به گزارش بنکر (Banker)، عباس آشتیانی با اعلام اینکه امسال وزارت نیرو بخشنامهای را در راستای اصلاح تعرفه انرژی صنعت استخراج رمز ارز صادر کرد و با تقسیم سال به سه دوره زمانی، تعرفههای انرژی در این بخش را تغییر داده است به گسترش نیوز گفت: تعرفه پایه رمز ارز و استخراج ارزهای دیجیتال از ۹۶۵ تومان به بیش از ۱۶۰۰ تومان اصلاح شده است و در ایام پیک مصرف، این عدد دو برابر خواهد شد.
آشتیانی توضیح داد: با تعرفه جدید ۴ ماه گرم سال نرخ برق مزارع و واحدهای صنعتی رمز ارز دو برابر قیمت مصوب ۱۶۰۰ تومان، تعیین شده و ۸ ماه هم نصف این تعرفه محاسبه میشود. اما در این بین وزارت نیرو سه مقطع زمانی دیگر مشخص کرده است که باعث میشود که این وزارت خانه اجازه داشته باشد در زمانهای پیک زمستان که بخش نیروگاهی با کمبود سوخت مواجه است و نیروگاهها تعطیل میشوند، برق مزارع را در طی دو هزار و ۷۰۰ ساعت قطع کند. وزارت نیرو حتی با تعیین تعرفه دو برابر در سیصد ساعت از چهار ماه گرم سال هم حق خاموشی در این صنعت را برای خود محفوظ نگه داشته است.
رئیس کمیسیون بلاک چین و رمز ارز سازمان نصر با طرح این سوال که چه کسی حاضر به سرمایه گذاری در صنعتی است که احتمال خاموشی همواره آن را تهدید می کند، گفت: تعرفههای شناور بسیار به نفع فعالیتهای زیر زمینی در این بخش است و بارها هشدار داده ایم که تعرفه شناور و متغیر از عوامل فساد و موانع سرمایهگذاری صنعت گران استخراج، در کشور هستند. اما متاسفانه، این هشدارها نادیده گرفته میشوند.
احتمال افزایش فعالیت های زیرزمینی
آشتیانی با اشاره به این که خاموشی هایی که به خاطر کمبود سوخت نیروگاهی به وجود می آیند قابل پیشبینی و کنترل هستند، ادامه داد: همچنان شاهد این هستیم که میزان سرمایهگذاری جدید در این حوزه با عدد صفر برابری میکند و کشور از این بخش محروم مانده است. در حالی که وزارت نیرو می توانست خاموشی هایی که به خاطر کمبود سوخت نیروگاهی رخ می دهند را مدیریت کند. به دلیل تعرفهها، اختلاف انرژی و یارانههای انرژی زمینه ای به وجود آمده که مردم به سمت فعالیتهای زیر زمینی سوق داده شوند و کشور از درآمدهای قانونی و رسمی از این حوزه محروم شود.
رئیس کمیسیون بلاک چین و رمز ارز سازمان نصر درباره حجم فعالیتهای قانونی گفت: طبق آمار ۳۶۰ مگاوات انشعاب به مزارع رمز ارز واگذار شده است. احتمالا سرمایه گذارانی هم که قبل از اعلام این تعرفه، در حال مهیا سازی مزارع و فعالیت شان بودند، به این شبکه اضافه شوند. اما با توجه به این که تغییر تعرفه، شوکی به افرادی که روزنه امیدی داشتند که به واسطه افزایش قیمت بیت کوین در این حوزه سرمایهگذاری کنند، وارد شده و باید دید که در ادامه آمار فعالان قانونی در حوزه رمز ارز چقدر تغییر خواهد کرد.
آشتیانی فعالیتهای غیر قانونی و زیرزمینی را نتیجه غیرمستقیم سیاستهای وزارت نیرو دانست و گفت: در مورد فعالیتهای غیرقانونی آمار دقیقی وجود ندارد، اما شواهد و آمار غیر رسمی دال بر این است که برابر با فعالیتهای قانونی، فعالیتهای غیرقانونی در صنعت رمز ارز در جریان است.
سرمایهگذاری در رمز ارزها به ۵ هزار میلیارد تومان رسید
رئیس کمیسیون بلاک چین و رمز ارز سازمان نصر در خصوص میزان سرمایهگذاری در این بخش هم توضیح داد: براساس تجهیزات موجود، تا امروز حدود ۵ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری در این بخش شده انجام شده که حدود ۶۰ درصد این سرمایه در مدار بهرهبرداری نیست.
آشتیانی به کوتاه بودن زمان برای رقابت و بهدست آوردن جایگاه در بازار ارزهای دیجیتال اشاره کرد و گفت: فرصتهای رمز ارز در برابر تهدیدهایش بسیار زیاد و با سرعت بالایی رو به رشد است. اگر ما نتوانیم کشور را با روند و سرعت رشد در دنیا، هماهنگ کنیم، از مزایای زیاد این صنعت مانند نقدشوندگی، سهولت در انتقالات بینالمللی اعتبارت و مزایای تجارت خارجی محروم خواهیم ماند.
