تورم به عنوان یکی از مهمترین متغیرهای اقتصادی، میتواند ثبات اقتصاد را تحت تأثیر قرار دهد. به طور کلی، افزایش تورم میتواند از دو کانال اقلام خوراکی و غیرخوراکی صورت گیرد.
به گزارش بنکر (Banker)، تورم در کالاهای خوراکی به دلیل افزایش قیمت مواد غذایی، نوشیدنیها و دخانیات ایجاد میشود. به همان نسبت، افزایش قیمت کالاها و خدمات غیرخوراکی مانند مسکن و آموزش نیز منجر به افزایش تورم میشود.
یافتهها نشان میدهد که در آبان ماه 1403، فشار تورم از طرف اقلام خوراکی و غیرخوراکی در اکثر استانهای کشور در حالت تعادل بوده است.
در این شرایط، اکثریت استانها در شمال شرقی نقشه تورمی قرار دارند که نشاندهنده وجود هر دو نوع تورم بالا در آنها است.
بررسیها حاکی از آن است که از مجموع 31 استان، 25 استان در شرایطی قرار گرفتهاند که تورم سالانه هم در اقلام خوراکی و هم در اقلام غیرخوراکی بالا است.
گروه دوم شامل استانهایی است که تورم سالانه اقلام غیرخوراکی آنها بالا، در حالی که تورم خوراکی آنها پایین است. بوشهر تنها استانی است که در این گروه قرار دارد، با تورم سالانه 28 درصد برای خوراکیها و 30.4 درصد برای غیرخوراکیها. در گروه سوم، استانهایی قرار دارند که هم تورم خوراکی و هم تورم غیرخوراکی پایینی دارند، از جمله زنجان، همدان و سیستان و بلوچستان.
در نهایت، گروه چهارم شامل استانهایی است که تورم سالانه اقلام خوراکی در آنها پایین و تورم غیرخورکی بالا است؛ قزوین، البرز و خراسان شمالی از این دسته استانها هستند.
بنابراین، بر اساس آمارهای آبان ماه، اکثریت استانها در شمال شرقی نقشه تورمی قرار گرفتهاند که نشاندهنده وضعیت بحرانی برای هر دو گروه کالاها است.