چکیده : کایروپراکتیک، روشی درمانی است که بر روی سیستم اسکلتی عضلانی تمرکز دارد و با دستکاری مهرهها و مفاصل، به بهبود عملکرد بدن کمک میکند. در مورد دیسک کمر، کایروپراکتیک میتواند با کاهش التهاب، افزایش دامنه حرکتی و کاهش فشار روی عصبهای فشرده شده، درد و ناراحتی را کاهش دهد. با این حال، مهم است بدانیم که کایروپراکتیک نمیتواند دیسک پاره شده را ترمیم کند. این روش درمانی بیشتر برای مدیریت علائم و بهبود عملکرد بدن استفاده میشود.
آیا کایروپراکتیک دیسک کمر را درمان می کند؟
اگرچه کایروپراکتیک برای بسیاری از افراد مبتلا به دیسک کمر مفید است، اما برای همه مناسب نیست و قبل از شروع هر گونه درمان، مشورت با یک متخصص ضروری است. دكتر «مسعود اصغري نوسری» جراح مغز و اعصاب و متخصص ستون فقرات و ديسك كمر از شهر اراک (لینک: مشاهده دکترهای دیسک کمر شهرستان اراک) در گفتگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، توضیح دادند: «بسیاری از دردهای کمر و گردن به دلیل دیسک کمر نیستند. دلایل شایعتری مانند التهاب، وضعیت بدنی نامناسب و نشستن طولانی مدت اغلب عامل اصلی این دردها هستند». وی همچنین بر اهمیت ورزش منظم، اصلاح وضعیت بدنی و مدیریت استرس برای پیشگیری و درمان این مشکلات تاکید کرده است.
مراقبتهای کایروپراکتیک دیسک کمر را درمان نمیکند و فقط عمل جراحی میتواند این کار را انجام دهد. اما، قادر به از بین بردن علائم دردناک دیسک کمر شما است تا جراحی، دارو و سایر گزینههای درمانی غیرضروری شوند. کایروپراکتیک بر تشخیص و درمان اختلالات اسکلتی – عضلانی، عمدتا از طریق دستکاری دستی ستون فقرات تمرکز دارد. هدف درمانگران کایروپراکتیک بهبود سلامت بیماران با افزایش عملکرد سیستم عصبی و تسکین درد از طریق تنظیمات، ورزش و توصیههای سبک زندگی است.
دکتر نوسری به ما یادآور میشوند که درد کمر و گردن همیشه به معنای وجود مشکل جدی مانند دیسک کمر نیست و با اصلاح سبک زندگی و انجام تمرینات ساده میتوانیم از بروز بسیاری از این دردها پیشگیری کنیم. این متخصص، همچنین به اهمیت تشخیص دقیق توسط پزشک و درمان مناسب بر اساس علت اصلی درد اشاره کرده است.
درمان دیسک کمر با کایروپراکتیک
هدف مردم از دنبال کردن کایروپراکتیک برای مشکلات دیسک کمر خود در درجه اول کاهش درد، افزایش تحرک و بازگرداندن عملکرد است. کایروپراکتیک با دستکاری ستون فقرات و سایر درمانهای دستی برای رفع ناهماهنگیها، کاهش تحریک عصبی و بهبود جریان خون در مناطق آسیبدیده استفاده میکند. بسیاری از افراد، درمان کایروپراکتیک را یک گزینه غیرتهاجمی و بدون دارو برای مدیریت علائم مرتبط با فتق دیسک یا برآمدگی دیسک مانند کمردرد، سیاتیک و اسپاسم عضلانی میدانند.
کایروپراکتیک بر این باور استوار است که ساختار و عملکرد بدن به شدت به وضعیت ستون فقرات وابسته است. ناهماهنگیها در ستون فقرات میتواند بر عملکرد سیستم عصبی تأثیر بگذارد و منجر به درد و اختلالات حرکتی شود. با تنظیم درست مهرهها، کایروپراکتیک میتواند به بهبود عملکرد سیستم عصبی و افزایش کارایی بدن کمک کند. کایروپراکتیک باور دارد به جای تمرکز فقط بر ناحیه آسیبدیده، به کل بدن باید توجه شود. متخصصان کایروپراکتیک با بررسی کل ستون فقرات و سیستم اسکلتی-عضلانی، میتوانند مشکلاتی را که ممکن است به طور غیرمستقیم بر روی دیسک کمر تأثیر بگذارند، شناسایی و درمان کنند. این رویکرد جامع به بهبود کلی سلامت بیماران کمک میکند و میتواند از بروز مشکلات آینده جلوگیری کند
انواع روش های جراحی درمان دیسک کمر
از گزینههای جراحی برای درمان دیسک کمر میتوان به جراحی باز (لامینکتومی)، میکرودیسککتومی، جراحی لیزری (دیسککتومی با لیزر)، فیوژن ستون فقرات اشاره کرد.
