به گزارش بنکر (Banker)، طلای جهانی به دلایل مختلف سیاسی و اقتصادی تغییر کرده است، در ماههای اخیر این شیوع ویروس «کووید 19» است که مهمترین عامل رکوردشکنی فلز زرد شده است. هرگاه شرایط اقتصادی جهان با افت مواجه میشود و تأثیر خود را بر بازارهای مالی و ارزش برابری ارزها میگذارد، سرمایهگذاران (حقیقی و حقوقی) به سراغ خرید و نگهداری طلا میروند که تجربه پنج دهه اخیر نشان داده است ضمن اینکه سرمایهگذاری امنی محسوب میشود، بازدهی قابل قبولی هم به همراه دارد.
در آذرماه سال گذشته و همزمان با انتشار نخستین اخبار از شیوع کرونا در چین قیمت اونس طلای جهانی در کانال 1470 دلار بود که تا روز گذشته بیش از 430 دلار افزایش یافته است. هرچند در ماههایی که از ورود میهمان ناخوانده کرونا به اقتصاد جهانی میگذرد، طلا بهدلیل انتشاراخبار مختلف از افت و خیز همهگیری این ویروس با نوسان بالایی همراه بوده است، اما بررسی نمودار آن در این ماهها حاکی از روند صعودی آن است به طوری که در این مدت اونس طلا 5 کانال قیمتی (از 1400 تا 1900 دلار) را فتح کرده است. تا روز گذشته طلا توانسته است رکورد 9 سال گذشته قیمتی خود را بشکند، روندی که به اعتقاد کارشناسان و تحلیلگران بازار بزودی رکورد تاریخی جدیدی با عبور از محدوده 1921 دلار بر جای خواهد گذاشت و بهدنبال آن وارد کانال 2 هزار دلاری خواهد شد. دراین مدت تأثیر عمیق همهگیری کرونا بر اقتصاد تکتک کشورهای درگیر و در مجموع اقتصاد جهان، طلا را بهعنوان امنترین محل سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران جهانی جذاب کرده است. این درحالی است که در خلال مشکلاتی که کرونا بهدلیل رکود شدید در اقتصاد جهان بر جای گذاشته است، بالا گرفتن جنگ تجاری میان امریکا و چین و همچنین تنشهای ژئوپلیتیک در بخشهایی از دنیا به همراه افت چشمگیر بازارهای سهام در جهان روند صعودی بهای اونس طلا را تقویت کرده است.
فتح 5 کانال در 7 ماه
در شرایطی که نخستین نشانههای شیوع ویروس کرونا در آذرماه سال گذشته در کشور چین مشاهده شد و در این مقطع طلای جهانی در محدوده 1470 دلار قرار داشت، در 5 دی ماه طلا توانست با نرخ 1511 دلار وارد کانال 1500 دلاری شود. بهدنبال آن در 29 بهمن ماه سال گذشته نیز قیمت جهانی طلا کانال بالاتر یعنی 1600 دلار در هر اونس را به دست آورد به طوری که ظرف هشت روز به میانه کانال 1600 دلاری رسید.
با وجودی که سال شمسی 98 با قیمت طلای 1600 دلاری در هر اونس به پایان رسید ولی شیوع دوباره این بیماری در جهان و انتشار گزارشهای مأیوسکننده از بهبود اقتصاد جهان باعث شد در 25 فروردین ماه امسال اونس وارد کانال 1700 دلار شود. پس از دو ماه نوسان و در شرایطی که موج دوم کرونا در بسیاری از کشورها آغاز شد و همچنان امید به ساخت واکسن مؤثر برای مقابله با این بیماری حداقل در کوتاه مدت وجود ندارد، در 18 تیرماه امسال پس از سالها طلا به کانال قیمتی 1800 دلار رسید. این درحالی است که در روز گذشته طلا بعد از 9 سال به کانال 1900 دلار رسید، کانالی که مشکلات بحران بدهی در جهان در سال 2011 میلادی آن را تجربه کرده بود. اما به نظر میرسد عمق مشکلاتی که ویروس کرونا برای اقتصاد جهان به همراه آورده قرار است رکورد تاریخی قیمت طلا شکسته شود.
این درحالی است که تغییرات بهای اونس طلا بر بازارهای ایران نیز تأثیر مستقیمی دارد. طبق قانون پولی و بانکی هر ریال باید برابر با یک صدم گرم طلا باشد که افت و خیز قیمت طلای جهانی و بهدنبال آن طلای داخلی این رابطه را تحت تأثیر قرار میدهد. از سوی دیگر قیمت طلا و سکه در بازار ایران بر اساس فرمولی که یک بال آن دلار و بال دیگر آن اونس طلاست ارزشگذاری میشود و به همین دلیل هرگاه شاهد رشد اونس طلا در بازار جهانی هستیم، به طور معمول قیمت طلا در بازار ایران نیز با رشد همراه میشود.