به گزارش بنکر (Banker)، سوال مهمی که در ابتدای سال ۲۰۲۰ توجه تحلیلگران و سرمایهگذاران را به خود جلب کرده است، سناریوهای محتمل طلا برای سال پیشرو است.
پرده اول: طلا بازدهی ۲۰۱۹ را پس میگیرد
روند قیمتی طلا برای سال آینده را میتوان از طریق عوامل تاثیرگذار عمده آن پیشبینی کرد. یکی از مهمترین عواملی که در سال ۲۰۱۹ بر روند صعودی قیمت طلا تاثیرگذار بود، کاهش سه مرتبهای نرخ بهره فدرالرزرو بود. اما به نظر میرسد در آینده میانمدت دیگر فدرالرزرو دست کاهش مجدد نرخ بهره نزند. با توجه به سخنان اخیر جرومی پاول، رئیس فدرالرزرو و طبق صورتجلسه آخرین نشست کمیته بازار باز، نهاد بانک مرکزی آمریکا بهطور واضح این پیام را به بازار فرستاده است که کاهش نرخ بهره فعلا در دستور کار نیست و کاهش بیشتر نرخ بهره به شواهد اقتصادی بسیار بیشتری نسبت به آنچه در سال ۲۰۱۹ رخ داده است نیاز دارد. متوقف شدن روند کاهش نرخ بهره، عامل مهمی است که میتواند روند قیمتی طلا در سال ۲۰۲۰ را نزولی کند.
علاوه بر سیاستهای فدرالرزرو، هر آمار مثبتی از اقتصاد آمریکا نیز میتواند به قیمت فلز زرد فشار بیاورد. مکانیزم تاثیر آمار مثبت اقتصاد آمریکا بر قیمت طلا از طریق نرخ بازدهی اوراق ۱۰ ساله این کشور است. انتشار آمار مثبت اقتصادی سبب بالا رفتن بازدهی این اوراق میشود و با بالا رفتن نرخ بازدهی یک دارایی امن که رقیب طلا است، تقاضا برای طلا کاهش پیدا میکند. عامل سومی را که میتوان در کنار این دو عامل برشمرد که در مقابل رشد طلا میایستد، ثبات در نرخ رشد جهانی است.
اگر نرخ رشد جهانی در سال پیشرو ثبات گیرد و اروپا و آسیا بتوانند، رشد اقتصادی را تجربه کنند، باز هم میتوان تقاضای کمتر را برای طلا متصور شد. عامل بعدی که میتواند فشار کاهشی بر قیمت طلا بیاورد، نشانههایی است از اینکه دو قطب اقتصادی دنیا یعنی آمریکا و چین به انعقاد آنچه که فاز اول توافقنامه تجاری نامیده میشود، نزدیک شدهاند. توافق احتمالی بین مقامات پکن و واشنگتن، باعث کاهش در سطح تنشهای اقتصادی و حذف شدن تعرفههای سنگین بین دو کشور خواهد شد و این مانع بزرگ را از پیش روی تجارت جهانی برخواهد داشت. عامل توافق تجاری را نیز میتوان در کنار دیگر عوامل، فشاری بر کاهش قیمت طلا دانست.
براساس گزارش دنیای اقتصاد، در صورت وقوع این عوامل در سال آینده، میتوان انتظار عقبنشینی قیمت طلا در سال آینده را داشت. اما این تمام ماجرا نیست و عدهای از تحلیلگران نیز معتقدند که بازده طلا در سال آینده همچنان مثبت خواهد بود.
پرده دوم: ادامه روند صعودی طلا
با در نظر گرفتن این موضوع که بخش عمدهای از عوامل تاثیرگذار بر قیمت طلا در بازارهای جهانی به هم پیوسته و دارای همبستگی هستند، معکوس شدن سناریوی کاهشی طلا در سال آینده موضوع دور از ذهنی نیست. بهعنوان مثال اگر تنشهای تجاری بین آمریکا و چین در سال آتی هم ادامه داشته باشد (مانند آنچه که در ۱۷ ماه گذشته رخ داده)، سلسله مراتبی از عوامل در راستای افزایشی بودن قیمت طلا به کار میافتند. با ادامه پیدا کردن سطح تنشها، احتمال رکود اقتصادی در جهان باز هم افزایش پیدا میکند. البته عوامل دیگری نیز در رکود احتمالی تاثیر گذار هستند.
در صورت وقوع یکی از این اتفاقات طلا میتواند، به روند صعودی خود ادامه دهد. از سوی دیگر در صورت رسیدن سیگنالهایی مبنی بر کاهش بازده اقتصاد جهانی، فشار بر مقامات فدرالرزرو برای کاهش مجدد نرخ بهره افزایش مییابد و احتمال این میرود که سیاستگذاران بانک مرکزی آمریکا در برابر فشار برای کاهش نرخ بهره تسلیم شوند. در این حالت میتوان انتظار داشت قیمت فلز زرد، مرز ۱۶۰۰ دلاری را شکسته و از آن عبور کند. از آنجا که رابطه ارزش طلا و شاخص دلار رابطهای معکوس است، پیشبینی روند هر یک از این دو میتواند به پیشبینی بهتر از سرنوشت دیگری منجر شود. علاوه بر طلا، یکی دیگر از ذخایر امن در شرایط نااطمینانی دلار است که تحلیلگران در ابتدای سال میلادی به دنبال پیشبینی روند آن هستند.