- جراحی باز (لامینکتومی): این روش شامل برداشتن بخشی از استخوان یا دیسک برای کاهش فشار روی عصب است. به عنوان یک درمان قطعی برای موارد شدید و مداوم عمل میکند و باعث تسکین فوری دردهای عصبی میشود.
- میکرودیسککتومی: در این جراحی کمتر تهاجمی، قسمت کوچکی از دیسک برداشته میشود. بیماران کاهش زمان بهبودی و درد کمتر پس از عمل را تجربه میکنند.
- جراحی لیزری (دیسککتومی با لیزر): این تکنیک از لیزر برای برداشتن بافت اضافی دیسک استفاده میکند. این روش کمتر تهاجمی است، منجر به خونریزی کمتر میشود و دوره نقاهت کوتاهتری دارد.
- فیوژن ستون فقرات: با اتصال مهرهها برای تثبیت ستون فقرات انجام میشود. این روش ثبات طولانیمدت را فراهم میکند و برای موارد ناپایداری ستون فقرات مناسب است.
انواع روش های غیر جراحی درمان دیسک کمر
از روشهای غیر جراحی درمان دیسک کمر میتوان به فیزیوتراپی، درمان دارویی، تزریق استروئید، درمان طب سوزنی و کایروپراکتیک اشاره کرد.
- فیزیوتراپی: این رویکرد شامل تمرینات تقویتی، کششی و ورزش برای جا انداختن دیسک کمر است. حرکت را تقویت میکند و درد را بدون نیاز به جراحی کاهش میدهد.
- درمان دارویی: استفاده از داروهای ضد التهاب و مسکن است که به طور موثر درد و التهاب را بدون مداخله جراحی کاهش میدهد.
- تزریق استروئید: مستلزم تزریق مستقیم دارو به ناحیه دردناک است. به طور موقت التهاب و درد را کاهش میدهد و باعث بهبود سریعتر میشود.
- درمان طب سوزنی: این تکنیک سنتی شامل تحریک نقاط خاصی از بدن با استفاده از سوزنهای نازک است. به طور موثر درد را تسکین میدهد و التهاب را بدون استفاده از دارو پایین میآورد.
- کایروپراکتیک: تکنیکهایی برای اصلاح وضعیت ستون فقرات که توسط یک پزشک واجد شرایط استفاده میشود. این روش باعث تسکین درد و افزایش تحرک بدون نیاز به روشهای جراحی میشود.
ایا کایروپراکتیک علمی است؟
کایروپراکتیک یک رشته مراقبتهای بهداشتی است که بر تشخیص و درمان اختلالات اسکلتی و عضلانی، بهویژه مشکلات ستون فقرات تمرکز دارد. متخصص درد و طب تسکینی در این روش از ماساژ، تنظیمات و سایر تکنیکهای غیرتهاجمی برای ارتقا و بهبود عملکرد کلی بدن استفاده میکند.
فهرست رو به رشدی از مطالعات و بررسیهای تحقیقاتی نشان میدهد که خدمات ارائهشده توسط کایروپراکتیک از نظر بالینی موثر، ایمن و مقرون به صرفه است. به طوری که هزینه کایروپراکتیک ورزشکاران بسیار پایین است. از مهمترین انواع روشهای کایروپراکتیک میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تکنیک متنوع
- تحرک ستون فقرات (معروف به دستکاری ستون فقرات)
- تکنیک Thompson Drop-Table
- تنظیم Gonstead
- روش فعالساز
- حواسپرتی کششی
- رفع فشار ستون فقرات
بسیاری از مطالعات علمی که اثربخشی کایروپراکتیک را بررسی کردهاند، نتایج متناقضی ارائه دادهاند. برخی مطالعات، بهبود علائم درد و افزایش دامنه حرکتی را در بیماران تحت درمان با کایروپراکتیک نشان دادهاند؛ اما مطالعات دیگر، تفاوت معنیداری بین این روش و درمانهای دیگر پیدا نکردهاند. یکی از دلایل اصلی این تردیدها، نبود یک مکانیسم بیولوژیکی مشخص برای توضیح اثربخشی کایروپراکتیک است. همچنین، تنوع در تکنیکهای کایروپراکتیک و فقدان استانداردهای مشخص برای انجام این درمانها، ارزیابی علمی آن را دشوار ساخته است. مطالعاتی که در مجلات معتبر علمی مانند JAMA و Annals of Internal Medicine منتشر شدهاند، به طور کلی به شواهد محدود و کیفیت پایین مطالعات قبلی در مورد کایروپراکتیک اشاره کردهاند. به همین دلیل، بسیاری از متخصصان پزشکی معتقدند که شواهد علمی کافی برای توصیه گسترده کایروپراکتیک به عنوان یک درمان استاندارد وجود ندارد.
