بررسیها نشان میدهد فشار تقاضا در بازار باز و اعتبارگیری قاعدهمند شدیدا افزایش یافته و ممکن است نشانهای از تنگنای شدید نقدینگی در شبکه بانکی باشد.
به گزارش بنکر (Banker)، آمارهای منتشر شده نشان میدهد در هفته منتهی به 30 بهمن 1402 مجموعا 23 بانک بالغ بر 171 همت سفارش به بانک مرکزی ارسال کردهاند که بانک مرکزی به روال چند هفته اخیر، حدود 145 همت از آنها را پاسخ داده است.
مقایسه آمارها حاکی از افزایش شدید در ارزش سفارشهای ارسال شده به بانک مرکزی بابت شرکت در بازار باز هستند.
بهطور کلی در این نوع عملیات، بانکها میتوانند با گرو گذاشتن اوراق خود نزد بانک مرکزی، معادل ارزش اوراق بهادارشان به مدت 7 روز اعتبار استقراض کنند که نرخ بهره آن در حال حاضر 23 درصد تعیین شده که پایینتر از نرخ بهره بین بانکی و اعتبارگیری قاعدهمند است.
به این نوع عملیات اصطلاحا ریپو اوراق بهادار بانکها نیز گفته میشود.
طبق گزارش اکوایران، به همین ترتیب با ارسال سفارش 171 همتی و تزریق اعتبار 145 همتی، مشاهده میشود در هفته گذشته حدود 26 همت مازاد تقاضا در بازار باز وجود داشته است.
اعتبارگیری قاعدهمند تقریبا به نیمی از ارزش تزریق در بازار باز رسیده است
علاوه بر این موضوع، بررسیها حاکی از وجود فشار تقاضا در اعتبارگیری قاعدهمند نیز هستند.
بر اساس آمارهای بانک مرکزی در هفته گذشته، حدود 70 همت اعتبار به صورت قاعدهمند و با نرخ 24 درصد در اختیار 6 بانک قرار گرفته است.
بررسیها نشان میدهد به طور کلی در یک ماه اخیر میزان تقاضا برای اعتبارگیری قاعدهمند رو به افزایش بوده اما به 50 همت نرسیده بود.
این درحالیست که در هفته اخیر از 69 همت عبور کرد و حدودا به 70 همت رسید که افزایشی بسیار قابل توجه به نظر میرسد.
شایان ذکر است این حجم تقاضا در بازار اعتبارات قاعدهمند در سال جاری تنها در ماههای ابتدایی سال جاری و به صورت محدود رقم خورده بود و پس از آن حتی در بسیاری از ماهها به صفر رسید.
ماههای دشوار برای بانک مرکزی
به عقیده کارشناسان ماههای پایانی سال سختترین ماهها برای کنترل بازار بین بانکی و پولی تلقی میشود چرا که با نزدیک شدن به انتهای سال و بسته شدن حسابها و اتمام حسابرسی، فشار در شبکه بانکی افزایش مییابد.
آمارهای اجرای سیاست پولی منتشر شده از هفتههای اخیر نیز تا حدی موید این موضوع هستند.
به بیان دیگر از دادهها میتوان استنباط کرد که احتمالا در حال حاضر فشار کمبود نقدینگی در شبکه بانکی بسیار جدی بوده و بانکها با اعتبارگیری قاعدهمند دست به دامان بانک مرکزی هستند.
ممکن است این سوال مطرح شود که اگر فشار کمبود منابع نقد در بازار بین بانکی وجود دارد، چرا در نرخ بهره این بازار قابل مشاهده نیست؟
برخی کارشناسان عنوان میکنند در بازار بین بانکی طرف عرضه و تقاضا بانکها هستند اما در شرایطی که حتی عرضه کننده اعتبار، قدرت کافی برای پاسخ به تقاضای اعتبار نداشته باشد انتظار میرود این مازاد تقاضا به سمت بازار بین بانکی و بازار باز یا اضافه برداشت حرکت کرده و شاید به همین دلیل است گه خود را به شکل جهش نرخ بهره بین بانکی نشان نداده است.
