به گزارش بنکر (Banker)، کارشناسان معتقدند اجرایی شدن چک الکترونیکی علاوه بر آنکه شدت بیشتری به کاهش چکهای برگشتی خواهد داد، در شرایطی فعلی کشور نیز که بهدلیل شیوع ویروس کرونا به کاهش مراجعات به ادارهها نیاز مبرم وجود دارد، میتواند تأثیر چشمگیری در کاهش مراجعات حضوری به بانکها داشته باشد.
برخی از کارشناسان دلیل اجرایی نشدن چک الکترونیک در کشور را نبود اراده در بانک مرکزی برای اجرای قانون میدانند. در همین راستا، سیدحسن حسینیشاهرودی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: مشکل نبود زیرساخت یا سامانه نیست، چون هم بانک مرکزی و هم بانکها و هم دیگر نهادهای اقتصادی سامانه دارند یک اراده بالاسری میخواهد که این سامانهها را به هم متصل کند، ابرسامانهای باشد که ایجاد شفافیت کند.
عدهای دیگر نیز معتقد هستند که فراتر از مسئله چک الکترونیک، اجرای کامل قانون جدید چک نیازمند یک قوه قهریه است تا بانکها را ملزم به اجرا کند. بهعنوان مثال، ابوالفضل ابوترابی، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس درباره این موضوع گفت: درحالحاضر مشکل اصلی ما در اجرای قانون جدید چک بانک مرکزی نیست، بلکه نبود قوه قهریهای است تا بانکها را ملزم به اجرای قانون کند. در این زمینه لازم است قوه قضاییه در ذیل دادستان کل یا معاونت پیگیری این قوه به مسئله وارد شود.