معاون طرح و برنامه بیمه مرکزی ایران با بیان روشهایی برای تأمین مالی از صنعت بیمه برای رشد اقتصاد، راهکارهایی هم برای مهار تورم ارائه کرد.
به گزارش بنکر (Banker)، علی بنیادی نائینی در گفتوگو با فارس در پاسخ به این پرسش که چگونه میتوان در عین توجه به رشد اقتصادی تورم را هم مهار کرد و همچنین روشهای تأمین مالی برای رشد اقتصادی از بازار بیمه را چگونه ارزیابی میکنید، گفت: مقام معظم رهبری در دیدار با کارگزاران کشور تأکید کردند، وقتی میگوییم مهار تورم و رشد اقتصادی قرار نیست که یکی فدای دیگری شود و اگر رشد اقتصادی مدنظر است، نباید به وسیله تورم به آن لطمه وارد شود.
وی افزود: بیمه هم یک صنعتی است که از دو جهت میتواند به رشد اقتصادی کمک کند یکی اینکه خود صنعت بیمه در امر تولید وارد شود و موانع تولید را رفع کند. مشاوره، مدیریت، مدیریت ریسک و بیمهنامه کیفیت، بیمهنامه مسئولیت و بیمهنامه اعتبار برای تولیدکننده ایجاد کند که تولیدکننده با استفاده از بیمهنامهها بتواند ضمانتنامه برای دریافت تسهیلات داشته باشد و در واقع بیمه دماسنجی برای طراحی ابزارهایی است که در خدمت تولید و کمک به سرمایهگذاری قرار میگیرد.
معاون طرح و برنامه بیمه مرکزی ایران در مورد روشهای تحقق شعار سال گفت: این مسئله دو قسمت دارد که علمای اقتصاد میگویند تورم چگونه کاهش پیدا میکند که مهار تورم یا به وسیله کاهش سرعت گردش پول و کنترل انتظارات تورمی صورت میگیرد که به کنترل جهش قیمتها میانجامد. همچنین در صنعت بیمه با وجود اینکه نرخهای بیمه توسط شرکتها تعیین میشود اما در بیمه شخص ثالث نرخ بیمهنامه به پیروی از نرخ دیه تعیین میشود و گرچه نرخ دیه در سال جاری نسبت به سال قبل 50 درصد رشد کرد اما نرخ بیمهنامههای شخص ثالث با 30 درصد افزایش همراه شد و هدف این بود که با این سیاستگذاری به آحادمردم و اقشار ضعیف جامعه کنیم و در جلسات شورای عالی بیمه در 2 روز آخر سال این تصمیم گرفته شد.
بنیادی نائینی در مورد مهار تورم از محل کنترل رشد نقدینگی گفت: در صنعت بیمه این کار از طریق جمع کردن اعتبارات خرد در اختیار مردم و با ابزارهایی از جمله توسعه بیمههای زندگی صورت میگیرد و در دنیا با جمعآوری اعتبارات خرد با ابزار بیمه زندگی با هدف تأمین آتیه برای مردم و تزریق این منابع به سرمایهگذاری مولد انجام میشود اما در کشور ما اقبال مردم به بیمه زندگی زیاد نیست و این به خاطر شرایط تورمی است.
وی افزود: اگر بیمههای زندگی متصل به داراییهای مالی مانند صندوق سرمایهگذاری طلا باشد بیمه میتواند پول مردم را دریافت کرده و در این صندوقها سرمایهگذاری کند. همچنین با سرمایهگذاری مولد و متصل به صندوقهای طلا اعتبارات خرد را در بخش مولد اقتصاد سرمایهگذاری میکند.
