به گزارش بنکر (Banker)، در روزهای پایانی هر سال، مذاکرات تعیین دستمزد کارگران برای سال جدید با چانهزنی شرکای اجتماعی برگزار میشود و در نهایت بعد از چکشکاری همه پیشنهادها، رقم مزد با معیارهای وابسته به افزایش تورم و رشد هزینههای معیشت مشخص میشود، اما بهخصوص در دورههای تنش اقتصادی، تغییرات قیمت کالاها بهقدری سریع افزایش مزد کارگران را نابود میکند که قدرت خرید کارگران از سال قبل هم کمتر میشود؛ چراکه آنها دستمزد ثابتی به ریال میگیرند؛ درحالیکه قیمت اغلب کالاها و خدمات مصرفیشان به دلار و متناسب با نرخ ارز و تورم تعیین میشود. حالا نیز در شرایطی که رکورد افزایش تورم شکسته شده، طرف کارگری خواستار ترمیم مزد است.
درخواستترمیم فوری مزد
نماینده کارگران در شورایعالی کار معتقد است: مزد کارگران بدون تردید نیازمند ترمیم فوری است و جلسات شورای عالی کار ترجیحاً باید قبل از نیمه دوم سال برگزار و مقدمات ترمیم مزد فراهم شود.
محمدرضا تاجیک درباره مشکلات کارگران در حوزه معیشت به تسنیم میگوید: تورم رسمی معیار مناسبی برای تخمین افزایش هزینههای زندگی کارگران نیست. تورم بسیاری از اقلام ضروری در بازه 5ماه ابتدای سال، بیش از 100درصد بوده است؛ یعنی از ابتدای سال تا امروز بسیاری از کالاها و خدمات رشد دوبرابری داشتهاند و در چنین شرایطی، اثرات افزایش دستمزد کارگران بهطور کامل از میان برداشته شده است.
تاجیک با اشاره به اینکه بحران معیشت باید سریع برطرف شود، میافزاید: کارگران دیگر توان خرید نان سنگک و تخممرغ هم ندارند و بحران معیشت و تغذیه خانوارهای کارگری، بحرانی بهشدت جدی است. ضرورت دارد بعد از رأی آوردن وزیر، جلسات شورایعالی برگزار شود.
او ادامه میدهد: خطکش طرف کارگری برای دستمزد، ماده 41 قانون کار است و در چارچوب این ماده باید تصمیم گرفته شود؛ چراکه شکاف دستمزدی ایجادشده در سالهای گذشته به حدی بزرگ است که افزایش حقوق حتی اگر 100درصدی باشد نمیتواند آن را پر کند.
به گفته او، فاصله میان سبد هزینه و دستمزد دریافتی کارگران بسیار زیاد است؛ بنابراین حتی یک روز هم نباید تعلل کرد. ضرورت دارد وزیر کار زودتر تعیین شود و این مسئله مورد توجه قرار گیرد.
مرثیه تورم و دستمزد
یک ماه پیش بود که آخرین محاسبات تشکلهای کارگری در مورد هزینه معیشت آبرومندانه منتشر شد؛ محاسباتی که از افزایش 22.8 درصدی هزینه واقعی معیشت آبرومندانه در 4 ماهه امسال حکایت داشت و حالا باید تورم 4.6 درصد خوراکی و آشامیدنی در مردادماه را نیز به آن اضافه کرد.
در محاسبات اخیر کارگران، هزینه معیشت آبرومندانه یک خانوار 3.3 نفره کارگری به 10میلیون و 343 هزار تومان در ماه رسیده که 146 درصد بیش از حداقل دستمزد این خانوار است. حالا، با فرض اعمال تورم خوراکیها در مردادماه، هزینه سبد معیشت کارگران میتواند به بیش از 10 میلیون و 800 هزار تومان برسد؛ درحالیکه دستمزد کارگران همان چیزی است که در اسفندماه گذشته به تصویب رسید و در بهترین حالت توانست قدرت خرید کارگران را به ابتدای سال 99 برگرداند.
در این میان حتی اگر سبد معیشت حداقلی کارفرمایان که در شورای عالی کار به تصویب رسیده نیز مدنظر قرار بگیرد، با احتساب تورم 22.8 درصدی تا پایان تیر 1400 و تورم 4.6 درصدی خوراکیها در مرداد، فاصله میان مزد و معیشت خانوارهای کارگری به 111 درصد خواهد رسید.
بر اساس مصوبه نهایی شرکای اجتماعی در شورای عالی کار در اواخر سال گذشته مبلغ هزینه معیشت یک خانوار کارگری 3.3 نفره 6 میلیون و 895 هزار تومان تعیین شده که حالا با احتساب تورم باید به 8 میلیون و 856 هزار تومان رسیده باشد. گرچه این سبد همچنان حدود 22درصد کمتر از هزینه معیشت مورد ادعای طرف کارگری است، اما باز هم تأمین آن حتی با افزایش 100درصدی مزد نیز امکانپذیر نیست. به گزارش همشهری، پیش از این، 2بار درخواست رسمی کارگران برای ترمیم مزد به شورای عالی کار ارسال شده، اما هیچکدام نتیجهای در برنداشته است.