به گزارش بنکر (Banker)، به نقل از روابط عمومی بانک رفاه، دکتر فرهاد دژپسند با بیان این مطلب و یادآوری اینکه، صندوق توسعه ملی و حساب ذخیره ارزی دو هویت جداگانه با دو ماهیت متفاوت دارند، اظهار داشت: اساساً از حساب ذخیره ارزی، کمک به ثبات مالی دولت را انتظار داریم، اما صندوق توسعه ملی کارکرد توسعهای دارد و توجه به تفاوت این دو نهاد، در تشریح روشهای تأمین منابع مالی دولت مهم است.
دکتر دژپسند با اشاره به اینکه در حال حاضر به واسطه تحریمهای ظالمانه و یکجانبه، دشمن از تمامی ابزارها و روشهای پیچیده برای تحت فشار قرار دادن اقتصاد کشور کمک میگیرد و ما نیز باید روشهای مختلفی را برای مقابله با آنها به کار ببندیم، گفت: کشور در نتیجه اعمال تحریم ها، شرایط متفاوتی را در خصوص درآمدهای نفتی تجربه می کند و هرچند بهصورت عادی، این یک تهدید است، اما ما میتوانیم به آن به شکل یک فرصت نیز نگاه کنیم. چرا که در نهایت میتوانیم با برنامهریزی مناسب از بودجه نفتی عبور کرده و وابستگی بودجه به نفت را تا حد قابل توجهی کاهش دهیم.
وزیر اقتصاد در پاسخ به این سوال که "آیا در این شرایط و با توجه به اینکه حساب ذخیره ارزی هم منابع قابل توجهی ندارد، آیا بازهم استفاده از منابع صندوق توسعه ملی مورد نکوهش است؟" تصریح کرد: نمیتوان گفت با توجه به تحریمهای ظالمانه دشمن، از منابع صندوق توسعه ملی برای تأمین منابع مورد نیاز اداره کشور استفاده نمیشود، اما تمامی برداشتها بر اساس قوانین و مقررات صورت می گیرد، چنانکه در قانون بودجه نیز به دولت اجازه داده شده است برای مصارف خاص، همچون حوزههای دفاعی، آب و فاضلاب، صدا و سیما، موضوعات دانش بنیان، محیط زیست و غیره از منابع صندوق توسعه ملی برداشت کند.
وی با تاکید بر اینکه، "این گروه از برداشتها با دلایل متقن و توجیه کلیدی و حیاتی بودن موضوعات صورت میپذیرد" افزود" در عین حال، در برخی شرایط، به علت بروز برخی موضوعات خاص و ویژه، دولت اجازه برداشت از صندوق توسعه ملی را اخذ کرده است. مثلاً همین بحث شیوع کرونا سبب شد تا مبتنی بر مصوبه ستاد ملی کرونا و با اذن رهبر معظم انقلاب اجازه برداشت یک میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی به دولت داده شود.
دژپسند یادآور شد: البته این برداشت از منابع صندوق برای مبارزه با شیوع کرونا، با شرایط خاص صورت گرفته است که باید همزمان با تقویت تولید داخل و توسعه فعالیتهای دانش بنیان انجام پذیرد.