به گزارش بنکر (Banker)، رضا فیضیپور، کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با آفتاب یزد در خصوص وضعیت پرنوسان بازار ارز که پس از مقطعی ریزش قیمت دوباره به کانال 27 هزار تومان افزایش یافته است میگوید، در این خصوص از سویی اخبار جسته و گریخته و متفاوت پس از پیروزی جو بایدن در کاهش نسبی تقاضا موثر بود که روند کاهشی شد؛ اما بیشتر به نظر میرسد برخی اخبار هیجانی از تداوم زمزمههای تلاش دولت ترامپ برای استمرار ابقاء در کاخ سفید و ایجاد شبهه در این امر و برخی مصاحبهها که نگرانی در خصوص رسیدن به توافقی جهت کاهش تحریمها بازار را مردد و نگران کرده است. کما اینکه پیش از این هم به دلایلی که در بخش دیگر این گفتگو اشاره خواهم کرد ناشی از جو هیجانی دمیده شده از احتمال افزایش روز افزودن فشارهای تحریمی بوده است تا واقعیت تقاضای ارز در بازار.
وی با بیان اینکه یکی از مسائلی که در حوزه اقتصاد کشور ایجاد شد و باعث ایجاد افزایش قیمتها در حوزههای مختلف و تورم شده است علاوه بر مسائل و چالشهای بنیادین اقتصاد، بحث آثار تحریمهاست، میافزاید: در واقع طی چندسال اخیر سیاستهای تحریم اقتصادی در کنار سوء مدیریت در سیاستهای پولی و مالی و بودجهای باعث کاهش ارزش پول ملی شد و حال که شبهاتی در حل هر دو مانع بروز کرده است، باز هم اندکی به میزان تقاضای متوقف شده افزوده گردید.
فیضیپور با بیان اینکه اگر امروز قیمت ارز سقوط میکند و یا حتی دستخوش و نوسان ارزی و رشد هر چند ملایم در بازار میشود باید گفت در حال حاضر هیچ اتفاقی در بین روابط ایران و آمریکا صورت نگرفته است و باید بدانیم که طی این 40 سال شده دیوار بیاعتمادی بین دو کشور بالاست. لذا در این خصوص واکنشی که کشور در قبال چالشهای داخلی اقتصاد ایران از جمله بودجه، تورم و… در پیش میگیرد، اهمیت دارد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه اگر بتوان با کشورهای دیگر مانند چین درحوزه اقتصادی به طور مستقیم رابطه با برد متقابل داشت و با بانکهای جهان شرایط مبادله پولی ایجاد کرد، هزینههای مبادلی پولی در کشور پایین خواهد آمد و در این صورت میتوان خوشبین بود که قیمت ارز باید به قیمت واقعی خود باز گردد.
وی با بیان رشد دوباره نرخ ارز به دلیل نوساناتی است که بین میزان عرضه و تقاضا وجود دارد خاطرنشان میکند: در صورتی که مسئولان بتوانند با هر ترفندی مشکلات صادرات و پولهای بلوکه شده کشور را حل کنند و این منابع را به کشور بازگردانند، پیشبینی میشود قیمت دلار روند کاهشی و البته پایدار بگیرد که در این صورت قیمت آن تا 20 هزار تومان کاهش پیدا خواهد کرد و ثبات قیمت در کالاهای موجود در بازار نیز ایجاد میشود.
فیضیپور با اشاره به اینکه در واقع مردم به دنبال ثبات قیمتها در بازار هستند اظهار میدارد: نوسانات ثانیهای فقط باعث ایجاد بازار هیجانی میشود و بیشترین زیان را افراد طبقه پایین جامعه در بازار هیجانی میبینند.
وی با بیان اینکه پیش از این به دلیل تهدیدهای هر روزه ترامپ و اعمال تحریمها و به راه انداختن پروژه «ترامپهراسی» نرخ دلار افزایش یافته بود خاطرنشان میکند: هرچند تحریمهای ترامپ در آخر کار دیگر به آن صورت تاثیری بر وضعیت ما نداشت، اما وسیله عدهای شده بود که بخواهند با آن نرخ دلار را همین طور با سفتهبازی و نوسانگیری بالا ببرند. با توجه به جوی که شکل داده بودند و صحبت از قیمتهای نجومی که میکردند بخشی از مردم شروع به خرید دلار و احتکار آن کردند. متاسفانه حتی صادرکنندگان هم از برگرداندن ارز امتناع میکردند. در این وضع بازار به خاطر جو روانی و تقاضای غیر مصرفی با کمبود دلار مواجه شده بود.
فیضیپور با بیان اینکه نسبت به 2 سال پیش حقوق کارمندان و اغلب مردم 2 برابر و حتی کمتر شده است اظهار میدارد: از سوی دیگر بخاطر کرونا و طبق دادههای مرکز آمار یک میلیون و دویست نفر شاغل از بازار کار خارج شدهاند که بعد باتوجه به رکود تورمی وقتی درآمد مردم دو برابر و دلار 6برابر شده است؛ در واقع یعنی 3برابر درآمد مردم شده است.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه ارزش دلاری نقدینگی ۲۷۰۰میلیارد تومانی امروز ۱۲۰میلیارد دلار میشود، میافزاید: این در حالی است که میانگین آن سالانه ۲۴۰ میلیون دلار بوده است؛ یعنی نقدینگی هم آنقدر قدرت نداشته که قیمت دلار را بالا ببرد. تقاضای مصرفی هم وجود نداشته است.
وی با بیان اینکه 2 سال پیش ۱۰۰ میلیون دلار تقاضای ارز وجود داشت و امروز حدود 40 میلیون دلار که این یکسوم آن زمان است میگوید: اگر کمبود عرضه دلار را در نظر بگیریم، پس در نهایت نرخ دلار باید 3 تا 4 برابر میشد، نه اینکه 9 برابر شود تا جایی که حتی پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به 31 هزار تومان هم رسید. در واقع وقتی تقاضا، قدرت خرید کالا و نقدینگی وجود ندارد؛ چه عامل یا عواملی باید موجب افزایش قیمت دلار شود!؟