طبق آمار سالنامه مهاجرت ایران در سال جاری، امارات با جذب 4 هزار میلیونر (با ثروت یک میلیون دلار و بیشتر) در رتبه اول قرار دارد.
در این میان روسیه نیز با دفع 15 هزار میلیونر در صدر کشورهایی قرار دارد که بیشترین خروج میلیونر را داشتند.
براساس این گزارش، کشورهای استرالیا، سنگاپور، اسرائیل ، سوئیس، آمریکا، پرتغال، کانادا و نیوزلند هم بعد از امارات در رده های دوم تا دهم بیشتر جذب میلیونر قرار گرفتند اما چین، هند، هنگ گنگ، برزیل، بریتانیا، مکزیک ، عربستان و اندونزی هم با دفع هزار تا 600 میلیونر، کارنامه منفی را بجا گذاشتند.
تحولات و بحرانهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی اثرات قابل ملاحظهای بر مهاجرت سرمایه انسانی دارند. اثرات جنگ روسیه و اوکراین تاثیرات زیادی بر مهاجرت اقتصادی سرمایهداران گذاشت.
در سه ماهه ابتدایی سال 2022 خرید دارایی در دوبی توسط ثروتمندان روس با افزایش 97درصدی روبهرو بود. بسیاری از شرکتهای روسی نیز امارات را برای استقرار انتخاب کردند. تعداد این شرکتها در امارات 4 ماه بعد از آغاز جنگ 10 برابر شد. در این میان ایران از نظر جذب نیروی کار خارجی اوضاع مطلوبی ندارد.
پیشتر حامد بیدی کارشناس فناوری درباره موانع جذب سرمایهگذاری خطرپذیر در اکوسیستم استارتاپی ایران گفته بود: ناپایداری زیرساخت مورد نیاز برای شکلگیری و توسعه شروع کنندگان ایرانی، اختلالات اینترنت، فیلترینگ و موانع حقوقی و قانونی از عوامل داخلی جلوگیری از جذب سرمایه خطرپذیر به شمار میروند. قوانینی که اجازه نوآوری را به شروع کنندگان نمیدهند و با محدود کردن، احتمال موفقیت آنها را افزایش میدهد. در سالهای اخیر در ایران با موج عظیم مهاجرت نیروی کار مواجه بوده که با اختلالات اینترنت افزایش چشمگیری داشت.
وی افزود: جذب کارآفرینان و سرمایهگذاران همواره برای کشورهای مهاجرپذیر اهمیت ویژهای داشته در سالهای اخیر ویزاهای زیادی در حوزه کارآفرینی و خوداشتغالی برای کارآفرینان صادر شد. در چنین شرایطی کارآفرینانی که به دنبال تاسیس یک استارتاپ بودند با وجود مزایای متعدد در اولویت قرار نمیگرفتند. به این منظور از سال 2010 ویزای جدیدی با عنوان استارتاپ ویزا به سایر انواع ویزا اضافه شد و تاکنون بیش از 25 کشور این ویزا را ارائه میدهند. تعداد ویزاهای صادرشده برای ایرانیان از ابتدای سال 2022 تنها برای کانادا و بریتانیا 308 عدد بود.