به گزارش بنکر (Banker)، اصولاً مطالبات غیرجاری به آن دسته از تسهیلاتی گفته می شود که از آخرین سررسید و پرداخت اقساط آن بیش از ۱۸ ماه گذشته باشد و در ۹۰ درصد مواقع مطالبات مشکوک الوصول و یا معوقی که رقمهای قابل توجه را شامل می شوند دیگر به بانک بازگردانده نخواهند شد و نیازمند طی کردن پروسه قضایی است و این یعنی شکل گیری و خلق آنها در بازه زمانی قابل توجهی بوده و قطعاً بخشی از این مطالبات مربوط به تسهیلات تکلیفی می شود که بر دوش بانکها گداشته می شود البته این گزاره به این معنی نیست که بخش عمده مطالبات غیرجاری بانکها مربوط به تسهیلات تکلیفی است بلکه به این معناست که این تسهیلات نیز در به وجود آمدن مطالبات غیرجاری تأثیرگذارند.
کم و زیاد شدن ذخیره مطالبات مشکوک الوصول در صورتهای مالی بانکها ارتباط مستقیم با مطالبات غیرجاری آنها دارد که عملاً جلوی چرخش نقدینگی قابل توجهی را می گیرد و پولی باید در بازار سهام سرمایه گذاری شود و در اختیار چابکی نظام اقتصادی باشد در گلوگاه رابطه ها و فرمایشات گیر می کند و در نهایت خروجی آن تنها سرمایه های مردم را حیف و میل می کند.
نتایج نشان میدهد که در پایان سال قبل مطالبات غیرجاری ۲۰ بانک و مؤسسه اعتباری با دلار ۳۰ هزار تومانی به بیش از ۱۲ میلیارد و ۳۳۵ میلیون دلار رسید که معادل ریالی آن ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار ۶۷۳ میلیارد ریال است.
در این بررسی بیشترین میزان مطالبات غیرجاری در سه بانک صادرات، آینده و پارسیان دیده می شود و کمترین مقدار آن نیز در بانک خاورمیانه قرار دارد.
۱۲۲ برابر بزرگتر از اختلاس خاوری
برای روشن شدن عمق این فاجعه خاموش باید اشاره کرد که این مقدار ۱۲۳ برابر بزرگتر از اختلاس خاوری و معادل ۳۲ درصد درآمدهای نفتی کشور در سال قبل است.
رصد روز