جمعه ۱۵ خرداد ۱۴۰۵

۱۴۰۵/۰۲/۱۹ ۱۱:۵۸

قواعد بازی دلار آزاد، یورو و درهم عوض شد

بازار ارز در آخرین روز هفته تحت تأثیر مذاکرات ایران و آمریکا وارد فاز احتیاط شد. دلار رشد ابتدایی را با اصلاح پاسخ داد. تقاضای احتیاطی همچنان فعال است و هر خبر سیاسی می‌تواند معادلات را بر هم بزند.

به گزارش بنکر (Banker)، آخرین روز معاملاتی هفته گذشته برای بازار ارز، روز آرامی نبود. نه از آن جهت که قیمت‌ها جهش کردند، بلکه از آن جهت که هیچ‌کس نمی‌دانست پای بعدی کجاست.

فضای سیاسی حاکم بر مذاکرات ایران و آمریکا، چنان سایه سنگینی روی بازار انداخته بود که معامله‌گران ترجیح دادند دست نگه دارند. حجم معاملات نسبت به روزهای ابتدایی هفته بشدت پایین آمد. انگار همه منتظر یک خبر بودند؛ خبری که بیاید و تکلیف همه را یک‌باره مشخص کند.

از رشد تا اصلاح

ابتدای هفته اما داستان دیگری داشت. دلار با موجی از تقاضا مواجه شد و خودش را تا مرزهای حساس قیمتی رساند. خریداران هیجانی بازار را گرم کرده بودند و خیلی‌ها فکر می‌کردند که رکوردهای جدیدی در راه است.

اما نشد. بازار وارد فاز اصلاحی شد و آن رشدهای ابتدایی یکی یکی خنثی گردید. نشانه‌های عقب‌نشینی تقاضای هیجانی به وضوح دیده می‌شد. صف‌های خرید جمع شدند و جای خود را به احتیاط دادند.

 نه دلار می‌افتد، نه بالا می‌رود

واقعیت این است که بازار فعلاً در یک بن‌بست روانی گرفتار شده. فعالان اقتصادی دیگر مثل سابق قاطع نیستند. آن‌ها:

  • به تداوم جهش‌های سنگین ارزی اطمینان ندارند

  • اما کاهش پایدار قیمت‌ها را هم قطعی نمی‌دانند

نتیجه؟ یک معلق‌زدگی عجیب. هر لحظه ممکن است یک خبر سیاسی بیاید و تمام معادلات را به هم بریزد. قیمت دلار، یورو و حتی سکه می‌تواند در عرض چند ساعت مسیر جدیدی پیدا کند.

 قواعد بازی عوض شده

نگاهی به نوسانات سه ارز اصلی در بازار آزاد نشان می‌دهد که قواعد قدیم دیگر جواب نمی‌دهد. قیمت‌ها دیگر مثل سابق فقط به متغیرهای اقتصادی کلاسیک وابسته نیستند. امروز، دو چیز حرف اول را می‌زند:

۱. انتظارات روانی – مردم چه فکری می‌کنند؟ ترس دارند یا طمع؟
۲. تحولات دیپلماتیک – مذاکرات به کجا رسید؟ خبر امشب چیست؟

نکته جالب اینکه دلار پس از یک بازگشایی منفی، دوباره جان گرفت و رشد کرد. یعنی تقاضای احتیاطی هنوز زنده است. بخشی از سرمایه‌گذاران هر افت مقطعی را یک فرصت برای خرید مجدد می‌بینند.

سیگنال عجیب درهم

در این میان، نرخ درهم رفتاری متفاوت از دلار و یورو داشت. درهم کاهش یافت در حالی که دو ارز دیگر رشد کردند. این یعنی تقاضای تجاری افت کرده و فشار معاملات حواله‌ای کمتر شده است.

بعضی از تحلیلگران این را نشانه تلاش بازارساز برای کنترل جریان نقدینگی ارزی می‌دانند. به عبارت دیگر، شاید پشت صحنه اتفاقات دیگری در حال رخ دادن است.

شکاف آزاردهنده

نرخ ارز در بازار رسمی اما بالا رفته. این یعنی شکاف میان بازار آزاد و رسمی هنوز پابرجاست. چه عواملی این شکاف را نگه داشته است؟

  • تورم داخلی که قدرت خرید پول ملی را می‌خورد

  • انتظارات افزایشی که مردم را به سمت نگهداری ارز سوق می‌دهد

  • ریسک‌های سیاسی که هیچ‌کس نمی‌داند فردا چه می‌شود

واقعیت تلخ این است که سیاست‌گذار ارزی هنوز نتوانسته ثبات پایدار را به بازار بازگرداند. هر بار که فکر می‌کنیم اوضاع دارد خوب می‌شود، یک شوک جدید می‌آید و همه چیز را به هم می‌ریزد.

هفته پیش‌رو

هفته جدید در حالی شروع می‌شود که بازار روی لبه تیغ راه می‌رود. کوچکترین خبر از مذاکرات می‌تواند سکه را هزاران تومان جابه‌جا کند و دلار را به مسیر جدیدی بفرستد.

فعلاً اما همه منتظرند. نفس‌ها حبس است و دست‌ها روی دکنه.

برای عضویت در کانال بنکر کلیک کنید

دیدگاه‌ها

کلیه حقوق مادی و معنوی محفوظ و متعلق به بانکداران ۲۴ می باشد و استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع بلامانع است. طراحی: هشت بهشت