به گزارش بنکر (Banker)، وزیر امور خارجه ایران به صراحت گفته است که به زودی به مذاکرات هستهای بازمیگردیم.
پس از آنکه آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا مجددا آمادگی واشنگتن برای بازگشت به وین و ادامه مذاکرات را تکرار کرد، این بار وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد که ایران به زودی به مذاکرات هستهای بازمیگردیم.
عبداللهیان گفته است: آمریکا برای بازگشت به تعهداتش ذیل برجام تاکنون هیچ اقدام عملی انجام نداده است. اگر آمریکا در دنبال کردن مذاکرات جدی بود، پس چرا در حال انباشت اقدامات علیه ایران است. دولت جدید ایران در حال ارزیابی مذاکراتی است که دولت پیشین انجام داده است.(ایسنا)
در همین حال وزیر خارجه روسیه هم گفتگویی با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با محوریت برجام داشته است. وزیر خارجه روسیه گفته است: برجام یک ابزار مهم برای عدم اشاعه جهانی، صلح در خاورمیانه و امنیت بینالمللی است اما زمانی باقی مانده برای بازگشت به اجرایی کردن آن نامحدود نیست.
از سوی دیگر جوئی هود، دستیار وزیر خارجه آمریکا روز جمعه به «العربیه» گفت که اگر ایران قصد دارد مذاکرات هستهای جهت احیای برجام را ازسربگیرد باید «فورا اقدام» کند.
وی گفت: تعهد ما برای این کار (بازگشت به برجام) نامحدود نیست چراکه برجام دیگر منافع عدم اشاعهای که زمانی داشت را دیگر برآورده نمیکند. پس ما از ایرانیان میخواهیم که فورا اقدام و با ما در وین ملاقات کنند.
دستیار وزیر خارجه آمریکا همچنین مدعی شد که مذاکرات هستهای باید مسئله موشکهای بالستیک و شبه نظامیان ایران در منطقه را شامل شوند.
همچنین عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران هم گفته است: انتظار ما این است که دولتمردان آمریکا واقعبینانه به وین بیایند و به جای حرفهای زیبا اقدامات عملی، مثبت، سازنده و قابل اندازهگیری داشته باشند و تردید نکنند اگر بخواهند با تداوم ادبیات و رفتار غیرسازنده گذشته صحبت کنند، جمهوری اسلامی ایران دست بسته نخواهد ماند.
سیگنال مهم از ریاض
جدای از اخبار مربوط به به مذاکرات برجام، از سوی دیگر پادشاه عربستان هم در سخنرانی مجمع عمومی سازمان ملل از مذاکرات تهران – ریاض سخن گفت.
ملک سلمان گفته امیدوارم مذاکرات تهران و ریاض منجر به اعتمادسازی شود و سخنگوی وزارت خارجه کشورمان نیز از پیشرفت «خیلی جدی» در مذاکره با عربستان خبر داده است.
با این حال به نظر میرسد اخبار مربوط به برجام و مذاکره با ریاض بیشتر برای دوره کوتاهمدت دلار اثرگذار باشند اما برای دورههای بلندتر سخنان اخیر رئیس جمهور به نظر مهمتر میرسد.
ابراهیم رئیسی که در جلسه شورای اداری استان ایلام سخن میگفت، اظهار کرده است: متاسفانه بر اساس روند بودجه نویسی که قبلا جریان داشت امروز با کسری بودجه شدیدی مواجه هستیم و خیلی از مشکلات کشور ناشی از همین کسری بودجه است و باید این روند را اصلاح و سامان ببخشیم.
اگر کسری بودجه مورد اشاره رئیس جمهور همراه با تلاش دولت برای جبران آن از طریق افزایش قیمت دلار باشد این پیام مهمی برای بازار ارز است که در آینده امکان دارد متاثر از این رفتار دولت دچار نوسانی شود. اما آیا دولت رئیسی چنین کاری خواهد کرد؟