سلام وقت بخیر من خانم غزال محمدی بالیانی هستم از آزربايجان غربی شهرستان سلماس و از شما عزیزان میخوام سود حساب منو واريز کونین
تورم یا Inflation وقتی وجود دارد که جنس و تولیدات کم باشد و تقاضا زیاد باشد و در نتیجه قیمت جنس موجود به طور سلیقه ای افزایش میابد. کساد یا Recession وقتی وجود دارد که جنس و تولیدات زیاد باشد و تقاضا کم و جنس فروش نمیرود. در ایران جنس فراوان است با قیمت بسیار بالا و درصدی از جمعیت میتوانند خرید انجام دهند. بقیه جمعیت فقط به اندازه پولشان خرید میکنند. در نتیجه جمعیت فروشنده و خریدار در شوک و بهت زده میباشند و اقتصاد دگرگون است. با توسعه به طرف گروه بریکس پیشرفت اقتصادی و برطرف کردن مسائل جامعه امکان پذیر است.
روشهای خلق پول توسط بانک مرکزی بسیار است و مثل قدیم که کامپیوتور نبود و باید میساختند و پرینت میکردند نیست. بشین پشت کامپیوتر بانک مرکزی و تایپ کنند هر عددی که لازم است تا نیاز به پول برطرف شود. بانکها پول بیشتری لازم دارند و لابد اقتصاد بزرگتر شده و معادلش ازدیاد سرمایه لازم است. مردم باید با قرض دادن پول خود سود تولید کنند که جواب گوی افزایش نرخها و گرانیها باشد.
اگر پول در دست مردم نباشد چطوری جنس بخرند و چطوری رونق اقتصادی باشد چون تولیدات به گران فروشی روی آورده و مردم توان خرید را از دست داده اند و عرضه و تقاضا معنی اش را از دست داده. تورم نداریم چون جنس فراوان است و تقاضا کم . فقط گران فروشی و رشد قیمت ها داریم. شما ارزان بفروش ببین چطور مردم استقبال میکنند و تولیدات و فروش جنس رونق مییابد.
تا زمانی که سود و بهره بانکی در کشور رایج و روز بروز بر سود بانکی اضافه میشود، تورم افسارگسیخته اقتصاد کشور را بشدت آزار میدهد پس تنها ره رهایی از تورم افسارگسیخته ، به صفر رساندن سود و بهره بانکی است، چون در این زمان پولی از بانکها خارج نمیشود، فقط از این بانک به آن بانک واریز میگردد، و رباخوران بطور تصنعی عنوان میکنند که پولها از بانک ها دارد خارج میشود ، و این یک اشتباه محض است و همین دلیل غیر موجهی برای بالا بردن نزول بانکی ست، معمولا کشورهایی که تورم پولی ندارند کشورهایی هستند که سود و بهره بانکی در حدود صفر است ، ولی در ایران اینطور نیست سوره مبارکه بقره آیه 275. الذین یاکلون الربا لا یقومون الا کما یقوم الذی یتخبطه الشیطان من المس ذلک بانهم قالوا انما البیع مثل الربا واحل الله البیع وحرم الربا فمن جاءه موعظة من ربه فانتهی فله ما سلف وامره الی الله ومن عاد فاولئک اصحاب النار هم فیها خالدون کسانی که ربا میخورند، (در قیامت) برنمیخیزند مگر مانند کسی که بر اثر تماسّ شیطان، دیوانه شده (و نمیتواند تعادل خود را حفظ کند؛ گاهی زمین میخورد، گاهی بپا میخیزد). این، به خاطر آن است که گفتند: «داد و ستد هم مانند ربا است (و تفاوتی میان آن دو نیست.)» در حالی که خدا بیع را حلال کرده، و ربا را حرام! (زیرا فرق میان این دو، بسیار است.) و اگر کسی اندرز الهی به او رسد، و (از رباخواری) خودداری کند، سودهایی که در سابق [= قبل از نزول حکم تحریم] به دست آورده، مال اوست؛ (و این حکم، گذشته را شامل نمیگردد؛) و کار او به خدا واگذار میشود؛ (و گذشته او را خواهد بخشید.) امّا کسانی که بازگردند (و بار دیگر مرتکب این گناه شوند)، اهل آتشند؛ و همیشه در آن میمانند. این مطالب را چرا پخش نمیکنید؟؟؟