به گزارش بنکر (Banker)، این نگرانی البته در روزهای گذشته به محدودیتهای بیشتر برای رمزارزها منجر شد و یک روز پس از اعلام غیرقانونیبودن این بازار در ایران حالا قرار است که درگاههای ارائهدهنده رمزارز مسدود شود.
محدودیت تازه چیست؟
در روزهای گذشته هر خبر تازه درباره بازار رمزارز در ایران به یک محدودیت منتهی شد و حالا دراینباره هم خبری تازه منتشر شده است: مسدودکردن درگاههای پرداخت. پیشتر و در روزهای گذشته مسئولان بانک مرکزی بر ممنوعیت معامله رمزارز بین افراد طبق قانون شورای عالی مبارزه با پولشویی و مصوبه هیئت دولت در سال ۹۸ تأکید کردند و در این راستا شرکت شاپرک به پرداختیارها اعلام کرد که درگاههای الکترونیکی که کسبوکارهای غیرمجاز از جمله رمزارز ارائه میکنند، مسدود خواهند شد.
با توجه به اینکه طبق گفته مسئولان بانک مرکزی براساس قانون شورای عالی مبارزه با پولشویی و مصوبه هیئت دولت در سال ۹۸ مبادله رمزارزها مانند بیتکوین در ایران ممنوع است، در این راستا دو روز پیش مرکز ملی فضای مجازی اعلام کرد که سایتهای خریدوفروش بیتکوین مجوز ندارند. از سوی دیگر، همتی، رئیس بانک مرکزی کشور هم مطرح کرده بود که قرار است کسانی که رسمی رمزارز استخراج میکنند، بتوانند برای واردات از آن استفاده کنند و مبادله رمزارزها بین یکدیگر مجاز نیست؛ بنابراین مبادله رمزارزها تنها برای استخراج رسمی رمزارز در جهت واردات بلامانع است، اما معامله این نوع ارز بین افراد ممنوع است.
این اخبار در حالی است که عده زیادی از سرمایهگذاران در بورس به سمت بازار رمزارزها حرکت کردهاند، در این رابطه رئیس مرکز ملی فضای مجازی به ایسنا گفته که شیب صعودی قیمت رمزارزها را بههیچوجه نمیتوان تضمین کرد و ورود افراد به این حوزه بهعنوان ثروتاندوزی و خروج سرمایه از کشور، به صلاح کشور نیست. علاوه بر این و پس از اعلام این محدودیتها، شرکت شاپرک در نامهای به پرداختیاران و پذیرندگان پشتیبانیشده در نظام پرداخت کشور اعلام کرد که ضروری است ضمن دقت در رعایت مستمر عدم ارائه خدمت به کسبوکارهای نامتعارف و خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران، بلافاصله پس از دریافت این نامه نسبت به قطع خدمات پرداخت الکترونیک به پذیرندگان پشتیبانیشده که کالا یا خدمات مغایر با قوانین جمهوری اسلامی ایران و الزامات بانک مرکزی ارائه میکنند (مانند و نه محدود به فروش رمزارز، فروش VPN، سایتهای شرطبندی و قمار و…) اقدام و نتیجه را به شرکت شاپرک اطلاعرسانی کنند. علاوهبراین همین دو روز پیش هم مرکز ملی فضای مجازی درباره خریدوفروش بیتکوین اطلاعیهای صادر کرد و گفت سایتهای خریدوفروش بیتکوین مجوز ندارند. مرکز ملی فضای مجازی اعلام کرده بود که رمزارزهایی مانند بیتکوین از هیچگونه پشتوانه و تضمینی برخوردار نیستند و همچنین تاکنون تصمیمی برای اعطای مجوز به درگاهها و سایتهای فعال خرید و فروش رمزارزها و بیتکوین در کشور گرفته نشده است.
در این اطلاعیه آمده بود که با توجه به عرضه انواع رمزارزها در فضای مجازی و مواجهشدن بسیاری از افراد با تبعات منفی و مشکلات متعدد بهوجودآمده در این زمینه، مرکز ملی فضای مجازی اعلام میکند که این نوع شبهداراییها از هیچگونه پشتوانه و تضمینی برخوردار نیستند و علاوه بر آن بهطور دائم دچار نوسانات قیمتی خارج از مناسبات اقتصادی متعارف شده و بیم ازدسترفتن ثروت و دارایی خریداران همواره وجود دارد.
در این اطلاعیه همچنین آمده بود در کنار این موارد، گزارشهای فراوانی از طرف مردم و نهادهای نظارتی در زمینه سرقت و کلاهبرداری در این بازار وجود دارد که بررسی آنها مؤید سیر صعودی فعالیتهای مجرمانه در این زمینه است. حضور بازیگران و عوامل فعال ناشناخته و غیرقابل شناسایی در بازار خرید و فروش این نوع شبهداراییهای فاقد پشتوانه، موجب شده این فضای خرید و فروش بسیار غیرقابل اعتماد شود و قدرت هرگونه پیگیری برای جبران زیانهای احتمالی و ارائه اسناد و ادله، از نهادهای حمایتی و صیانتی مرتبط با حفظ حقوق مردم سلب شده است. مرکز ملی فضای مجازی با اعلام اینکه فعالیت در بازار این نوع ارزهای دیجیتالی شفاف نیست، عنوان کرده بود «علاوه بر خروج سرمایه از کشور، هیچ نشانهای از وجود سازوکارهای حفظ داراییهای مردم توسط گردانندگان پشت پرده آنها ارائه نشده است، ازاینرو اکیدا توصیه میشود همگان در این زمینه احتیاطهای لازم را به خرج دهند و در دام تبلیغات سوداگران این بازار غیرشفاف نیفتند».
