مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلا از طراحی سامانههای جدید معاملاتی ارزی در این مرکز خبر داد و اعلام کرد که سامانه ارز خدماتی در صورت اخذ مجوزهای لازم، آماده به کار است.
به گزارش بنکر (Banker)، سامانه جدید ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران بهطور رسمی از سوم آذرماه فعالیت خود را آغاز کرده و پس از یک ماه، بهطور کامل اجرایی خواهد شد.
این سامانه یک سیستم تسویه معاملاتی است که تمامی فرآیندهای معامله، جورسازی و مچینگ را پوشش میدهد و بههمراه آن مجموعهای از ارتباطات با سایر سامانهها طراحی شده است.
بر اساس الزامات بانک مرکزی، بازرگانانی که قبلاً در بازار اشخاص (غیر از سامانه نیما) ارز خرید و فروش میکردند، به بازار ارز تجاری منتقل خواهند شد.
معاملات پیمان آتی و سواپ
مدیرعامل مرکز مبادله در نشست مشترکی با اعضای اتاق بازرگانی از ورود سامانه معاملاتی سلف به چرخه فعالیتهای اقتصادی خبر داد و به توضیحاتی درباره این نوع معاملاتی پرداخت.
وی خاطرنشان کرد این نوع معاملات میتواند به عنوان یک روش جدید تامین مالی عمل کند، به طوری که صادرکنندگان میتوانند ارز مورد نیاز خود را تأمین کرده و مالکیت ارزی را منتقل کنند و در عوض، ریال معادل آن را دریافت نمایند.
نرخ ارز در معاملات سلف متفاوت خواهد بود و در شرایط ثبات، این نرخ معمولاً پایینتر میباشد.
اما در زمانهایی که هر دو طرف انتظار افزایش قیمت را داشته باشند، روشهای «معاملات مابهالتفاوت» طراحی شدهاند که قیمت بر اساس زمان تحویل ارز تعیین میشود.
در معاملات سلف، خریدار ملزم به پرداخت تمام معادل ریالی ارز خریداری شده است.
در معاملات مابهالتفاوت، خریدار تنها ۱۰ تا ۳۰ درصد از معادل ریالی را پرداخت میکند و در واقع، این روش امکان رزرو ارز برای معاملات آتی را فراهم میآورد.
مرکز مبادله هر دو روش معاملاتی را معرفی نموده و بازار و گروههای مختلف بر اساس پیشبینیها و تمایلات خود، معاملات را انجام خواهند داد. در این راستا، مرکز مبادله به طراحی محصولات مختلف و ایجاد بازارهای متنوع پرداخته است.
علاوه بر روشهای مذکور، مرکز مبادله معاملات فورواد (پیمان آتی) و معاملات سواپ را نیز به عنوان قراردادهای مشتقه در دستور کار خود قرار داده است.
تفاوت این قراردادها با قراردادهای مشتقه بورسی در این است که تحویل ارز بین صادرکننده و واردکننده حتماً صورت میگیرد و جنبه سرمایهگذاری در آن وجود ندارد.