اگر دادههای تورمی بهمن را مبنای کار قرار دهند و وزن اقلام در سبد معیشت را واقعی در نظر بگیرند، حتماً رقم سبد معیشت در کلانشهرهای کشور از ۳۰ میلیون تومان هم فراتر رفته است.
به گزارش بنکر (Banker) ، آمارهای تورمی و مصرفیِ تودههای فرودست مردم و دهکهای کمدرآمد، به غایت نگرانکننده است؛ این آمارها گواه روشنی هستند بر سقوط سنگین به زیر خط فقر مطلق.
مسیر حذف کالاهای پروتئینیِ مرغوب مانند گوشت قرمز و در مرحلهی بعد انواع گوشتهای سفید از سفرههای طبقهی کارگر از سالهای میانهی دهه ۹۰ شمسی آغاز شد؛ این مسیر در سال ۹۸ با گرانی یکباره بنزین و شوکدرمانیِ آنی اقتصاد در مسیر صعود قرار گرفت و سپس از ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ وارد مرحلهی جدیدی شد.
مرحلهای که به گفتهی علیرضا خرمی، فعال کارگری و عضو شورای اسلامی کار شرکت پلیاکریل اصفهان، میتوان آن را «حذف کامل پروتئینِ باکیفیت از سفرههای زحمتکشان» نام نهاد؛ و همهی اینها در حالیست که صعود شاخصهای تورمی خوراکیها همچنان با قدرت بسیار ادامه دارد.
جدیدترین دادههای مرکز آمار ایران از گرانی خوراکیها در کشور نشان میدهد «۳۸ درصد اقلام خوراکی منتخب، در بهمن ماه تورمی بیشتر از تورم سالانه داشتهاند»؛ در بهمن ماه ١٤٠٢، از ٥٣ قلم خوراکی منتخب در نقاط شهری، تعداد ٢٠ قلم، درصد تغییر قیمت سالانهشان بالاتر از نرخ تورم نقطهای نقاط شهری کشور (۳۶.۲ درصد) بوده است. در این میان، انواع پروتئین همچنان رکورددار تورم سالانه است.
تورم ماهانهی اقلام پروتئینی در بهمنماه رکورددار است؛ دادههای مرکز آمار ایران نشان میدهد «در بهمن امسال، اقلام ماهی قزلآلا با ۳.۲ درصد، گوشت گوسفند با ٢.٩ درصد و کنسرو تن ماهی با ٢.٠ درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند».
فقط تخم مرغ!
و در این اوضاع، واقعیت تلخ این است که با حذف گوشت قرمز و سفید از سفرههای فرودست، «تخم مرغ» به تنها کالای پروتئینی سفرهها تبدیل شده است؛ کالایی که به گفتهی یک کارگر شهرداری ایرانشهر، «چند بار در هفته، در فهرست غذایی کارگران و طبقات کمدرآمد کشور ظاهر میشود».
این کارگر که مانند همکارانش سالهاست در انتظار مرتب شدن پرداخت حقوق و مزایای مزدیست، با بیان اینکه «هر ماه که برای خرید میرویم، با سبدی خالیتر از ماه قبل به خانه برمیگردیم» اضافه میکند: «بقای ما فقط با تخم مرغ میسر شده است، فقط نان و تخم مرغ؛ حبوبات هم در سالهای اخیر به شدت گران شده، باید بگویم تخم مرغ هم گران است، ولی راه دیگری برای بقا باقی نمانده..»