معاون طرح و برنامه بیمه مرکزی ایران در پاسخ به این پرسش که خود صنعت بیمه سال گذشته چه مقدار سرمایهگذاری مستقیم انجام داد، عنوان کرد: صنعت بیمه شامل بیمه مرکزی و شرکتهای بیمهای در سال قبل حدود 40 هزار میلیارد تومان در اقتصاد کشور سرمایهگذاری کردند. در کنار آن وظیفه ذاتی صنعت بیمه طراحی بیمههای کیفیت محصول برای کمک به ارتقای استانداردهای تولید همچنین طراحی بیمه مسئولیت و بیمهنامههای شرکـتهای دانشبنیان خواهد بود.
وی ادامه داد: یکی از روشهای مهار تورم کاهش سرعت گردش پول و کنترل رشد نقدینگی است و از جلوگیری از جهش قیمتها در بازار داراییهایی مانند مسکن و همچنین کنترل انتظارات مردم است. از طرفی با توسعه بیمههای زندگی میتوان سرمایهگذاری شرکتهای بیمه را در مسیر مولد بیشتر کرد.
بنیادی گفت: شرکتهای بیمهای نباید همه سودهای حاصله را بین سهامداران توزیع کنند، بلکه آن را باید به افزایش سرمایه شرکت اختصاص دهند.
وی در مورد رشد تولید هم عنوان کرد: در این بخش دو قسمت وجود دارد یکی تولید عادی و دیگری تولید دانشبنیان است که در فرآیند تولید نقش بیمهها به عنوان یک نهاد تأمین مالی عمل میکند. ما برای تأمین مالی در اقتصاد بازار بدهی یا همان بازار پول داریم که در بانک تبلور پیدا میکند همچنین بازار سرمایه در بورس و بازارهای مالی و بیمهای در شرکتهای بیمه تبلور پیدا میکند. شرکتهای بیمه در سال قبل حدود 40 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری مستقیم داشتهاند.
معاون طرح و برنامه بیمه مرکزی ایران با اشاره به اصلاح آییننامه 97 اظهار داشت: این آییننامه ناظر بر این است که سرمایهگذاریهای صنعت بیمه را به بخش مولد سوق دهیم. البته در کنار سرمایهگذاری مولد باید در بخش مسکن هم سرمایهگذاری شود که اگر یک شرکت بیمهای شرکت پتروشیمی را تحت پوشش بیمه قرار میدهد و اگر دچار خسارت شد بتواند تأمین مالی انجام دهد. همچنین روشهای تأمین مالی جمعی انجام دهد.
بنیادی گفت: در سال گذشته مجوز انتشار اوراق بیمه اتکایی از سوی بیمه مرکزی صادر شد و امسال 2-3 شرکت اعلام آمادگی کردند که اوراق اتکایی را از طریق بازار سرمایه منتشر کنند و در واقع بخشی از ریسک در صنعت بیمه را به بازار سرمایه منتقل کنند و این هم یکی از روشهای تأمین مالی مشترک بین بازار سرمایه و بیمه است.
وی همچنین در زمینه بیمه محصولات کشاورزی عنوان کرد: صندوق بیمه محصولات کشاورزی با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و بانک کشاورزی راهاندازی شده و به بیمه پایه محصولات کشاورزی میپردازد. در عین حال صنعت بیمه میتواند بیمههای تکمیلی و مازاد در بخش کشاورزی طراحی کند. همچنین در زمینه صنعت نفت و نیرو و سرمایهگذاریهای فناورانه و بیمههای تکمیلی میتوانیم طراحی کنیم.
معاون طرح و برنامه بیمه مرکزی ایران در مورد راههای تحقق رشد اقتصادی اظهار داشت: اولاً باید رفع موانع تولید صورت گیرد و با طراحی بیمهنامههای تخصصی مسئولیت مهندسی و مشاورههای فنی و شناسایی ریسکهای بیمهپذیر که باعث تعطیل کسب و کارها شده است میتوانیم محصولات بیمهای متناسب با این ریسکها طراحی کنیم. همچنین از طریق هدایت اعتبار به سمت تولید باعث افزایش سرمایهگذاری و بهرهوری در بخش تولید خواهیم شد.