رئیس کمیسیون بلاک چین و رمز ارز سازمان نصر در مورد تهدیدات خاص این حوزه توضیح داد: نوسانات این مدل داراییهای دیجیتال بسیار زیاد است. روش نگهداری و انتخاب دارایی دیجیتال، احتیاج به آموزش دارد و ضعف آموزشی برای هر فرد میتواند در سطح ملی، داراییهای کشور را به خطر بیاندازد. اما میتوان بسیاری از این تهدیدها را با آموزش به حداقل رساند.
آشتیانی با اشاره به این که اگر پلتفرم و سکوهای داخلی مورد حمایت قرار نگیرند مردم برای تهیه و خرید ارزهای دیجیتال مجبور به خرید از طریق پلتفرمهای خارجی میشوند، نسبت به آسیبها و تهدیدهای که از این منظر سرمایههای فردی و ملی را تهدید میکنند، هشدار داد.
عارضههای تصمیم گیری جزیره ای
رئیس کمیسیون رمز ارز و بلاک چین سازمان نصر اضافه کرد: دیدگاه جزیرهای مسئولان مانع پیشرفت کشور و کسب درآمد از این دنیای نوظهور شده است و مردم را از سود بردن محروم کرده است. هنوز هم رگولاتوری کشور نتوانسته به جمع بندی لازم در این باره برسد تا بتوان از این فرصت استفاده کرد.
آشتیانی نوسان بازار رمز ارزها را مشابه بازار فلزات گران بها دانست و گفت: براساس پیشبینیهای کارشناسی نوسانات سنگین در ارزهای دیجیتال تا ۲۰۲۵ ادامه خواهد داشت. اما با کاهش ریت تولید و افزایش پذیرش جهانی و عام این حوزه قطعا به ثبات بیشتری میرسد اما نوسانات با کاهش دامنه نوسان تا ابد ادامه خواهد.
رئیس کمیسیون رمز ارز و بلاک چین سازمان نصر به مزایای ارزهای دیجیتال در فضای تجارت بینالملل اشاره کرد و گفت: بالاترین حجم تجارت خارجی که تا کنون با ارز دیجیتال انجام شده حدود ۱۰ میلیون دلار است اما این ظرفیت وجود دارد که تجار خرد یا افراد حقیقی بیشتر از این حوزه استفاده کنند. افرادی که در شرایط تحریم به سرمی برند یا به هر دلیلی منعی برای شان در سطوح بینالمللی وجود دارد، به راحتی میتوانند از ارزهای دیجیتال استفاده کنند.
وی پرداخت حقوق و دستمزد نیروهای خارجی را یکی دیگر از کاربردهای ارزهای دیجیتال دانست و گفت: هر فناوری یک عمری دارد و در این عمر یک دوره زمان گُل کردن و شکوفایی وجود دارد. بعضی از کشورها با استفاده از این فرصت گل کردن، در صنعت ارزهای دیجیتال بار خود را بستهاند و با راههای ابداعی و خاص خودشان وارد این بازار خاص و نوین شدهاند. اما در کشور ما با وجودی که در ۴ سال گذشته، مسئولان با این حوزه کاملا آشنا شده اند، همچنان از مضیقهها رنج میبریم و از قائله عقب ماندهایم.
پذیرش رمزارزها در بورس
آشتیانی ادامه داد: پذیرش نماد رمز ارزها در بورس یکی دیگر از راهکارهایی است که کشورهای دیگر، در راستای حفظ منافع سرمایه گذاری، منافع فردی و ملی به کار گرفته اند تا معامله این ازرها در بازاری قانونی و به شکلی قانونی انجام شود.
این کارشناس حوزه دیجیتال به رسمیت شناختن و ایجاد پلت فرمهای قانونی در سایر کشورها را موجب ایجاد فضای مناسب برای دستیابی به نقدینگی دولتها دانست و گفت: کشورهای که انرژی خیز هستند بهره بیشتری این بازار بردهاند و حتی توانستهاند سرمایهگذار خارجی هم جذب کنند. جذب سرمایه مناسب برای تبدیل گاز به انرژی الکتریکی از طریق احداث نیروگاههای جدید هم انجام داده اند. ما از همه اینها محروم بودیم و امیدوارم که مسئولان تصمیم گیر مزایا و معایب را در کنار هم ببینند و اجازه فعالیت در شرایط کنترل شده را بدهند.
وی در پایان تاکید کرد که در صورت نبود بازنگری و اصلاح تعرفه ها و نبود ایجاد فضای امن برای فعالیتهای قانونی، فعالیتهای غیر رسمی در حوزه ارزهای دیجیتال افزایش می یابند.