به گزارش بنکر (Banker)، در سمت دیگر اما کارشناسانی نگاه متفاوت دارند و این رشد را تا اندازهای واکنش بازار به اخبار میدانند. دیروز رسانه رسمی دولت در تشریح این شرایط نوشت که قیمت دلار درحالی همزمان با مذاکرات وین برای بازگشت آمریکا به برجام دچار نوسان شده که عرضه ارز در بازار متشکل ارزی در سال جاری ۳.۷ برابر سال قبل بوده و کمبودی در بازار وجود ندارد؛ بنابراین رشد قیمت ارز بیش از آنکه تابعی از شرایط اقتصادی باشد، تحت تأثیر جو روانی است.
این توضیحات درحالی است که حالا افزایش قیمت دلار به یکی از مهمترین اخبار اقتصادی کشور تبدیل شده و تحلیلهای مختلفی درباره آن صورت گرفته است. در این میان باید به این سؤال پاسخ داد که آیا این افزایش از پشتوانه اقتصادی برخوردار است یا این افزایش را باید بهطوردیگری تحلیل کرد. ایرنا در تحلیل این شرایط نوشت که پیش از شروع مذاکرات وین، بازار ارز روند متعادلی را طی میکرد و همزمان با مذاکرات نیز این روند در بازار رسمی ادامه داشت و دلار مابین کانال ۲۷ تا ۲۸ هزارتومان درحال جابهجایی بود.
از روز شنبه هفته جاری اما برخی کانالهای تلگرامی، اقدام به اعلام قیمتهای افزایشی و جهتدادن به بازار کردند و تلاش داشتند تا نرخ دلار در بازار آزاد را تا سقف ۳۱ هزار و ۶۰۰ تومان بالا ببرند؛ قیمتی که میزان معامله واقعی روی آن مشخص نبود و از همین رو به دلیل کاهش تقاضای دلار در بازار، بسیاری از تحلیلگران آن را غیرمنطقی میدانستند.
ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری هم دیروز در نشستی با دانشجویان دانشگاه شریف به مناسبت روز دانشجو درباره افزایش قیمت دلار گفت: «برخی شبانهروز در تلاشاند همزمان با مذاکرات، نرخ ارز را بالا ببرند و مذاکرات را به اقتصاد گره بزنند تا خواستههای خود را به ملت ایران تحمیل کنند». او تأکید کرد: «منابع ارزی موجود در وضعیت خوبی قرار دارد و برخلاف روزهای اولی که دولت را تحویل گرفتیم، نگران وضعیت نیستیم».
از سوی دیگر باید به این مسئله نیز دقت کرد که در ۲۷ مهرماه سال ۹۹ نیز دلار تا خط مقاومت ۳۱ هزار ۹۰۰ تومان پیش رفت و قیمت ادعایی این روزها، هنوز این خط مقاومت را نشکسته است.
علاوهبراین همین دیروز هم رئیسکل بانک مرکزی از بازار ارز بازدید و با صرافان گفتوگو کرد.
علی صالحآبادی در این بازدید خطاب به یکی از صرافها گفت: عرضه ارز به اندازه کافی وجود دارد و عرضه ارز بیشتر از تقاضاست. او افزود: در یکی، دو ماه آینده سامانهای برای تخصیص ارز سهمیهای از جمله ارز مسافرتی راهاندازی میشود تا مردم در این سامانه درخواست خود را ثبت و ارز سهمیهای دریافت کنند که با راهاندازی این سامانه، تشکیل صف مقابل صرافیها جمع میشود.
رئیسکل بانک مرکزی درباره راهاندازی درگاه فروش ارز بهمنظور تأمین نیازهای خرد ارزی مردم توضیح داد: هموطنان با ورود به این درگاه نیاز خرد ارزی خود را اعلام و سپس با مراجعه به صرافیهای مجاز ارز مورد نیاز را دریافت میکنند یا اینکه با فراهمسازی شرایط میزان ارز مورد نیاز مردم به حساب آنها واریز شود.
صالحآبادی با بیان اینکه نیازهای ارزی قانونی مردم را بهصورت کامل تأمین میکنیم و منابع ارزی ورودی در بازار متشکل ارزی در وضعیت مناسبی قرار دارد، گفت: در همین راستا بهمنظور دسترسی آسانتر مردم به حواله و اسکناس دلار، اصلاح قوانین و مقررات در برنامه و دستور کار بانک مرکزی قرار دارد.
رئیسکل بانک مرکزی با بیان اینکه از ابتدای سال تاکنون برگشت ارز حاصل از صادرات غیرنفتی در سامانه نیما ۲۲.۴ میلیارد دلار و عرضه ارز صادرکنندگان در سامانه نیما ۲۰ میلیارد دلار بوده است، افزود: از ابتدای سال تاکنون در مجموع ۳۶ میلیارد دلار ارز برای کل کالاها بخشی در سامانه نیما و بخشی در شبکه بانکی تأمین شده است که نسبت به سال گذشته عرضه ارز افزایش داشته است.
رئیس شورای پول و اعتبار در همین زمینه گفت: خوشبختانه امسال دسترسی بانک مرکزی و سیستم اقتصادی کشور به منابع ارزی، بهبود قابلملاحظهای داشته است و از نظر ورود ارز به کشور در شرایط بسیار خوبی هستیم و پیشبینی این است که در آینده نزدیک اوضاع رو به بهبود خواهد رفت.