روش انجام کایروپراکتیک برای درمان دیسک کمر
برای انجام کایروپراکتیک، درمانگر شما بهآرامی بازوی خود را با استفاده از یک نیرو، سرعت و زاویه کنترل شده به ستون فقرات فشار میدهد تا دستکاری لازم در ستون فقرات انجام شود. قبل از تنظیم، معمولا روی میز کایروپراکتیک رو به پایین دراز میکشید.
هنگامی که تنظیم کمر کامل شد، معمولا صدای آزاد شدن فشار مفصل خود را میشنوید که با احساس سبکی یا احساس تسکین درد همراه است. بسته به شرایط شما، ممکن است هر چند روز یکبار به یک سری درمان کایروپراکتیک نیاز داشته باشید. معمولا چندین درمان در هفته تا زمان فروکش کردن وضعیت اجرا میشود.
عوارض کایروپراکتیک برای درمان دیسک کمر
کایروپراکتیک ابزاری مطمئن و موثر برای کاهش انواع خاصی از دیسک مانند دیسک گردن است. اگرچه کایروپراکتیک کاربردها و فواید زیادی دارد، اما بهویژه برای تسکین کمردرد به کار میرود. تحقیقات نشان داده که انجام کایروپراکتیک توسط یک متخصص طب فیزیکی آموزشدیده کاملا بیخطر است. با این حال، احتمال بسیار پایینی برای بروز عوارض جانبی در افراد زیر وجود دارد.
- کسانی که سرطان در ستون فقرات خود دارند.
- افرادی که با خطر بالای سکته مغزی روبرو هستند.
- کسانی که از پوکی استخوان شدید رنج میبرند.
- افرادی که یک ناهنجاری استخوانی در قسمت بالای گردن خود دارند.
در حالی که عوارضی مانند افزایش درد موقتی یا سردرد پس از کایروپراکتیک نسبتا شناخته شده هستند، برخی عوارض کمتر رایج اما مهم نیز وجود دارند که ممکن است مورد توجه قرار نگیرند. یکی از این عوارض، تشدید بیثباتی ستون فقرات است. در برخی موارد، دستکاریهای نامناسب یا بیش از حد میتواند باعث افزایش بیثباتی در مهرهها شود و در نتیجه درد مزمن و آسیبهای بیشتر را به دنبال داشته باشد. همچنین، احتمال آسیب به رگهای خونی کوچک در ناحیه تحت درمان نیز وجود دارد که میتواند منجر به کبودی و تورم شود. علاوه بر این، در موارد بسیار نادر، دستکاریهای شدید ممکن است باعث شکستگی مهره یا آسیب به نخاع شود. بنابراین، بسیار مهم است که قبل از انجام هر گونه درمان کایروپراکتیک، با یک متخصص مشورت کرده و از تجربه و مهارت درمانگر خود اطمینان حاصل کنید.
زمان مراجعه به کایروپراکتیک برای درمان دیسک کمر
کایروپراکتیک میتواند برای مشکلات دیسک کمر مفید باشد، اما شدت مشکل نقش مهمی در انتخاب این روش دارد. برای دیسک درجه خفیف تا متوسط، درمان کایروپراکتیک میتواند به کاهش درد و بهبود تحرک کمک کند. اما در موارد شدیدتر مانند فتق دیسک و فشار روی اعصاب و مایع نخاعی، نیاز به درمانهای پزشکی و جراحی وجود دارد. قبل از شروع درمان کایروپراکتیک، مهم است که با پزشک خود برای ارزیابی کامل و تعیین بهترین روش درمانی مشورت کنید.
پزشک متخصص درمان دیسک کمر با کایروپراکتیک
برای مشاوره در مورد درمان دیسک کمر با کایروپراکتیک، ابتدا باید با متخصص ارتوپد یا ستون فقرات خود مشورت کنید. پزشک میتواند وضعیت دیسک کمر را ارزیابی کرده و تشخیص دقیقی از شدت مشکل ارائه دهد. همچنین، پس تشخیص مناسب بودن درمان کایروپراکتیک میتواند شما را به بهترین پزشکان متخصص کایروپراکتیک دیسک کمر ایران ارجاع دهد. در بسیاری از کشورها، از جمله ایران، کایروپراکتیک توسط متخصصین فیزیوتراپی انجام میشود. برخی از فیزیوتراپیستها دورههای تخصصی کایروپراکتیک را گذراندهاند و میتوانند این درمانها را ارائه دهند. همچنین، در برخی مراکز درمانی، متخصصین طب فیزیکی نیز ممکن است درمانهای مشابهی را انجام دهند.