به گزارش بنکر (Banker)، نسبت کفایت سرمایه پایین، بروز برخی تخلفات در تعدادی از بانکهای دولتی یا خصوصی و عملکرد ضعیف نهاد ناظر سیستم بانکی یعنی بانک مرکزی در سالهای گذشته، تنها بخشی از این معضلات بوده است. واقعیت این است که زیان انباشته بانکها منجر به ایجاد هزینههای گزافی برای سهامداران آنها شده که به نظر میرسد اثرات آنها همچنان هم پابرجاست.
بهتازگی و با انتشار صورتهای مالی بانک سرمایه، دی، ملت و تجارت مشخص شده که این بانکها با مشکلات زیادی روبهرو هستند. زیان انباشته بانک سرمایه به بیش از 35 هزار میلیارد تومان رسیده است.
به نوشته روزنامه ایران، این موضوع برای بانک دی نیز صادق است و زیان انباشته این بانک نیز با افزایش روبهرو شده است. دو بانک ملت و تجارت که در بین بانکهای پذیرفته شده در بازار سهام، عملکرد بهتری را از خود نشان داده بودند با کاهش قابل توجه سوددهی مواجه شدهاند.
زیان انباشته بانک دی به بیش از 10هزارمیلیارد تومان رسید
گزارشها نشان میدهند که بانک دی تا پایان آذرماه از محل خالص تسهیلات و سپردهگذاریها حدود 3 هزار و 580 میلیارد تومان زیان شناسایی کرده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با افزایش 112درصدی روبهرو شده است.
به عبارتی، بانک در شناسایی درآمدهای حاصل از سرمایهگذاری ناکام بوده و به همین علت در مدت مذکور با زیان روبهرو شده است. از سویی دیگر، افزایش 52 درصدی هزینههای عمومی و اداری، 700 درصدی مطالبات مشکوکالوصول و 180 درصدی هزینه استهلاک، منجر به تشدید زیان بانک شده است. با این حساب مجموع زیان انباشته بانک به بیش از 10 هزار و 600 میلیارد تومان رسیده که در مقایسه با پایان سال 1399، به میزان 58 درصد افزایش یافته است.
زیان انباشته بانک سرمایه به 38 هزار میلیارد تومان رسید
صورتهای مالی بانک سرمایه هم نشان میدهد که این بانک تا پایان آذرماه سالجاری، بیش از 38 هزار میلیارد تومان زیان انباشته دارد. این بانک در مدت مذکور از طریق خالص درآمد تسهیلات و سپردهگذاری، در حدود یک هزار و 873 میلیارد تومان زیان شناسایی کرده که نسبت به دوره مشابه سال قبل با افزایش 2 درصدی روبهرو شده است.
همچنین هزینههای عمومی و اداری بانک با افزایش 32 درصدی روبهرو شده و بانک به دلیل استقراض از بانک مرکزی و تأمین مالی از طریق دیگر بانکها، حدود 2 هزار و 880 میلیارد تومان هزینه مالی شناسایی کرده است. بر این اساس عملکرد 9 ماهه بانک منجر به شناسایی زیان خالص 5 هزارمیلیارد تومانی شده تا مجموع زیان انباشته بانک به بیش از 38 هزار میلیارد تومان برسد. با توجه به سرمایه 400 میلیارد تومانی بانک، جمع حقوق مالکانه به همین میزان منفی شده است.
کاهش ۷۶ درصدی سود خالص بانک تجارت
صورتهای مالی بانک تجارت نیز از کاهش ۷۶ درصدی سود خالص ۹ماهه منتهی به آذرماه سالجاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل خبر میدهد. این بانک در بخش هزینههای اداری و عمومی و هزینه مطالبات مشکوکالوصول با افزایش قابل توجهی روبهرو شده است. این ارقام در کنار کاهش قابل توجه درآمدها در بخشهای غیرعملیاتی، مهمترین عوامل کاهش سوددهی بانک تجارت بودهاند.
این بانک در بخش غیرعملیاتی به ازای هر سهم ۵۴ تومان زیان شناسایی کرده که در مقایسه با عملکرد سال گذشته با افزایش ۶۰۰ درصدی روبهرو شده است. لازم به ذکر است که بانک تجارت بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان در سهام و سایر اوراق بهادار سرمایهگذاری کرده که با افزایش تورم و کاهش قیمت و بازدهی سهام از این محل متحمل هزینههای قابل توجهی خواهد شد. در عین حال، این بانک توانسته در سال مالی گذشته زیان انباشته خود را جبران کند. مجموع سود انباشته بانک تجارت تا پایان آذرماه به حدود یک هزار و ۵۰۰میلیارد تومان رسیده است.
کاهش ۴۵ درصدی سود خالص بانک ملت
طبق صورتهای مالی منتشرشده برای ۹ ماهه منتهی به آذرماه سالجاری، خالص درآمد تسهیلات و سپردهگذاری بانک ملت با افزایش ۷۰ درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته به حدود ۲۱ هزار میلیارد تومان رسیده است. همچنین درآمدهای شناسایی شده بانک از محل کارمزدهای بانکی و سود حاصل از سرمایهگذاریها با افزایش قابل توجهی روبهرو بوده. با وجود عملکرد مناسب بانک در این بخشها، افزایش بسیار زیاد در هزینهها، منجر به کاهش قابل توجه سودآوری فعالیتهای بانک شده است.
افزایش ۷۳ درصدی هزینههای اداری و عمومی در کنار افزایش ۳۶درصدی هزینههای مالی و ۳۳۳ درصدی هزینههای مالیاتی سالهای قبل، از جمله مهمترین دلایل کاهش سود شناسایی شده است. بر این اساس، این بانک در ۹ ماهه سالجاری حدود ۴ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان سود شناسایی کرده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با کاهش ۴۵درصدی روبهرو شده است. همچنین سود انباشته بانک با ۲۱درصد افزایش به بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان رسیده است.