در این اطلاعیه تأکید شده بود که «تجربه ازدسترفتن داراییهای مردم در جریانهای مشابه مانند شبکههای هرمی در کشور و دنیا وجود دارد و انتظار میرود همه نهادها و صاحبان رسانه، مسئولانه نسبت به آگاهیبخشی صحیح به شهروندان تلاش کنند. در این زمینه تأکید میشود تاکنون هیچگونه تصمیمی برای اعطای مجوز به درگاهها و سایتهای فعال خرید و فروش رمزارزها و بیتکوین در کشور گرفته نشده و لازم است همگان مراقبتهای لازم در این زمینه را به عمل آورند».
ثروتاندوزی با بیتکوین به صلاح کشور نیست؟
در کنار این اخبار که از محدودیت برای رمزامرزها حکایت دارد، همین دیروز هم دبیر شورای عالی فضای مجازی اعلام کرد که شیب صعودی قیمت رمزارزها را بههیچوجه نمیتوان تضمین کرد و ورود افراد به این حوزه بهعنوان ثروتاندوزی و خروج سرمایه از کشور، به صلاح نیست. این موضوع در حالی است که بازار رمزارزها این روزها و در شرایطی که افراد از بورس رویگردان شدند، داغ شده و به نظر میرسد بخشی از سرمایه مردم به سمت ارزهای دیجیتالی رفته است. البته موضوع استخراج بیتکوین پیش از این و همزمان با آلودگی هوا و تاریکیها هم مطرح بود، اما اکنون خرید و فروش این رمزارز بهعنوان روشی برای سرمایهگذاری باب شده و این موضوع واکنش مسئولان را هم به دنبال داشته است که معتقدند رمزارزها بازار پرنوسانی دارند و نهتنها تضمینی برای ادامه روند صعودی آنها نیست بلکه منجر به خروج ارز از کشور میشوند. مرکز ملی فضای مجازی بهتازگی در اطلاعیهای اعلام کرد رمزارزهایی مانند بیتکوین از هیچگونه پشتوانه و تضمینی برخوردار نیستند و همچنین تاکنون تصمیمی برای اعطای مجوز به درگاهها و سایتهای فعال خرید و فروش رمزارزها و بیتکوین در کشور گرفته نشده است و ازاینرو اکیدا توصیه میشود همگان در این زمینه احتیاطهای لازم را به خرج داده و در دام تبلیغات سوداگران این بازار غیرشفاف نیفتند. در این راستا «ابوالحسن فیروزآبادی» در گفتوگو با اینسا با بیان اینکه ارزهای دیجیتال بحث مفصلی دارد، اظهار کرد: «اینکه ارز دیجیتال تولید کنیم یک موضوع است، ارز دیجیتال بهعنوان ابزار مبادله یک موضوع است و اینکه بهعنوان ثروتاندوزی و سرمایهگذاری به آن نگاه کنیم، یک موضوع دیگر است. فعلا در کشور ما، تولید و استخراج رمزارزهای جهانروا بهعنوان یک فرایند مثبت درحال ساماندهی است، در حوزه مبادله هم مقداری که به دورزدن تحریمها کمک کند، باید مورد حمایت قرار بگیرد». او دراینباره ادامه داد: «اما این را که رمزارزها بهعنوان راهی برای ثروتاندوزی باشند یا از اینکه از این وسیله بخواهند برای خروج سرمایه از کشور استفاده کنند، بههیچوجه به صلاح کشور نمیدانیم. بانک مرکزی باید دراینباره ورود کرده و به نحوی این فضا را ساماندهی کند. مرکز ملی فضای مجازی هم کمک میکند که ما تسعیر معاملاتی و ساماندهی در بخش تولید داشته باشیم اما بههیچوجه سرمایههای ما از بازار بورس و بخشهای دیگر خارج نشود و بهصورت ثروتاندوزی به آن نگاه شود». رئیس مرکز ملی فضای مجازی با بیان اینکه بازار رمزارزها بسیار ناپایدار است، گفت: «رمزارزها مدتی در شیب صعود بوده و ممکن است مدتی هم در شیب سقوط قرار بگیرد و مردم به پولشان احتیاج داشته باشند و آن زمان بهشدت متضرر میشوند. بههیچوجه نمیتوان تضمین کرد که همیشه شیب قیمت رمزارزها صعودی است، همیشه نوسان داشته، نوسانهای زیادی هم داشته، وقتی هم که قیمتها سقوط میکند، بعضا به مدت هفت ماه تا یک سال به حالت سقوط باقی میماند، بنابراین اصلا توصیه نمیکنیم افراد وارد این حوزه شوند». این محدودیتها درباره بازار رمزارزها و همچنین هشدار درباره قیمت بینکوین در حالی است که روند صعودی این بازار در ماههای گذشته بهشدت خبرساز شده و بسیاری از ایرانیان که در بازار سرمایه متحمل ضرر شدند یا به این بازار روانه شده یا قصد تغییر فضای سرمایهگذاری دارند؛ این مهاجرت البته با نگرانیها و هشداریهایی از سوی کارشناسان هم روبهرو شده که میگویند ورود بدون آگاهی به این بازارها میتواند ضرر و زیان فراوانی بههمراه داشته باشد.