ایران سرزمینی است که در آن بیشتر روزها شهروندان درباره رفتارهای دولت گفتوگو میکنند و میگویند که دولت کارآمد نیست و تا امروز نتوانسته است خواستههای مردم را برآورده کند.
ایرانیان هر سال در این سالهای تازه سپری شده در فصل پاییز و روزهای چسبیده به آن در زمستان از بازار دلار میگویند.
چون قیمت دلار در این بازه زمانی چند بار با پرشهای بلند مردم را در کف آرزوهایشان نشانده است.
مردم ایران آرزو دارند روزی برسد که افتوخیز قیمت دلار در زندگی روزمره و میانمدت آنها اثر منفی نداشته باشد اما این آرزوی بزرگی است.
از سوی دیگر سیاستهای ارزی در ایران گونهای آرایش یافته که بالا و پایین شدن قیمت هر دلار در بازارهای رسمی و غیررسمی و به دلیل تمرکز بالای دولت بر قیمت دلار روزانه هزاران میلیارد تومان رانت جابهجا میکند.
فعالان اقتصادی و صنعتی و نیز بازرگانان و ذینفعان دیگر بازار دلار میدانند که عرضه دلار به اندازه تقاضا نخواهد شد،
زیرا دلارهایی در بازار وجود دارند که اگر کسی به آنها دست یابد دیگر لازم نیست کاری انجام دهد بلکه با فروش همان دلاری که توانسته است با قیمت ترجیحی از دولت بگیرد سود سرشاری به دستش میرسد.
دلار پاشیهای شگفتانگیز
دولتهای ایران در مسیر دلار پاشیهای شگفتانگیز در این سالهای سخت آیا نفع مادی مستقیم میبرند؟
کسی نمیتواند این را اثبات کند و یک دلیل اصلی نیز این است که واقعا این اتفاق نمیافتد.
در چنین وضعیتی که این روزها در داستان دلار آمریکایی با آن درگیر هستیم برخی گزارشها منتشر میشوند که بهت و حیرت برمیانگیزند.
به طور مثال به این خبر توجه کنید که تسنیم منتشر کرده است:
«تسنیم به نقل از یک مدیر ارشد انجمن صنایع نساجی نوشته است که نساجان 750میلیون دلار ارز ارزان گرفتهاند که پارچه وارد کنند.»
این مدیر میگوید: «اینجا چند سوال مطرح است که آیا پارچهای وارد شده است؟
کسی میتواند اثبات کند که این مقدار پارچه که ارز گرفتهاند وارد شدهاند.
آیا واقعا این پارچههای وارد شده 5دلاری هستند؟
اگر خلاقیت در دور زدن قوانین باشد میروند پارچه یک دلاری میخرند 10دلار اظهار میکنند.
در آن شرایط با تخصیص ارز نیما، برای هر دلار 20هزار تومان سود میبردند.
میزان واردات پارچه و مجوزهای تخصیص ارز نیمای صادر شده به چند شرکت خاص ناشناس در صنعت نساجی و پوشاک برای ما ابهام دارد و کسی هم در این رابطه پاسخی به تولیدکنندگان نمیدهد.»
در یک خبر دیگر که بانک مرکزی منتشر کرده آمده است که از ابتدای امسال تا دیروز میزان کل تامین ارز صنایع مبلغ ۴۰میلیارد و ۸۸میلیون دلار بوده که میزان ارز تامینی برای گروههای «صنایع حملونقل و خودرو» ۷میلیارد و ۱۸۹میلیون دلار، «ماشینآلات و تجهیزات تولید» ۴میلیارد و ۸۰۳میلیون دلار است.
اگرچه در این خبر جزئیات نیامده است اما براساس خبرهای پیشین مقدار قابل اعتنایی از دلارهای تخصیصی به واردات اتومبیل دلارهای نیمایی بودهاند.
زیر پوست دلارهای مردم ایران چه میگذرد؟