بررسی صورتهای مالی بانکها نشان میدهد اغلب آنها عموما همواره از ناترازی رنج میبرند. از آنجا که بانکها در ایران بهرهوری کافی ندارند، افزایش سود سپرده به معنای افزایش ناترازی آنها خواهد بود و به تدریج بانک مرکزی را برای کنترل بازار پول و خلق نقدینگی با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد.
در همین حال باید سود تضمینی گواهی سپرده را نیز بر هزینهتراشیهای جدید برای بانک مرکزی افزود و در انتظار انفجار تورمی بود.
در این میان کارشناسان اقتصادی عنوان میکنند دولت برای مدت طولانی نمیتواند بازار ارز را سرکوب کند و در نهایت فنر دلار هم رها میشود. در این صورت موتور تمامی بازارها مجددا روشن خواهد شد.
در این میان به دلیل سیاستهای دولت و بانک مرکزی که به خلق پول و رشد نقدینگی منجر شده است، تورم به طور فزایندهای رشد خواهد کرد. به این ترتیب رشد نرخ تورم نیز نه تنها رشد قیمت دلار را تقویت میکند بلکه بازارهای دیگر را نیز حرکت خواهد داد.
تورم از سود سپرده جلوست
حتی در حال حاضر هم که بانکها از سود سالانه 25 درصدی دم میزنند و اوراق گواهی سپرده 23 درصدی را حراج کردهاند، همچنان از نرخ تورم سالانه عقب ماندهاند! نرخ تورم آذرماه با ثبت رشد نسبت به ماه قبل، 48.5 درصد بوده است؛ یعنی دو برابر سود وعده داده شده از سوی بانکها!
به عبارت دیگر در صورتی که فردی پول خود را در بانک سپردهگذاری کند، در پایان یک سال 23 تا 25 درصد سود دریافت میکند؛ این در حالی است که نرخ تورم در این مدت به طرز فزاینده ای بالا رفته و به دلیل سیاستهای غلط بانک مرکزی در حلق پول همچنان فاصله خود را با این نرخ ثابت، حفظ خواهد کرد.
زینب مختاری