براساس شيوهنامه جديد نظام كارمزد، مبلغ كارمزد پرداختي دارندگان كارتخوان به مبلغ تراكنش انجامشده بستگي دارد.
به گزارش بنکر (Banker)، فعلا براي انجام اين تراكنشها كف و سقف مشخصي در نظر گرفته شده است. طبق بخشنامه جديد بانك مركزي، ميزان كارمزد تراكنشهاي زير ۶۰۰ هزار تومان تنها ۱۲۰ تومان است.
هر چقدر مبلغ تراكنش بانكي بيشتر شود، رقم كارمزد به صورت پلكاني بالا ميرود و در تراكنشهاي بالاتر از سقف ۶۰۰ هزارتومان، دو ده هزارم (2/۰۰۰0) مبلغ تراكنش كارمزد دريافت ميشود.
دستورالعمل بانك مركزي اعلام كرده كه نهايت مبلغ كارمزد دريافتشده از دارندگان كارتخوان، چهار هزار تومان است.
يعني اگر رقم تراكنش به بيش از ۲۰ ميليون برسد، كارمزد كارتخوان همان چهار هزار تومان خواهد بود. بهطور مثال، كارمزد دستگاه كارتخوان يك فروشگاه زنجيرهاي با فرض هزار مشتري در روز، بهشرط اينكه همهشان زير ۶۰۰ هزار تومان روي دستگاه پوز كارت بكشند، به رقم ۱۲۰ هزار تومان ميرسد.
اين فروشگاه در ماه بايد سه ميليون و ۶۰۰ هزار تومان كارمزد دستگاه كارتخوان پرداخت كند.
بر اساس دستورالعمل جديد بانك مركزي، كارمزد تراكنشهاي بانكي بر عهده دارنده دستگاه كارتخوان است و خريدار يا به عبارتي دارنده كارت نبايد كارمزدي پرداخت كند و از پرداخت كارمزد معاف است.
خاموشي كارتخوانها؟
كارمزد تراكنش بانكي در كنار ماليات از جمله دلايلي است كه باعث ميشد در ۱۰ سال گذشته بعضي كسبوكارها كارتخوان خود را خاموش كرده و مشتريان را وادار به پرداخت نقدي يا كارت به كارت كردن وجه خريد كنند. گروهي از پزشكان و دستهاي از جايگاههاي سوخت نيز چنين وضعيتي داشتند.
كارمزد تراكنش بانكي در دوره جديد نيز بسياري از كسبوكارها را ميترساند و حداقل تا مدتي بايد انتظار خاموش شدن عمدي دستگاههاي كارتخوان را داشت.
همچنين محتمل است بعضي فروشگاهها، كارتخوان خود را خاموش كنند و از سوپرماركت همسايه بخواهند يكي از دستگاههاي كارتخوان خود را در اختيارشان بگذارد تا از معافيت در نظرگرفتهشده براي كارمزد او استفاده كنند.
چه كسي وظيفه نظارت و كنترل چنين ايدههاي رندانهاي را برعهده خواهد گرفت؟ فروشگاههايي كه از مشتري بخواهند سراغ پرداخت نقدي يا كارت به كارت برود چطوري شناسايي يا مجازات ميشوند؟
همين حالا هم برخي از فروشندگان، خريداران را مجبور ميكنند كه از شيوههاي ديگري براي پرداخت مانند كارت به كارت يا انتقال از طريق ساتنا و پايا استفاده كنند.
علاوه بر اين موضوع، بازار داغي هم براي دستگاههاي موسوم به «كش لس» (cashless) درحال شكلگيري است