به گزارش بنکر (Banker)، شرط دیگری که در عملیات بازار باز از اهمیت زیادی برخوردار است، مدیریت فعالانه بانکها روی نقدینگی خود است. درواقع در صورتی این عملیات یعنی خرید اوراق مالی اسلامی توسط بانکها روی ترازنامه آنها اثر مثبت خواهد داشت که در کنار خریداری اوراق در امور مالی و خزانهداری خود مدیریت فعال داشته باشند. بدین ترتیب بانکها ضمن اینکه میتوانند ترازنامه خود را اصلاح کنند، از یک سود منطقی (در اثر خریداری اوراق) نیز بهرهمند میشوند.
این ابزار یعنی اوراقی که در عملیات بازار باز به فروش میرسد یکی از داراییهای با کیفیتی است که قدرت نقد شوندگی بالایی دارد و سودآوری بانکها را تضمین میکند. بنابراین دولت همانگونه که اوراق خزانه اسلامی را تضمین کرد و شاهد هیچ نکولی در پرداخت سود آن نبودیم، اوراق منتشر شده در قالب عملیات بازار باز نیز باید توسط دولت ضمانت شود.
شرط دیگری که موفقیت عملیات بازار باز را تضمین میکند تعیین نرخ بهره و کریدور نرخ بهره هدف توسط بانک مرکزی است تا با اجرای این سیاست جدید به آنها دست یابد. هماکنون کمترین نرخ بهره در ایران (برای تشویق بانکهای خوش حساب در برداشت از منابع بانک مرکزی) کمتر از یک درصد و حدود 8 دهم درصد است. بالاترین نرخ بهره نیز به قرضهای شبانه بانکها اختصاص دارد که به 33 تا 34 درصد میرسد. بنابراین کریدور نرخ بهره در ایران بین یک تا 34 درصد را شامل میشود که جای مانور زیادی برای سیاستگذار دارد. این درحالی است که در سایر کشورها کریدور نرخ بهره بین یک تا حداکثر 7 درصد است. بنابراین اجرای عملیات باز کریدور نرخ بهرهای که در کشور وجود دارد را شفاف میکند.
درخصوص عمق عملیات بازار باز، اگر حجم اوراقی که به فروش میرسد را با حجم نقدینگی کل قیاس کنیم، به طور قطع رقم اندکی است، اما در صورتی که اوراقی که منتشر میشود را با کسری بودجه (55 هزار میلیارد تومان براساس اعلام رئیس دیوان محاسبات) یا پایه پولی (260 هزار میلیارد تومان) مقایسه کنیم عدد معنادار و اثرگذار خواهد بود. بدین ترتیب با درنظر گرفتن شروطی که به آن اشاره شد، به طور قطع عملیات بازار باز میتواند تأثیر مثبتی بر نظام بانکداری و در نهایت اقتصاد کلان از ناحیه مهار نرخ تورم داشته باشد.