روند تورم نقطه به نقطه شاخص بهای تولیدکننده با تنزل ۸ واحد درصدی از از 42.4 درصد در اسفندماه 1401 به 34.4 درصد در آبانماه سال کاهش یافت.
به گزارش بنکر (Banker)، به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، رويکرد کلي سياستهاي بانک مرکزي در دولت سیزدهم بر تثبیت وضعیت اقتصاد کشور، کنترل و مديريت نقدينگي، کاهش نوسانات نرخ ارز، تنظیم گری بازار پول و بازار ارز و تامين مالي و هدايت منابع به سمت فعاليتهاي توليدي استوار بوده است.
بررسی تحولات شاخص بهای تولیدکننده در این دوره نیز حاکی از بهبود در روند تورم این شاخص است به طوریکه تورم دوازدهماهه شاخص بهای تولیدکننده از 82.6 درصد در شهریورماه سال 1400 به 35.1 درصد در آبانماه سال جاری کاهش یافته است.
لازم به توضیح است میزان تورم نقطه به نقطه در اردیبهشتماه سال 1400 معادل 103.1 درصد و دوازدهماهه منتهی به این ماه نیز معادل 68.3 درصد بوده است.
هرچند از نیمه دوم سال گذشته، متاثر از روند رو به رشد نرخ ارز و متعاقباً تاثیر آن در افزایش قیمت مواد اولیه اساسی وارداتی، تورم نقطه به نقطه این شاخص روند افزایشی به خود گرفت.
لیکن در پی اتخاذ سیاست تثبیت اقتصادی و کاهش نوسانات نرخ ارز و همچنین ثبات قیمتی در کالاهای اساسی وارداتی، روند تورم نقطه به نقطه شاخص بهای تولیدکننده از ابتدای سال جاری نزولی گردید، به طوری که این شاخص با کاهش 8.0 واحد درصدی، از 42.4 درصد در اسفندماه 1401 به 34.4 درصد در آبانماه سال جاری رسید.
شاخص بهای تولیدکننده به تفکیک گروههای اصلی «کالا» و «خدمت»
بررسی تحولات شاخص بهای تولیدکننده به تفکیک گروههای اصلی «کالا» و «خدمت» در سال جاری مبین آن است که روند کاهشی تورم نقطه به نقطه شاخص بهای تولیدکننده عمدتاً متاثر از اقلام کالایی این شاخص بوده است.
به طوری که تورم نقطه به نقطه گروه اختصاصی «کالا» با کاهش 9.0 واحد درصدی از 41.0 درصد در فروردینماه به 32.0 درصد در آبانماه رسیده است.
گفتنی است ثبات در بازار ارز در سال جاری و به تبع آن کاهش نوسانات نرخ ارز نقش به سزایی در کاهش تورم گروه کالایی داشته است.
همچنین تورم نقطه به نقطه گروه اختصاصی «خدمت» از 40.0 درصد در فروردینماه به 39.7 درصد در آبانماه سال جاری رسیده است.
تورم ماهانه شاخص بهای تولیدکننده
تورم ماهانه شاخص بهای تولیدکننده در آبانماه 1402 با 0.7 واحد درصد کاهش نسبت به ماه گذشته به 0.8 درصد رسید.
بررسی تورم ماهانه به تفکیک گروههای اختصاصی «کالا» و «خدمت» حاکی از تورم 0.8 درصدی گروه کالا (ضریب اهمیت 65.7 درصد) با سهم از تورم 0.5 واحد درصد و تورم 0.8 درصدی خدمات (ضریب اهمیت 34.3 درصد) با سهم از تورم 0.3 واحد درصد میباشد که نشاندهنده سهم بیشتر اقلام کالایی در شکلدهی تورم ماهانه شاخص بهای تولیدکننده در آبانماه است.