به گزارش بنکر (Banker)، از طرفی این قانون به دنبال یکدست کردن شبکه بانکی کشور در ارائه سود بانکی به مشتریان بوده که در این امر تا حدودی موفق بوده است. با این حال تثبیت نرخ سود بانکی دارای معایبی است.
علاوه بر کاهش رقابتپذیری بانکها با سایر بازارها در جذب سرمایه و کاهش سپردهگذاری در بانکها طی دو سال اخیر، باید گفت تعیین دستوری نرخها باعث خاموش شدن چراغ راهنما برای فعالان اقتصادی خواهد شد و خطا در اقدامات فعالان اقتصادی موجب سختتر شدن پیشبینیپذیری اقتصاد و سیاستگذاری سختتر خواهد بود. از طرف دیگر با وجود اینکه ضرورت وجود قوانین کارآ بر کسی پوشیده نیست ولی قوانین غلط همانند نبود قوانین، آسیبزا هستند.
شاخص نرخ سود بانکی، شاخصی است که بر اساس تغییرات اقتصادی به وجود میآید و با ثابت نگه داشتن آن نمیتوان از چرخههای اقتصادی چشمپوشی کرد. واقعیت اقتصادی آن است که نرخ سود بانکی باید بهطور آزادانه در کنار تغییرات سایر شاخصهای اقتصادی مانند نرخ ارز، شاخص بازار سهام، نرخ تورم، نرخ بیکاری و… واکنش نشان دهد. تثبیت نرخ سود بانکی مانند فولادی نامرئی میان شبکه بانکی کشور و سایر اجزای اقتصاد عمل میکند که پس از مدتی به فرسودگی و اضمحلال هر دو طرف منجر خواهد شد.
بهطور کلی از نگاه اغلب مردم نرخ سود بانکی معیاری برای تعیین حداقل عایدی سرمایه معرفی میشود. دلایل انتخاب این معیار به ویژگیهای این نرخ از جمله ریسک صفر برای اصل و سود سرمایه، قدرت نقدشوندگی بالا و… بازمیگردد.
از نرخ سود بانکی به عنوان پایهای برای سنجش سودآوری دیگر فعالیتها نیز استفاده میشود و بنابر این افراد در صورتی حاضر به سپردهگذاری در بانک خواهند شد که در بازار دیگری سود بالاتر و امنیت نسبی متناسب را دریافت نکرده باشند. اما سوالی مطرح است: آیا وظیفه بانکها جذب سرمایه و پرداخت سود است؟
بهطور معمول افراد جامعه خواهان یکسری خدمات از بانک هستند. معمول این خدمات عبارتند از قبول سپرده (دیداری و مدتدار)، اعطای تسهیلات، نقل و انتقال پول، ضمانتنامه بانکی، نگهداری و انجام امور مربوط به اوراق بهادار، انجام عملیات بورسی، انجام خدمات امانی (قبول قیمومیت, وصایت و وکالت) و… پس در جواب سوال مذکور باید گفت جذب سپردههای کوتاهمدت و بلندمدت در حیطه خدمات بانکی است و بانکها با استفاده از این سپردهها است که توان پرداخت تسهیلات را به دست آوردهاند. و در شرایط تورمی اگر سود سپردهگذاری در بانکها توان رقابت با تورم را نداشته باشد، توان تسهیلاتدهی شبکه بانکی کشور کاهش مییابد.
کارشناسان و متخصصان اقتصادی بر این باورند که رقیب اصلی شبکه بانکی کشور نرخ تورم است و مطمئنا شبکه بانکی کشور از ثبات اقتصادی و وجود نرخ تورم منطقی بسیار منتفع خواهد شد. ولی در حال حاضر و با وجود تورم بالا در کشور لازم است سود پرداخت شده برای سپردههای بانکی قابل رقابت با سایر بازارها باشد.