در پایان دی ماه ۱۴۰۲ نرخ تورم سالانه نسبت به دوره مشابه قبل از آن برای خانوارهای کشور به ٤٣،٦ درصد رسیده که نسبت به ماه قبل، ٠،٨ واحدکاهش یافته است.
به گزارش بنکر (Banker)، این در شرایطی است که شاخص مذکور برای مناطق شهری و روستایی نیز به ترتیب ۴۳.۴ و ۴۴.۸ درصد به ثبت رسیده و نسبت به پایان پاییز، کاهش داشته است.
همچنین نرخ تورم سالانه برای گروه خوراکیها با افت نسبت به ماه قبل، ۴۸ درصد برای کل کشور بوده و نرخ تورم غیرخوراکیها نیز متوسط ۴۱.۴ درصد و نسبت به آذرماه، بدون تغییر است.
بر اساس این گزارش؛ در بخش تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور شاهدیم که در دی ماه سال جاری، تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور، ٣٨،٥ درصد بوده است.
یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین، ٣٨.٥ درصد بیشتر از دی ماه ١٤٠١ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده اند.
تورم نقطه به نقطه دی ماه ١٤٠٢ در مقایسه با ماه قبل، ١،٧ واحد درصد کاهش داشته است. این شاخص تورمی مهم در گروه خوراکیها و غیرخوراکیها نیز کاهشی بوده است.
به گونهای که نرخ تورم نقطه به نقطه کل کشور برای خوراکیها با افت نسبت به ماه قبل به رقم ۳۹ درصد و نرخ تورم نقطه به نقطه غیرخوراکیها نیز به رقم ۳۸.۲ درصد رسیده است.
طبق گزارش تابناک اقتصادی، افت میانگین تورم نقطهای کل کشور در دی ماه در شرایطی رقم خورده است که در ماه قبل، نرخ تورم نقطه به نقطه ۴۰.۲ درصد بود که نسبت به رقم ۳۹.۲ درصدی آبان ماه، بیشتر شده بود.
در کنار روند نزولی تورم سالانه و نقطه به نقطه، نرخ تورم ماهانه نیز در دی ماه کاهشی بود، به گونهای که در دی ماه ١٤٠٢، تورم ماهانه خانوارهای کشور برابر ٢،٦ درصد شده است. منظور از تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل است.
در این میان نرخ تورم ماهانه گروه خوراکیها که در آذرماه رشد معناداری داشت، در دی ماه با کاهش همراه شد و به رقم ۲.۴ درصد رسید.
هرچند این روند برای گروه غیرخوراکی روند متفاوتی داشت و نرخ تورم ماهانه غیرخوراکی برای کل کشور با افزایش نسبت به ماه قبل به رقم ۲.۷ درصد رسید.
بیشترین و کمترین تورم سالانه در کدام استان؟
همان طور که در جدول آماری زیر دیده میشود، در دی ماه سال جاری تورم سالانه در استان تهران کمترین میزان بوده و به رقم ۳۸.۶ درصد رسیده و بیشترین تورم سالانه نیز متعلق به استان یزد با نرخ ۵۴.۷ درصد بوده است، در حالی که علاوه بر یزد، دو استان چهارمحال و بختیاری و کردستان تورم بالای ۵۰ درصدی را تجربه کرده اند که در نوع خود قابل تامل است.
در مجموع ده استان کشور از جمله تهران، تورم سالانه کمتر از میانگین کل کشور داشته اند.
تورم بالا در سبد گوشت و مرغ مردم
در شرایطی که تورم به طور میانگین در کشور کاهشی شده است، نرخ تورم در گروههای خوراکی همچون گوشت و مرغ همچنان بالاست، به گونهای که نرخ تورم سالانه و نقطه به نقطه گوشت قرمز و مرغ بیش از ۹۰ درصد است و تورم ماهانه نیز برای گوشت قرمز و مرغ ۵.۵ درصد به ثبت رسیده.
این در حالی است که تمرکز دولت بر واردات گوشت قرمز گرم به داخل کشور است تا نیاز بازار را پاسخ دهد. در این باره چند روز قبل، علیرضا پیمان پاک، قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور تجارت و تنظیم بازار خبر داد: هم اکنون روزانه بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ تن گوشت گرم گوسفندی و گوساله با ارز ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومان وارد کشور و در میادین تره بار و فروشگاههای زنجیرهای با رصد و بازرسی توزیع میشود.
از حدود ۱۲ کشور (استرالیا، روسیه، مغولستان، کنیا، رومانی، ارمنستان، گرجستان و …) واردات گوشت داریم. به زودی (طی یک ماه آینده) از آفریقای جنوبی هم واردات گوشت خواهیم داشت.