به گزارش بنکر (Banker)، دلار کماکان به جلو میتازد و بانک مرکزی یارای مقابله با سفتهبازان و سوداگران ارزی را ندارد. کارشناسان میگویند سهم این روزهای بازار ارز هیجان و آشوب است و پیشبینی در خصوص وضعیت آتی قیمتها دشوار. در چنین وضعیتی این پرسش مطرح میشود که بازندگان این روزهای بازار ارز چه کسانی هستند؟
دیروز دلار باز هم گران شد و بازار نرخ ۲۷ هزار تومانی را هم به خود دید. به این ترتیب دلار ظرف دو روز گذشته با یک جهش قیمتی توانست ۹۰۰ تومان گران شود و از ۲۶ هزار و ۱۰۰ تومان به ۲۷ هزار تومان برسد. عبور آسان دلار از نیمه کانال ۲۶ هزار تومان و ورود به کانال قیمتی ۲۷ هزار تومانی به صورت لحظهای نمیتواند حامل پیامهای خوبی برای روزهای پیشرو باشد، از همین رو است که عمده پیشبینیها حول روند رو به رشد قیمتها میچرخد. هرچند دلار در انتهای معاملات روز گذشته به ۲۶ هزار و ۴۰۰ تومان رسید اما با توجه به رفتار هیجانی معاملهگران در بازار احتمال ورود دوباره دلار به کانال جدید قیمتی دور از انتظار نیست. ضمن آنکه سیاستگذار نیز قادر نیست همچون گذشته با تزریق عمده ارز به بازار، نیاز متقاضیان را تامین کند.
بررسیها نشان میدهد که با وجود افزایش بیسابقه قیمت دلار، بازار از حضور معاملهگران سرشار نیست و متقاضیان برای خرید دلار صفهای طویل تشکیل ندادهاند. شلوغی بازار در هفته گذشته ریشه در اعطای ارز سهمیهای به متقاضیان داشت به طوری که افراد حاضر در بازار سهمیه ۲۲۰۰ دلاری خود را دریافت میکردند و با نرخ بالاتری در بازار آزاد به فروش میرساندند. سیاستگذار به منظور جلوگیری از شعلهورتر شدن آتش رشد قیمت دلار اعطای سهمیه ارزی را محدود کرد. با این حال این اقدام نیز مانع از رشد قیمتها نشد و کماکان دلار رو به جلو حرکت میکند.
سکه نیز رفتار مشابهی را به نمایش گذاشته و به تبعیت از دلار به تاختن خود در بازار ادامه میدهد. دیروز سکه با حدود ۲۰۰ هزار تومان افزایش قیمت کانال قیمتی ۱۳ میلیون تومان را هم کشف کرد. با این حال سکه از تداوم حضور در این کانال قیمتی بازماند و به تبعیت از کاهش قیمت دلار عقبنشینی کرد. به این ترتیب سکه در انتهای معاملات روز گذشته به ۱۲ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان رسید.
کارشناسان میگویند که بازار ارز مسیر بازار طلا و سکه را تعیین میکند و مادامی که دلار روند رو به رشد داشته باشد سکه نیز به افزایش قیمت خود ادامه میدهد. به نظر میرسد این روزها جذابیت بازار ارز و سکه از بازار سرمایه بیشتر شده و از این رو بازگشت ثبات به بازار ارز به سرعت اتفاق نمیافتد. با این وجود انتشار اخبار امیدوارکننده در خصوص وضعیت اقتصادی میتواند نقطه امیدی برای خروج معاملهگران از این بازار و تغییر رفتار سرمایهگذاری آنان باشد. در هر صورت به نظر نمیرسد که وضعیت بازار ارز برندهای داشته باشد، چه آنکه کمبود ارز در بازار هم نیازهای ارزی متقاضیان را بیجواب میگذارد و هم دست سیاستگذار را برای اعمال سیاستهای بازدارنده بسته است؛ موضوعی که میتواند تهدیدی جدی برای به بار نشستن سیاستهای بانک مرکزی برای کنترل تورم باشد.