به گزارش بنکر (Banker)، موضوع آزادسازی داراییهای بلوکه شده بانک مرکزی نزد بانکهای برخی کشورها از جمله کرهجنوبی و عراق چندماهی است که مدام تکرار میشود و بهنظر میرسد ایران به یک قدمی دلارهای محاصره شده خود رسیده باشد اما مهم این است که چرا قدم آخر برداشته نمیشود؟
در تحلیل ماجرا کافی است به متن خبری که به نقل از دبیرکل اتاق بازرگانی ایران و عراق آمده توجه شود که میگوید: مذاکرات برای آزادسازی پولهای ایران در عراق در جریان سفر وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به بغداد نیز دنبال میشود. وزیر اقتصاد عراق در جریان سفر آقای شریعتمداری به این کشور نیز ممکن شدن آزادسازی پولهای ایران را مطرح کرده و از آمادگی دولت این کشور برای همکاری در این زمینه خبر داده، هرچند بغداد شرطهای دشواری را در این مسیر گذاشته اما بهنظر میرسد بهانه تحریمها دیگر وجود ندارد.
تجربه مذاکرات بین مقامات ارشد ایرانی با همتایان عراقی و دستکم 2بار سفر رئیسکل بانک مرکزی ایران به بغداد در سال گذشته نشان داد که بر سر دسترسی به دلارهای بلوکه شده ایران مانع جدی وجود دارد و خبر آزادشدن داراییهای ارزی بانک مرکزی ایران توسط عراق چندان دقیق بهنظر نمیرسد.
برای درک واقعیت پشت پرده ماجرا کافی است به اظهارنظر نخستوزیر کرهجنوبی در تهران پس از گفتوگو با معاون اول رئیسجمهوری دقت شود که به صراحت میگوید: دولت متبوعش تلاش میکند در رایزنی با آمریکا و اتحادیه اروپا موضوع بلوکه شدن منابع مالی ایران در کره را برطرف کند.
حقیقت اینجاست که تا وقتی بانکهای کشورهای دیگر بهانهای چون قرار گرفتن ایران در لیست سیاه مالی را دارند، حتی با فشار و تصمیم سیاسی دولتهایشان میتوانند در مسیر دسترسی ایران به دلارهایش مانع ایجاد کنند. دسترسی و استفاده از دلارهای ایران حق مسلم ایرانیان و مذاکره برای برداشتن تحریمها قابل دفاع است.
انتظار میرود همزمان با تلاش تیم مذاکرهکننده برای برداشتن تحریمها، در داخل هم مجمع تشخیص مصلحت نظام، مصلحت کشور را درنظر بگیرد و لوایح پیشنهادی دولت را تصویب کند تا ایران از لیست سیاه مالی دنیا خارج و بهانه از دست بانکهای دیگر کشورها گرفته شود. با این توضیح روشن که صاحب دلارهای بلوکه شده ایران بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی است و دولت قبلا آنها را فروخته و ریالش را گرفته و خرج کرده است. بنابراین برای دلارهای خرج شده، دوباره خرج نتراشید.