به گزارش بنکر (Banker)، کارشناسانی که در دسته نخست قرار میگیرند، معتقدند با وجود آنکه تحریمها ازجمله دلایل رشد قیمت دلار بوده اما مدیریت ناکارآمد اقتصادی مزید بر علت شده و به رشد قیمت دلار دامن زده است. این کارشناسان بر این باورند که باید صادرات غیرنفتی توسعه پیدا میکرد تا کفاف نیازهای ارزی کشور را بدهد.
ایران هماکنون سالانه 50میلیارد دلار نیاز ارزی دارد که در گذشته بخش عمده آن از طریق فروش نفت تامین میشد اما اکنون فقط 40میلیارد دلار آن از طریق صادرات غیرنفتی تامین میشود. کارشناسان دسته نخست نمیگویند که در فقدان دانش و تکنولوژی روز صادرات غیرنفتی چگونه باید توسعه پیدا کند و آیا منظور از صادرات غیرنفتی عمدتا خام فروشی و فروش محصولاتی اولیه صنعتی و معدنی که در دنیا با نام کامودیتی شناخته میشود است؟
وحید شقاقی شهری در اینباره به همشهری میگوید: ازجمله عوامل اقتصادی که بر بازار ارز تأثیر میگذارد میتوان به بدهی خارجی ایران، کسریهای تجاری، ناترازی ارزی، تفاوت تورم داخل و خارج اشاره کرد اما متأسفانه با توجه به اینکه در گذشته اقدامات کاملی در این زمینه برای حل عوامل اقتصادی داخلی انجام نشده است هماکنون نقش عوامل بیرونی پررنگتر شده است و بازار ارز این روزها بهشدت تحتتأثیر این عوامل سیاسی و بیرونی است.
مسعود گلشیرازی، رئیس اتاق اصفهان هم دراین باره میگوید: باید برنامههای اقتصادی دولت به سمت تعدیل نرخ ارز حرکت کند و با تشویق صادرات غیرنفتی و افزایش درآمدهای ارزی این ناحیه صادراتی، بتواند هزینههای ارزی خود را جبران کند. در مقابل برخی دیگر از کارشناسان که ریشه رشد قیمت دلار را عمدتا سیاسی میدانند بر این باورند که راهحل کاهش تنشهای ارزی گشایشهای سیاسی است.
بهطور مثال کمیل طیبی، یک کارشناس اقتصاد بینالمللی درباره اثر گشایشهای سیاسی برقیمت دلار به ایبنا میگوید: انتخابات آمریکا قطعا بر قیمت دلار اثر خواهد داشت. وقتی آمریکا اعلام کند که به برجام بازمیگردد بهصورت اتوماتیک بخشی از تحریمهایی که قانونی نشده و به تصویب کنگره نرسیده باشد، بهطور اتوماتیک تعدیل میشود. قطعا این یک فرصتی را بهوجود خواهد آورد تا بتوان از طریق مذاکره با آمریکا این منابع به کشور بازگردد و اینجاست که یک خوشبینی به این صورت بهوجود میآید.