به گزارش بنکر (Banker)، از سوی دیگر باید توجه داشت که این طرح هم اینک در کمیسیون های مجلس در دست بررسی است.
نمایندگان مجلس یازدهم در ۵ خرداد امسال کلیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه از پنج بازار املاک، خودرو، سکه، ارز و سهام با تأکید بر بازار مسکن را به تصویب رساندند. مصوبه ای که در صورت نهایی شدن، می تواند آغازی بر پایان دست درازی سوداگران و سفته بازان به بازارهای دارایی به خصوص بازار مسکن باشد.
اگرچه این طرح دو شوری است و باید در کمیسیونهای اقتصادی و عمران بازنگری و بررسی بیشتری شود که نشان میدهد تا رسیدن به صحن علنی و تصویب جزئیات آن، راه طولانیتری در پیش است، اما با وجود این در روزهای اخیر، موجی از مخالفت با این طرح مطرح شده که اگر قضاوت های مغرضانه و ناشی از تعارض منافع برخی راجع به این طرح را کنار بگذاریم، به نظر می رسد «عمدتاً» ناشی از برداشت اشتباه است.
روزنامه خراسان در این خصوص در گزارش هایی به معرفی و ابعاد بعضاً مبهم این طرح پرداخته است که آخرین آن را می توان در صفحه 10 روز دوشنبه 10 خرداد ملاحظه کرد. با این اوصاف، در گزارش، معافیت هایی را که در این قانون در نظر گرفته شده به طور خاص مورد اشاره قرار خواهیم داد.براساس گزارش مهر و بر اساس ماده ۴ طرح مالیات بر عایدی سرمایه که کلیات آن ۵ خرداد در مجلس به تصویب رسید مواردی از جمله بندهای زیر مشمول پرداخت مالیات موضوع این قانون نخواهد بود:
۱. اولین نقل و انتقال املاک و حق واگذاری محل کسب که پیش از اجرای این قانون تحصیل شدهاند؛ به مدت دو سال پس از لازم الاجرا شدن این قانون
۲. انتقال آخرین واحد مسکونی تحت تملک اشخاص حقیقی بالای ۱۸ سال
۳. انتقال املاک نوساز موضوع ماده ۷۷ قانون مالیاتهای مستقیم اعم از ساخته شده و ناتمام
۴. انتقال بلاعوض به والدین، همسر دایم و فرزندان و اعطای وکالت به آن ها
۵. انتقال به صورت ارث یا وصیت
6. اولین خودرو و اولین موتورسیکلت توسط اشخاص حقیقی بالای ۱۸ سال در هر دو سال شمسی
7. اموال و داراییها اعم از منقول و غیرمنقول که به عنوان جهیزیه یا مهریه واگذار میشوند
۹۵ درصد مردم مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمیشوند
در این حال، نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه برخی دیگر از ابعاد ایجابی و سلبی طرح مذکور را تشریح کرد. به گزارش خبرگزاری تسنیم، سید «محمدرضا میر تاج الدینی» گفت: این طرح روی مالیات بر فعالیتهای سوداگری که تا به حال جایی ثبت نشده و با درآمدهای کلان و نجومی در زمان محدود و بدون پرداخت مالیات، تمرکز دارد.
میرتاج الدینی درباره استثنائات این طرح تصریح کرد: مالیات بر عایدی سرمایه شامل کسانی که نمایشگاه خودرو دارند و بنگاه داران املاک نمیشود و این افراد و مشاغل، همان مالیات معمول را میپردازند.
وی با بیان این که این مالیات شامل 95 درصد مردم نمیشود،افزود: این مالیات شامل کسانی است که در مدت کوتاهی به صورت تصاعدی سودی حاصل کردهاند و حتی خانوادههایی که هر عضو آن به طور مثال خودرویی داشته باشند، مشمول این نوع مالیات نخواهند بود.
میرتاج الدینی گریزی به بحث لحاظ تورم در محاسبه مالیات بر عایدی سرمایه داشت و ضمن تأکید بر لزوم وجود فرمولی برای تعیین محاسبه نرخ تورم اظهار کرد: در بحث بررسی جزئیات، این پیشنهاد در کمیسیون مورد توجه قرار خواهد گرفت.
از سوی دیگر «مهدی طغیانی»سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان این که مالیات بر عایدی سرمایه در دنیا موضوع جدیدی نیست،خاطر نشان کرد: در دنیا نزدیک به 70-80 سال است که این طرح وجود دارد و بعضا زمانی هم آن را آغاز کردند که تورم بالایی داشتند.
به گفته وی، هم اکنون ۲۵ درصد مالیات از فعالیتهای اقتصادی و تولیدی دریافت میشود درحالی که از سوداگری و واسطهگری مالیاتی گرفته نمیشود بنابراین نبود این مالیات ضد تولید است.