همزمان با استمرار مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و ایالات متحده در ایتالیا، بازار ارز وارد فازی نوین از انتظارات شده است.
به گزارش بنکر (Banker)، این انتظارات که اینبار نه بر مبنای التهاب و هیجان، بلکه بر اساس امیدواری به کاهش تنشها استوار است، منجر به کاهش قابل توجه قیمت دلار شده است.
نرخ دلار که در چند هفته اخیر تا سقف ۱۰۶ هزار تومان افزایش یافته بود، در پی انتشار اخبار مذاکرات آغاز شده در عمان و اکنون در ایتالیا، به طور قابل ملاحظهای کاهش یافته است.
طی هفته گذشته، نرخ دلار در یک روز به محدوده ۸۳ هزار تومان تنزل یافته است، رقمی که در تحلیلهای پیشین کمتر توسط فعالان بازار مشاهده میشد.
در چنین فضایی، صرافان و فعالان بازار ارز نیز نگاهشان را از تابلوی قیمتها به اخبار مذاکرات دوختهاند.
سیگنال کاهش ریسک
یکی از صرافان معتبر تهران میگوید: اینکه دو طرف پای میز مذاکره ماندهاند، خودش سیگنالی است برای کاهش ریسکهای سیاسی.
اگر خبر مثبتی از رم برسد، دلار حتی میتواند به میانه کانال ۷۰ هزار تومان برسد؛ البته به شرط آنکه بازارساز هم همراهی کند.
وی در ادامه تأکید کرد که رفتار بانک مرکزی در تعیین نرخ مرکز مبادله، یکی از مؤلفههای کلیدی جهتگیری بازار است، در روزهایی که بازار آزاد بهوضوح کاهشی بود، نرخهای مرکز مبادله با روند افزایشی، جلوی سرعت ریزش بازار را گرفت.
خیلیها از خرید دست کشیدهاند
صراف دیگری هم با اشاره به نرخهای امروز دلار در بازه ۸۴ تا ۸۵ هزار تومان، بر نقش انتظارات مثبت جامعه تأکید کرد و اظهار داشت: مردم حس میکنند مذاکرات پیشرفت دارد، برای همین خیلیها از خرید دست کشیدهاند.
اگر این روند ادامه پیدا کند، فروشندهها بیشتر میشوند و بازار با مازاد عرضه مواجه خواهد شد.
این فعال قدیمی بازار ارز همچنین پیشبینی کرد: اگر مرکز مبادله از سیاست افزایش نرخ کوتاه بیاید، دلار ۷۳ هزار تومانی هم دور از ذهن نیست،
هرچند روند هفته گذشته نشان داد که مرکز مبادله در مسیر افزایش نرخ دلار گام برداشته است و تمایلی به کاهش بیشتر نرخ ارز ندارد.
مرکز مبادله، بازیگر نقش اول؟
صراف سومی اما کمی محتاطتر است. او میگوید: فضای روانی مثبت مذاکرات میتواند دلار را به کف کانال ۸۰ هزار تومان برساند،
ولی ورود به کانال ۷۰ هزار تومان، بدون همراهی بازارساز ممکن نیست؛ چون در همین روزها هم نرخ توافقی و مبادلهای دلار در مسیر صعودی بودهاند.
وی همچنین یادآور میشود: چند ماهی است که با دستور و برنامههای بانک مرکزی، عملاً صرافیها از چرخه تعیین نرخ خارج شدهاند و نقش خرید و فروش بهطور کامل به مرکز مبادله سپرده شده است.
در چنین شرایطی، حتی اگر بازار تمایل به کاهش قیمت داشته باشد، تصمیم نهایی در دستان بازارساز است.
با تمام این اوصاف، آنچه روشن است اینکه بازار ارز بیش از هر زمان دیگری، تحت تأثیر سیگنالهای سیاسی و عملکرد نهاد سیاستگذار قرار گرفته و فعلاً صرافان، معاملهگران، و مردم، نگاهشان را به مذاکرات دوختهاند.