به گزارش بنکر (Banker)، ابراهیم جمیلی اظهار کرد با اعلام اینکه اکنون که بورس دچار ریزش شده و سرمایههای مردمی در حال خروج از این بازار است به جهان صنعت گفت: انتظار میرود این نقدینگی در دیگر بازارهای موازی همچون خودرو، مسکن، ارز و طلا جا خوش کند.
جمیلی افزود: در مقطع کنونی مردم بازار ارز و طلا را مناسبترین مکان برای سرمایهگذاری یافته و سرمایههای خود را به این بازار هدایت کردهاند.
رییس خانه اقتصاد ادامه داد: بارها اعلام شده که دلار نباید به عنوان کالا خرید و فروش شود اما متاسفانه این ارز در حال حاضر به عنوان کالا معامله میشود. تا زمانی که دلار به عنوان پول مورد استفاده قرار نگیرد و مردم همچنان بخواهند داراییهای خود را به دلار تبدیل کنند داستان افزایش قیمت ارز ادامه خواهد داشت.
به گفته وی، نهادهای دولتی باید اعتماد مردم به دولت را بالا ببرند و از افزایش شکاف دولت و ملت جلوگیری کنند. تا زمانی که وعدههای دولتی به سرانجام نرسد التهاب در بازارهای اقتصادی کماکان ادامه خواهد داشت.
جمیلی گفت: در کنار بازار سرمایه، هجوم مردم به بازار ارز و انجام فعالیتهای سفتهبازانه و همچنین فشارهای وارده از خارج و جو روانی ناشی از آن به افزایش قیمت ارز دامن زده است.
رییس خانه اقتصاد ایران در ادامه تصریح کرد: افزایش قیمت ارز به افزایش قیمت کالاها نیز دامن زده و فشار بر معیشت مردم را بیشتر کرده است.
به گفته جمیلی، دولت باید به دنبال کاهش فشارهای وارده بر معیشت دهکهای پایین درآمدی باشد.
وی در پاسخ به این سوال که دولت چگونه میتواند از دهکهای کمدرآمد حمایت کند گفت: حمایت از تولید میتواند بهترین راهکاری باشد که هم موجب میشود چرخ فعالیتهای اقتصادی بچرخد و هم به ایجاد اشتغال پایدار و تامین نیازهای موردنیاز مردم کمک میکند.
وی خاطرنشان کرد: طرح مجلس برای اعطای بستههای حمایتی هم میتواند یکی از راهکارهای موجود برای حمایت از معیشت کمدرآمدها باشد. با این حال این طرح نمیتواند اثرگذاری صددرصدی داشته باشد.
دولت به دارو سوبسید بدهد
مهدی تقوی اقتصاددان نیز گفت: دلیل اصلی افزایش قیمت دلار، کاهش حجم صادرات غیرنفتی در کنار افت صادرات نفتی است.
وی اظهار کرد: زمانی که ذخایر ارزی بانک مرکزی با کاهش مواجه میشود امکان تزریق ارز به بازار و تامین نیازهای ارزی متقاضیان وجود نخواهد داشت.
تقوی افزود: پیش از این دولت روزانه دو میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه نفت صادر میکرد و درآمدهای ارزی سرشاری به دست میآورد.
اکنون اما به واسطه تحریمها حجم صادرات نفت کاهش زیادی داشته و به کمتر از ۱۰ میلیون طبق برآوردهای انجام شده رسیده است.
این اقتصاددان تصریح کرد: با توجه به اینکه درآمدهای نفتی یکچهارم شده، درآمدهای ارزی کاهش یافته و تقاضا برای ارز بالا رفته و دلار را دچار افزایش قیمت کرده است.
به گفته وی، با افزایش قیمت ارز هر کالایی که وارد میشود با افزایش قیمت همراه میشود و در ادامه قیمت کالاهای تولیدی در داخل نیز گران میشود.
تقوی گفت: هرچند پیشبینی در خصوص نرخ ارز در ماههای پیش رو سخت است با این حال اگر دولت بتواند صادرات را افزایش دهد و درآمدهای ارزی ناشی از آن را صرف نیازهای داخل کند میتوانیم نسبت به کاهش قیمت ارز ابراز امیدواری کنیم.
وی ادامه داد: با توجه به روند نگرانکننده افزایش قیمت ارز انتظار میرود دولت به داروهای مهم وارداتی سوبسید دهد تا مانع از افزایش قیمت آنها شود تا مردم قدرت خرید این داروها را داشته باشند.
این اقتصاددان افزود: مجلس نیز در تلاش است طرح اعطای بستههای حمایتی به مردم را تصویب کند که تکرار تجربه تلخ این سیاست در دوره ریاستجمهوری محمود احمدینژاد است.
بنابراین به نظر نمیرسد این طرح کمک چندانی به قدرت خرید مردم و معیشت آنها بکند و تنها اثر موقتی خواهد داشت.