تولید کشورند تازه اداره مالیات هم اضافه شد یک واحد کالا از تولید تا توزیع باید مالیات بدهد تنها پناهگاه امن سرمایه داران بانک است
مرد حسابی این چی نوشتی اگر ظرف ۴ سال بتواند و کاری سخت هست و فشار از پایین و نمیدانم چی از بالا و …مگه شهر هرته یارو نون نداشته بخوره ظرف بیست..سی سال امپراتور شده.خب زحمت کشیدن و با جونشون بازی کردن درست اگه قرار باشه مزد هر کس رو اینجوری بدی که کل شوروی رو با ایران رو هم بدی آخر سر باز جوابگو نیستی.همه برای همه و همه چیز برای همه .اونایی هم به این نقطه رسیدن دو راه داره یا باید ازشون بگیری بدی جامعه یا اینکه مکتب سقف ثروت رو اجرا کنی یک سقف ثروت ثابت و متغیر منطقی با چشم انداز عالی دراز مدت میبایست تعریف شود هر کس هم هر چه دارد مال خودش مهم نیست میبایست بالای سقف کلیه درآمدهای کشوری اعم از بخش خصوصی و غیره به دولت و زیر نظر مراجع با هوشمندسازی و آینده نگری احتمالات اوضاع سیاستهای خارجی و داخلی به ملت برسد تا همگی به سقف تعریف شده برسند البته برای سرعت میبایست دولت با ایجاد زمینه های تولیدی در همه بخشها در سراسر کشور چنان کشوری بسازند که همه ملت جز کار وقت سر خاراندن نداشته باشند زن و مرد و پیر و جوان تمام کسانی که شرایط کار دارند و در این سیاست باید طوری پیش بینی شود افرادی که تمایلی و نیازی به کار کردن هم نداشته باشند مشتاقانه و سرشار از هیجان وارد عرصه خود جوش کار شوند .این کار شاقی نیست این کاریست که تمام دنیا باید انجام دهد عدالت واقعی یعنی همین .یعنی با کنترل کارشناسی جمعیت همه چیز پر سراسر دنیا برای همه . این باعث فتح کهکشانها میشود نابغه ها پست در و دیوار فقر هستند و دنیا بدون آنها فانیست.وجود نابغه ها نوید باقی و ابدیست.چیزی که در این قرن مبهم و چرت و دور از انتظار و شعار مینماید اما علم و خلقت ضمن حضور عجیب خود عجایب را به نمایش گذاشته غیرممکنها را ممکن کرده
من کارمند سی سال خدمت ،سی سال هست مستاجرم.زمینی سال 80خریدم از یکی از اعضای یک تعاونی،در محدوده شهر،سی سال می گویند خارج طرح،سند تکبرگ،بالاخره ما آن موقع پنج میلیون خریدیدم،سی سال بی سرپناه،ان هم کوهپایه ،کمرم زیر بار اجاره شکسته شده ،درطول این سی سال یک بار یک مسؤل دنبال حل این پانصد قطعه زمین که یک قطعه دویست متری مال من هست،منی که یک کاشی از این کشور سهمم نیست،فرزندان دارند سی ساله می شوند،مسولی که حل مسأله نکند معلوم که آن پانصد نفر پای صندوق نیایند،درهمان شهر بهترین زمین های کشاورزی دادن به خودی های خودشون،ولی چون این زمینها مال کارمندان دون پایه هست کسی به فکر حل کردنش نیست.شدیم گروهی چیز باخته،چه پیش فرزندانمان ،وپیش دوستان،سهم من از زندگی مستأجری هست.روزنه امید هست نمی دانم؟
بجای حرافی های بی حاصل باید عمل کرد
نظارت بر مسئولین و خواست ملی جهت اجرای قانون و الزامات آن مهمترین مانع برای غارتهای فامیلی است هزینه کرد برای
هیچ طراحی جز با اقناع ملت نباید صورت بگیرد دولت و نمایندگان ملت و جامعه کارشناسی و متخصصان اگر با هم کار نکنند و مملکت را از خودمان ندانیم سودجویان مملکت را مال خود میکنند و نظام سیاسی را هم بخدمت میگیرند.
مردم همیشه در صحنه و مسیول خدوم و پاسخگو لازم داریم
چشم از بیگانه بر داریم و دست در دست هم بپا خیزید برای ساخت ایران قوی ، عزت و سربلندی ما از همکاری و تلاش ماست
ما هم مانند جناب راغفر انتظار معجزه نداریم
اگر با این دست فرمان که در انتخابات بود ، حرکت کند قطعا و یقینا برخی وعده ها به مرحله اجرا نخواهد رسید و برخی دگر ناقص خواهد ماند و این در وهله اول اطرافیان بسیار مهم هستند و بسنده نکردن به مشاوره اطرافیان بلکه به نظرات کسانی که دل در گرو مردم و ایران دارند و نظرات غیر سیاسی و غیر مغرضانه و فرا گروهی میدهند برتری دهند وَلو با نظرات خودش همخوانی نداشته باشد
با نگاهی به اتفاقات و تحرکات این چندروز و اطرافیان ایشان فعلا روزنه امیدی برای محرومان که از عدالت برخوردار شوند نمی بینم و افکار سیاسی گروهی و اجرایی کردن آن بسیار پرقدرت تر از اجرای اهداف و اموری که به نفع مردم آسیب دیده از اقتصاد ناسالم و گسل های اجتماعی و فرهنگی حس میشود
انشاالله که چرخ هواپیمایش پنجره نشود بچرخد
باسلام
ریس جمهور منتخت نمی تواند یکشبه این همه مشکلات را بر طرفکند بلکه ابتدا برنامه ریزی .بودجه بندی و دورنمایی را معرفی و براساس ان همه ارگانها همکاری کنند. اول بانکهارا خلع صلاح کند و املاکی که این ستلها غصب کردن را به مزایده بگذارد
دوم لیست بند خانهای خالی در حال ساخت نیمه کاره پروانه گرفت و درصد پیشت رفت کار را در بیاورد براساس انچه تعاونی ها و ارگانها قرق کردن
سوم چالش دلار را با برقراری رابطه تجاری با همسایگان از طریق تجار حل کند وبعد سیاست خارجی را اصلاح
این کار فقط با حذف دلالهای سودجو از بازار چه بازار ارز وچه بازار ماشین وبنگاه املاک امکانپذیر است قدم بعدی برخورد با مسئولین پارتی بازی که قدرت وثروت زیادی به جیب زده اند مردم حق دارند ناراضی باشند چون انقلاب کردیم که بی عدالتی ونابرابری نباشد همه دولتهایی که آمده اند به فکر جیب خود وخانواده هایشان هستند متاسفانه وتا زمانی که رانت ورانتخواری هست مشکلی حل نمیشود عزم جدی بر حذف بانکهایی که پدر مردم را درآورده اند وحذف دلار از اقتصاد ایران
این سخن شما زیباست،اما برای من ۵۰ ساله تجدید خاطره و برای بقیه یه تجربه تازه هست.انشاالله که بتونن
همون توزیع امیدی که روحانی جون به مردم داد در هشت سال ؟!!