بنیادی در پاسخ به اینکه صنعت بیمه چه نقشی در افزایش استاندارد تولید دارد، عنوان کرد: با شناسایی ریسکهای بیمهپذیر مؤثر در کیفیت و استاندارد و جلوگیری از تعطیلی فعالیت کسب و کارها و پوشش بیمهای مناسب میتوانیم به افزایش استاندارد تولید کمک کنیم. به عنوان مثال بیمه آتشسوزی ساختمان در جایی که روی گسل قرار دارد و در جای دیگر که در دشت واقع شده است متفاوت خواهد بود. یا در صنعت نفت برخی کاتالیستها مورد نیاز است که باید از خارج خریداری شود و بیمه کیفیت محصولات متناسب با استانداردها و کیفیت محصولات باید طراحی شود.
وی در پاسخ به اینکه چگونه صنعت بیمه نتوانسته به ارتقای کیفیت خودرو در کشور کمک کند، گفت: هنوز در زمینه کیفیت خودرو ورودی نداشتهایم اما در راستای حمایت از تولید داخل بیمههای کیفیت و مسئولیت طراحی میکنیم که هم از تولیدکننده و هم از مصرفکننده حمایت شود و مصرفکننده با خیال راحت نسبت به داشتن استاندارد محصولات اقدام به خرید کالا کند.
معاون طرح و برنامه بیمه مرکزی ایران ادامه داد: همانطور که در پروژههای عمرانی باید پیوست فرهنگی تهیه شود باید گزارش ریسک پروژههای کلان هم تهیه شود و صنعت بیمه بداند که پروژهها آیا بیمهپذیر هستند یا نه و آیا دارای ریسکهای کوچک و یا ریسکهای بزرگی هستند که بیمه اتکایی هم برای پوشش آن وارد شود. یعنی لازم است برای پروژههای بزرگ پیوست ریسک بیمهای هم تهیه شود.
بنیادی اظهار داشت: بعد از ریزش ساختمان متروپل در خوزستان گفته شد چندین ساختمان شبیه آن در تهران وجود دارد باید گزارش ریسک برای آنها تهیه شود که در حال حاضر گزارش ریسک برای بیمهنامههای بزرگ وجود ندارد اما باید حتماً پیوست ریسک توسط مشاوران پروژهها تهیه شود.
وی در مورد بیمه محصولات دانشبنیان عنوان کرد: این رشته سابقه چندانی ندارد و باید محاسبات ریسک و بیمهنامههای پارامتریک برای آن داشته باشیم و به تناسب محصولات دانشبنیان اکتوئران و ارزیابان خسارات تربیت کنیم که محاسبه ریسک و ارزیابی خسارات در زمینه تولید دانشبنیان آموزش داده شود.
معاون طرح و برنامه بیمه مرکزی ایران گفت: برای سرمایهگذاری در فناوری دانشبنیان چون بانکها کمتر ورود پیدا میکنند از طریق صندوقهای جسورانه VC و CVC تشکیل شود و به وسیله بیمههای اتکایی از این نوع تولید حمایت کنیم.
بنیادی اظهار داشت: قرار است با کمک معاونت علمی و فناوری اوراق نوآوری در صنعت بیمه منتشر کنیم و بیمه کیفیت متناسب با تولید دانشبنیان طراحی کنیم.
وی گفت: تأسیس شرکتهای فناوری بیمه یا اینشورتکها میتواند به توسعه فناوری و دانشبنیان در صنعت بیمه کمک کند.
معاون طرح و برنامه بیمه مرکزی ایران تأکید کرد: تأمین مالی زنجیرهای در صنعت بیمه میتواند علاوه بر مدیریت ریسک محصولات بیمهای جدید طراحی کند و اعتبارات را در مدیریت زنجیره تأمین هزینه کند و علاوه بر تأمین اعتبار برای تولید سودی هم برای سرمایهگذاران در این صندوقها فراهم کند.