براساس بخشنامه بانک مرکزی، بانکهـا و مؤسسـات اعتباری غیربانکی که نسبت مجموع تسهیلات اعطایی آنها در هر استان به مجمـوع سـپردههای آنهـا در همان استان کمتر از ۵۰درصد باشد، موظفند، نسبت مذکور را به حداقل ۵۰درصد ارتقاء دهند.
به گزارش بنکر (Banker)، در این بخشنامه خطاب به بانکها و موسسات اعتباری آمده است: همانگونه که مستحضرند؛ در تخصیص و هدایت منابع بانکی لازم اسـت رشـد و توسـعه متـوازن تمـامی مناطق کشور و تأمین مالی توأمان طرحهای توسعهای ملی و منطقهای مدنظر قرار گیرد، لذا در عین حال کـه بایـد ضـمن رعایت و نظرداشت ملاحظات و عمومات تخصیص منابع، نسبت به تأمین مالی طرحهای ملی و تکالیف بودجـهای اهتمـام شود، نیازهای تأمین مالی منطقهای و استانی نیز نباید مورد غفلت قرار گیرد.
این در حالی است که وفـق مکاتبـات متعـدد واصله از مقامات عالی استانهای مختلف به ویژه مناطق کمتر برخوردار، تخصـیص منـابع در برخـی اسـتانها بـا منـابع سپردهای تجهیز شده در همان استان تناسب نداشته و برخی از بانکها و مؤسسات اعتباری غیربـانکی بخـش انـدکی از منابع سپردهای جمعآوری شده در استانها را به صورت تسهیلات در استان متبوع مصروف نمودهاند.
در همین رابطه سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد گفت: در جریان سفرهای استانی ریاست جمهور نیز یکی از پرتکرار ترین نارضایتیها این بود که برخی از بانکهای کشور سپردههای مردم یک استان را جمعآوری میکنند اما سهم ناچیزی از آن را صرف پروژههای همان استان میکنند. مقصد بیشتر این سپردهها دو تا سه استان برخوردار است.
براساس این گزارش، با این وجود بانکها به ویژه بانکهای غیر دولتی فاصله بسیار زیادی با عدد مصوب بانک مرکزی دارند، لذا پس از مهلت قانونی به بانکها چنانچه اصلاح 50 درصد بانک مرکزی اعلام نشود، امکان توسعه شعب از بانکهای متخلف در استانها گرفته می شود.
همراهی بانک سینا با سیاستهای دولت و بانک مرکزی
بانک سینا به عنوان یکی از بانک های خصوصی کشور با اجرای بخشنامه بانک مرکزی و اهتمام به مسئولیت اجتماعی توانسته است، سیاست های دولت را در این خصوص به اجرا بگذارد.
گزارش عملکرد چهارماهه نخست سال جاری بانک سینا نشان میدهد که در تمامی استانهای کشور، بیشتر از 50 درصد منابع سپردهای هر استان به اعطای تسهیلات در همان استان تخصیص یافته است.
بانک سینا همراستا با سیاستهای دولت مردمی و بخشنامههای بانک مرکزی، نظارت دقیقی بر مصارف و اعطای تسهیلات دارد، و همواره این دغدغه در نظام اقتصادی وجود داشته است که منابع استانها در سایر مناطق بهویژه در پایتخت مورد استفاده قرار گیرد.
این بانک با توجه به وجود رویکرد مسئولیتهای اجتماعی و اختصاص تسهیلات به مناطق هدف بنیاد مستضعفان، از یکسو تلاش کرده است با نظارت بر تخصیص منابع هر استان، حداقل 50 درصد منابع سپردهای هر استان در همان منطقه مصرف شود و از سوی دیگر، در راستای کمک به رشد و توسعه متوازن تمامی مناطق، حمایت بیشتری از برخی مناطق کمتربرخوردار نیز صورت گیرد.
عبور سینا از عدد مصوب بانک مرکزی
براساس این گزارش عملکرد چهارماهه نخست سال جاری نشان میدهد که در همه استانها نسبت 50 درصدی رعایت شده اما نمونههایی هم وجود داشته است که در برخی استانها نسبت مصارف به منابع در آنها از صد درصد نیز بیشتر شده است.
به عنوان مثال، نسبت خالص مصارف به منابع بانک سینا در استان ایلام از ابتدای سال جاری تا روز 24 تیرماه حدود 230 درصد، در استان خراسان شمالی حدود 220 درصد، در هرمزگان حدود 190 درصد، در خراسان جنوبی حدود 179 درصد و در زنجان نیز حدود 175 درصد بوده است.
گفتنی است در ساختار جدید بانک سینا، ساختاری تحت عنوان مدیریت امور بررسی و نظارت اعتباری ایجادشده است که یکی از وظایف این مدیریت ایجادشده، کنترل نسبتهای مصارف به منابع در استانهاست.