به گزارش بنکر (Banker)، اواخر آبان سال گذشته، رئیس جمهور افزایش تسهیلات مسکن روستایی را ابلاغ کرد. مبلغ وام مسکن روستایی 100 میلیون تومان بود که با درخواست بنیاد مسکن به عنوان متولی ساخت و نوسازی مسکن روستایی و موافقت رئیس جمهور مبلغ وام به 200 میلیون تومان افزایش یافت. ساخت و نوسازی مسکن روستایی، بخشی از برنامه ساخت مسکن حمایتی است. با توجه به اینکه مسکن روستایی در معرض آسیبهای طبیعی مانند سیل، رانش زمین و زلزله قرار دارد، نوسازی مسکن روستایی در جمعیتپذیری روستاها و جلوگیری از مهاجرت روستاییان اهمیت بالایی دارد.
نوسازی و بازسازی مساکن روستایی از سال 1384 در دستور کار قرار گرفته است. بر اساس آمار بنیاد مسکن، در آن سال فقط ۷ درصد واحدهای روستایی مقاومسازی شد اما در حال حاضر ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار مسکن روستایی معادل حدود ۵۰ درصد خانههای روستایی نوسازی، بازسازی یا مقاومسازی شدهاند.
اکبر نیکزاد، رئیس بنیاد مسکن، در گفتوگو با «ایران» با اشاره به تأکید رئیس جمهور بر پرداخت وام 200 میلیون تومانی مسکن روستایی، گفت: سود وام 200میلیونی مسکن، 5 درصد است و مابهالتفاوت سود (سود بانکی 18 درصد) یعنی حدود 13 درصد آن را دولت بهصورت یارانه خواهد پرداخت.
رئیس بنیاد مسکن گفت: وام 200 میلیون تومانی ساخت مسکن روستایی اولویت دولت است و با دستور رئیس جمهور، این تسهیلات به متقاضیان پرداخت میشود.
گزارش بانک مرکزی از پرداخت تسهیلات مسکن روستایی نشان میدهد از ابتدای شهریور ماه سال ۱۴۰۰ تا پایان سال گذشته، تعداد تسهیلات مسکن روستایی پرداختی به متقاضیان ۱۸۸ درصد رشد داشت و از ۱۶ فقره به ۳۰ هزار و ۱۷۲ فقره رسیده است.
بنابر این گزارش، در راستای اجرای قانون جهش تولید مسکن و حمایت از طرحهای مسکن روستایی، موضوع تخصیص سهمیه ۲۰۰ هزار فقره تسهیلات مسکن روستایی به بانکهای عامل مربوطه ابلاغ شده است.
براساس آمار اعلامی از سوی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به عنوان نهاد متولی تسهیلات بهسازی و نوسازی مسکن روستایی، از زمان شروع دولت سیزدهم و از تاریخ اول شهریورماه ۱۴۰۰ تا پایان سال تعداد قراردادهای منعقده توسط بانکهای عامل بابت تسهیلات مسکن روستایی از ۵ هزار و ۶۵۹ فقره به ۸۲ هزار و ۹۸۵ فقره و تعداد تسهیلات پرداختی به متقاضیان از ۱۶ فقره به ۳۰ هزار و ۱۷۲ فقره رسیده است.
بر این اساس در زمان شش ماه، بیش از ۴۳ هزار و ۵۲۳ میلیارد ریال تسهیلات بانکی از سوی بانکهای عامل به متقاضیان مسکن روستایی اعطا شده است. بنابراین طبق آمار در دولت جدید نه تنها اعطای تسهیلات مزبور متوقف نشده، بلکه نسبت به پنج ماهه ابتدای سال ۱۴۰۰ سرعت بیشتری نیز داشته است.
در جهت حمایت هرچه بیشتر از متقاضیان تسهیلات نوسازی و بهسازی مسکن روستایی، بانک مرکزی موضوع افزایش سقف فردی تسهیلات مسکن روستایی (وفق مصوبه شورای عالی مسکن) به مبلغ 200 میلیون تومان را به بانکهای عامل ابلاغ کرد تا در صورت اخذ ضمانتنامه لازم از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور تسهیلات به صورت یارانهای و با تضمین دولت (با اخذ وثیقه زنجیرهای) از سوی بانکهای عامل به متقاضیان تسهیلات مزبور اعطا شود.
افزایش تسهیلات مسکن روستایی به 200 میلیون تومان، از سوی بانک مرکزی ابلاغ شده است اما رئیس بنیاد مسکن به برخی مشکلات پرداخت این وام اشاره کرد و گفت: برخی مسئولان، با اعطای یارانه 13 درصدی به وام 200 میلیون تومانی مسکن روستایی مخالفت میکنند و معتقدند این مبلغ، بار مالی به دولت وارد میکند.
به گفته نیکزاد، در حال حاضر وام 100 میلیونی مسکن روستایی به متقاضیان اعطا میشود. البته ارائه وام مسکن بهصورت یکجا نیست و در پنج مرحله با توجه به پیشرفت ساخت ارائه میشود.
رئیس بنیاد مسکن افزود: با توجه به اینکه رئیس جمهور بر پرداخت وام مسکن روستایی به مبلغ 200 میلیون تومان تأکید دارد، مشکلات پرداخت این وام بزودی حل و وام به متقاضیان اعطا میشود.
مسألهای که رئیس بنیاد مسکن از آن به عنوان مشکل پرداخت وام مسکن روستایی اعلام کرده است در حقیقت عدم ارسال نامه این سازمان با محوریت تضمین اصل و سود مابهالتفاوت نرخ اعلام شده 5 درصد با نرخ شورای پول و اعتبار به بانک مرکزی است. آنطور که فارس گزارش داده است «کارشناسان حوزه تأمین مالی مسکن معتقد هستند، ارسال این نامه صرفاً بهواسطه انجام فرایند حسابداری بوده و هیچگونه بار مالی برای دولت به همراه ندارد.»
با توجه به اهمیت نوسازی مسکن روستایی، پرداخت تسهیلات برای مقاومسازی یا نوسازی مسکن روستایی موجب ماندن روستاییان در روستا است که منجر به توسعه پایدار و ثبات اقتصادی میشود.