به گزارش بنکر (Banker)، فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد و دارایی در واکنش به خبر چاپ پول توسط بانک مرکزی طی سال گذشته و استقراض دولت از این بانک برای اجرای قانون بودجه سال ۹۹ گفت: دولت یک ریال برای اجرای بودجه سال ۹۹ از بانک مرکزی استقراض نکرده است و بانک مرکزی تنها برای ایفای تعهدات برخی از اجزای بودجه، ارز را خریداری و در مقابل پول تزریق کرده است.
وی ادامه داد: به عنوان مثال بر اساس تبصره ۴ بودجه سال ۹۹ صندوق توسعه ملی تعهداتی را برعهده داشته و باید این تعهدات را ایفا میکرده است اما ارزی را که در خارج از کشور داشته ، نتوانسته به داخل منتقل کند تا قابل معامله شود، بنابراین بانک مرکزی ارز را از بازار خریداری و در اِزای آن به دستگاههایی که باید از آن محل پول واریز میکرده، وجوهی را پرداخت کرد.
دژپسند اظهار کرد: بر این اساس موضوع کاملاً متفاوت از این است که بگوییم دولت برای تأمین مالی خود از بانک مرکزی استقراض کرده و این دو موضوع ماهیتی کاملاً متفاوت دارند. اگر بتوانیم هرچه زودتر آن وجوه را به داخل کشور منتقل یا قابل حواله و معامله کنیم، همان مقدار ارز قابل معامله و مبادله و به تاجر ما حواله داده میشود و متناسب با آن هم ریال جمع خواهد شد بنابراین استقراض از بانک مرکزی صحیح نیست.
به نوشته خراسان، اظهارات دژپسند در شرایطی گفته شده است که در عمل این اقدام به دلیل تزریق نقدینگی در ازای ارز اختصاص یافته به بانک مرکزی، منجر به افزایش بدهی دولت به بانک مرکزی شده است. آمارهای پولی و بانکی نیز نشان میدهد که بدهی دولت به بانک مرکزی از حدود 44 هزار میلیارد تومان در آذر 97 به حدود 111 هزار میلیارد تومان در آذر 99 رسیده است که افزایش 5/2برابری طی دو سال را نشان می دهد و عملا به معنی خلق نقدینگی برای جبران هزینه های دولت بوده است.