دستورالعمل جدید صرافی ها از سوی بانک مرکزی منتشر شد/ تاسیس صرافی در تهران ۲۵ تا ۲۰۰ میلیارد تومان سرمایه می خواهد.
به گزارش بنکر (Banker)، سرمایه لازم برای تاسیس صرافی های نوع اول در استان تهران و شهرهای اصفهان، اهواز، تبریز، شیراز، کرج، قم و ارومیه را منوط به پرداخت سرمایه اولیه ۲۵ میلیارد تومانی نموده و در عین حال، در سایر شهرها این رقم ۱۳ میلیارد تومان تعیین شده است.
ضمن اینکه صرافی های نوع دوم نیز به تناسب خدمات دهی، باید ۱۰۰ میلیارد و ۲۰۰ میلیارد تومان بعنوان سرمایه لازم بپردازند.
محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی امروز از ابلاغ دستورالعمل جدید صرافی ها خبر می دهد. دستورالعملی که نسخه ای از آن در اختیار خبرنگار اقتصاد آنلاین قرار گرفته و شیوه های جدیدی را برای فعالیت صرافی ها و کنترل نحوه کارکرد، پیش روی فعالان بازار ارز قرار داده است.
فرزیت، نارضایتی بانک مرکزی از عملکرد صرافیها را اصلیترین دلیل منحل شدن کانون صرافان ایران اعلام کرده و گفته که علاوه بر این کار مجوز بسیاری از صرافیهایی که تابع قوانین و مقررات بانک مرکزی نبودند، لغو شد.
وی ادامه داده که به صورت مرتب بر عملکرد صرافیها نظارت داریم و به آنها سخت گرفتهایم. اخیرا مقررات جدیدی را به شورای پول و اعتبار بردهایم تا برای نظارت مناسبتر بر شبکه صرافیهای کشور شرایط صدور مجوز فعالیت آنها دستخوش تغییرات اساسی شود.
بر اساس این دستورالعمل حداقل مبلغ سرمایه به منظور تاسیس و فعالیت انواع صرافی ها به نحوی تعیین شده که لازم است قبل از ثبت صرافی تماما به صورت نقدی نزد یکی از موسسات اعتباری تودیع گردد.
آنگونه که اقتصاد آنلاین کسب اطلاع کرده است، برای صرافی های نوع اول در استان تهران و شهرهای اصفهان، اهواز، تبریز، شیراز، کرج، مشهد، قم و ارومیه مبلغ دویست و پنجاه میلیارد ریال و سایر شهرها مبلغ یکصد و سی میلیارد ریال سرمایه تاسیس تعیین شده است.
همچنین صرافی های نوع دوم با سطح فعالیت اول و دوم مبلغ هزار میلیارد ریال و صرافی های نوع دوم با سطح فعالیت سوم نیز باید دو هزار میلیارد ریال بپردازند که البته بر اساس یکی از بندهای این دستورالعمل، بانک مرکزی می تواند نسبت به تغییر حداقل سرمایه موضوع این ماده حسب شرایط و اقتضائات از جمله تورم اقدام نماید.
اقدامات لازم هیات مدیره صرافی ها
بر این اساس، حداقل ۹۰ درصد از سرمایه صرافی سهامی خاص باید به صورت مستقیم متعلق به شخص حقوقی باشد و هر گاه زیان انباشته صرافی از ۵۰ درصد سرمایه ثبت شده بیشتر شود، هیات مدیره مکلف است نسبت به یکی از موارد ذیل اقدام نماید:
۱- افزایش سرمایه نقدی حداقل به میزان زیان انباشته
۲- کاهش سرمایه ثبتی به میزان سرمایه موجود مشروط بر آنکه سرمایه جدید کمتر از حداقل سرمایه مورد نیاز برای تاسیس و فعالیت صرافی متناسب با نوع صرافی و تعدد شعب آن نشود
۳- انحلال صرافی
همچنین افزایش سرمایه توسط صرافی به طرق زیر امکان پذیر است:
۱- به صورت واریز نقدی به پول رایج کشور به حساب صرافی
۲- از محل سود انباشته پس از کسر مانده مطالبات غیرجاری صرافی سهامی خاص از اشخاص وابسته مبتنی بر صورتهای مالی حسابرسی شده برای صرافی سهامی خاص
۳- از محل سود انباشته پس از کسر مانده بدهکار حساب جاری شرکا مبتنی بر صورتهای مالی حسابرسی شده برای صرافی تضامنی
۴- از محل مطالبات حال شده سهامداران یا شرکا منوط به ارایه تعهدنامه محضری سهامدار یا شریک مبنی بر رعایت الزامات مربوط به مبارزه با پولشویی و تایید حسابرس صرافی در خصوص مطالبات مذکور
۵- از محل مازاد تجدید ارزیابی ملک محل فعالیت صرافی به نام شرکت
البته آنگونه که در دستورالعمل مذکور رویت شده، تجدید ارزیابی ملک محل فعالیت صرافی به نام شرکت صرفا هر ۵ سال یکبار می تواند صورت پذیرد؛ ضمن اینکه در خصوص صرافی نوع دوم وابسته به موسسات اعتباری، افزایش سرمایه تا حداقل مقرر در ماده ۱۲ این دستورالعمل از حدود مقرر در دستورالعمل سرمایه گذاری در اوراق بهادار مستثنی است.
همچنین افزایش سرمایه بیش از حداقل مقرر در تبصره ۶ از محل سود انباشته و مطالبات حال شده سهامداران/شرکا که متضمن تودیع وجه نقد نمی باشد، از حدود مقرر در دستورالعمل سرمایه گذاری در اوراق بهادار مستثنی می باشد.