به گزارش بنکر (Banker)، نوسانات اخیر در بازار ارز در حالی همچنان ادامه دارد که باعث ورود قیمت انواع ارز بهخصوص دلار به کانال جدید قیمتی شده است.
البته در روزهای اخیر بازارهای موازی ازجمله سکه، خودرو و مسکن نیز با نوسان صعودی همراه بودهاند که طبق اذعان فعالان اقتصادی، ریشه اصلی نوسانات اخیر به اتفاقات بورس در یکی، دو ماه گذشته مربوط میشود؛ چراکه برخی احتمال میدهند سرمایهداران جدید در بورس بهدلیل ریزشهای اخیر از ترس ضرر بیشتر وارد سرمایهگذاری در بازارهای موازی شدهاند.
اما در بازار ارز دلایل دیگری در کنار اتفاقات اخیر بورس موجب شده تا بار دیگر شاهد رکوردزنی قیمتها باشیم؛ به نحوی که دلار یک بار دیگر به سقف تاریخی خود رسید و حتی در یکی، دو روز گذشته از آن هم عبور کرد و در میانه کانال 26 هزار تومان جا خوش کرد.
افزایش قیمت ارز بهانهای شده تا قیمتها در بازارهای دیگر نیز با نوسان همراه شود و حتی بهانهای جدید برای گرانفروشی در دست بخشهای دیگر اقتصادی بیفتد.
اکثر صرافان خیابان فردوسی معتقدند دستکاری نرخها و سیاستهای دستوری یکی از دلایل مهم افزایش قیمتها در بازار ارز است.یکی از فعالان بازار دراینباره میگوید: متأسفانه دستکاری نرخ ارز موجب شده تا نرخ دستوری حتی در سامانه نیما هم ثبت شود.
او میگوید: بستهشدن سقف نرخ فروش و پیشنهاد تبعاتی دارد که ازجمله آن ایجاد تعاملات غیرشفاف در معاملات نیمایی و بههمریختگی نرخ معاملات است.
او تأکید دارد: این نوع برخورد در سامانه نیما نتیجهای معکوس خواهد داشت و اثر بههمریختگی نرخها در بازار مشخص خواهد شد.
البته از ظهر دیروز محدودیت سقف فروش در نیما برداشته شد؛ بازاریها این موضوع را بهعنوان جبران یکی از اشتباهات بازارساز برشمرده و میگویند: یکی از اشتباهات بازارساز که دیروز در سامانه نیما انجام شده بود، جبران شد. این امید میرود که خریدوفروش ارز به نرخ بازار آزاد در صرافیها آزاد شود تا مردم بتوانند خریدوفروش خود را از طریق صرافیها انجام دهند و دیگر شاهد اشتباهات اینچنینی که در گذشته نیز اتفاق افتاده بود، نباشیم.
همزمان با افزایش قیمتها در بازار ارز و همچنین افزایش نرخ خریدوفروش دلار در صرافیهای بانکی با بازار آزاد صفهای طولانی برای خرید ارز مقابل صرافیهای بانکی تشکیل شد و حاشیههایی را بههمراه داشت که در نهایت بانک مرکزی ورود کرده و به صرافیهای بانکی دستور داد ارز سهمیهای دوهزارو 200 دلار به هر کارت ملی را دیگر مانند قبل به مشتریان نفروشند؛ بنابراین صفهای طولانی مقابل صرافیهای بانکی با حذف ارز سهمیهای برچیده شد؛ اما به گفته فعالان بازار ارز بعد از آن تقاضای خانگیها برای خرید ارز از طریق صرافیهای دیگر افزایش یافته است.
یکی از فعالان بازار ارز در همین زمینه میگوید: با بستهشدن سهمیه دوهزارو 200 دلاری به هر کارت ملی که یک بار در سال و از طریق صرافیهای بانکی پرداخت میشد، تقاضا در بازار غیررسمی و خریداران خانگی فعالتر شده و به عبارتی نگرانی از گرانشدن ارز افزایش یافته است.
به اعتقاد فعالان بازار، بهتر بود بانک مرکزی بهجای قطع ارز سهمیهای نرخ آن را به بازار نزدیک میکرد و میزان سهمیه را بهصورت پلکانی و تدریجی کاهش میداد.
یکی از صرافها دراینباره تأکید کرد: مثلا بانک مرکزی میتوانست به صورت پلکانی و تدریجی و اضافهکردن مدت زمانی برای خرید بخش دوم یا سوم مثلا دو هزار دلار را به 500 دلار تقسیم کند که بر اساس آن هر متقاضی این میزان ارز را هر سه ماه بتواند بخرد. یا مثلا سهمیه دو هزار یورو را به هزارو 500 و… با شیب ملایم کم میکرد؛ اما حذف یکباره با حاشیههایی همراه شده است.
یکی از دلایل دیگر افزایش قیمت ارز در بازار، افزایش چشمگیر درهم امارات است؛ نرخ درهم امارات هم در بازار نیما و هم بازار آزاد در هفتههای اخیر افزایش چشمگیری داشته؛ به نحوی که هماکنون قیمت درهم امارات به هفتهزارو 250 تومان رسیده است. فعالان بازار معتقدند افزایش قیمت درهم بیانگر بالابودن تقاضای خرید ارز در بازار است.
پیش از این فعالان اقتصادی از نرخهای بالا، بهویژه در سامانه نیما برای تأمین ارز گله داشتند و میگفتند با این قیمتها فعالان اقتصادی برای خرید ارز به مشکل برمیخورند؛ چراکه قیمتها کاملا فضایی شده است.