پیچیدگی های فراوان نحوه وقوع جرم، عوامل مسبب وقوع، نیت و قصد بزهکار در دعاوی کیفری باعث میشود تا دفاتر حقوقی در این زمینه سرمایه گذاری های ویژه ای داشته باشد. جذب وکلایی که در امر جزایی تبحر دارند و مشاوره امور کیفری مرتبط با جرم رخ داده شده همگی نمونهای از سرمایه گذاری به شمار میآید.
مشاوره حقوقی که در در زمینه کیفری به اصحاب دعوی ارائه میشود سبب میشود تا بزه دیده از حقوق قانونی خود برای جبران خسارت وارده آگاه شود. جرائم در دعاوی کیفری در یک طبقه بندی کلی به دو دسته جرائم غیر قابل گذشت و جرائم قابل گذشت تقسیم میشوند که در دسته اول با گذشت شاکی امر تعقیب و رسیدگی موقوف نمیشود و در دسته دوم پیگیری قضایی منوط به شکایت شاکی خصوصی است.
مزایای مشاوره کیفری توسط وکیل
اخذ وکیل کیفری و مشاوره با او مزایایی به همراه دارد که همواره به نفع موکل خواهد بود. از این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- با حضور وکیل، نیازی به حضور شاکی در جلسات رسیدگی نخواهد بود.
- یک وکیل کیفری خوب، با مطالعه شواهد و مستندات نتیجه احتمالی را به اطلاع موکل خود میرساند.
- حضور وکیل در دعاوی کیفری موجب سریع تر شدن فرایند دادرسی و صرفه جویی در وقت و زمان خواهد بود.
- به دلیل اطلاعات محدود مردم از قوانین کیفری و نحوه و چگونگی مراحل ثبت شکایت کیفری، موفقیت پرونده با حضور وکیل کیفری به حداکثر خواهد رسید.
چه موضوعاتی در مشاوره کیفری مطرح میشوند؟
- قتل: موضوع ماده 290 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 است. قانون گذار بنا به وجود یا عدم قصد مجرمانه، کشنده بودن فعل مرتکب، وضعیت مجنی علیه یا مقتول و…در مقام بیان قتل عمد، شبه عمد و خطای محض برآمده است.
- سقط جنین: این جرم در مواد 487 تا 493 قانون مجازات اسلامی و همچنین در مواد 623 و 624 قانون مجازات اسلامی، پیش بینی شده است. برای تحقق عنصر مادی جرم سقط جنین، انجام هر نوع فعل مثبت مادی بر روی زن حامله خواه از طریق مباشرت و خواه از طریق معاونت کافی است. البته قانون گذار در سقط جنین برای حفظ مادر آن را از دایره جرایم مشمول کیفر و پرداخت دیه خارج کرده و آن را استثنایی در ماده 623 قانون مجازات اسلامی میدانیم.
- توهین: از جمله جرایم علیه شخصیت معنوی به شمار میرود و توهین میتواند گفتار، نوشتار، فعل یا ترک فعل باشد. توهین انواع و درجات دیگری هم دارد از قبیل توهین به مقدسات، توهین به جنسیت و توهین به مقامات میباشد. از دیگر جرایم علیه شخصیت معنوی در دعاوی کیفری میتوان به افترا، نشر اکاذیب، افشای اسرار حرفهای و مزاحمت تلفنی اشاره کرد. این دسته جرائم در دعاوی کیفری بیشتر در حیطه مطبوعات شایع هستند.
- کلاهبرداری: در دعاوی کیفری از جمله شایع ترین جرایم علیه اموال است. آن چه این جرم را از دیگر جرائم متمایز میکند آن است که در اکثر جرایم، مال بدون رضایت یا آگاهی صاحب مال و یا حتی در مواردی با توسل به اعمال خشونت آمیز از مالکیت و ید زیان دیده خارج میشود در حالی که در جرم کلاهبرداری مجرم به گونهای پروسه را پیش میبرد که مالک فریب خورده و از روی میل و رضا و حتی با التماس به امید کسب منافع، مال و داراییاش را در اختیار او قرار میدهد.
- سرقت: سرقت عبارت است از ربودن مال غیر و دارای سه رکن ربودن، مال و متعلق به غیر میباشد که در احراز و اثبات وقوع این جرم در دعاوی کیفری ضروری است. موضوع مال سرقت شده میبایست مال باشد یعنی دارای ارزش عرفی و عقلانی باشد. البته سرقت اموال نامشروع سرقت نیست زیرا اموال نامشروع به رسمیت شناخته نمیشوند؛ مانند مشروبات الکلی.
- صدور چک بلامحل: منظور از صدور چک بلامحل، صدور چک یا دستور عدم پرداخت از سوی بانک به یکی از علل قانونی است. در دعاوی کیفری، حمایت قاطع از متضرر این جرم و مجازات شدید برای بزهکار، همگی از باب نگاه ویژه قانون به چک است. چنان که علاوه بر به رسمیت شناختن شکایت مدنی از صادرکننده چک بلامحل، شکایت کیفری نیز در قانون عنوان شده است.
مشاوره کیفری در طرح شکایت
جرایمی که فاقد جنبه عمومی میباشند و فقط با شکایت شاکی قابل پیگیری است. مانند جرایم افتراء، توهین و فحاشی و در این جرایم پس از تقدیم شکوائیه به دادسرا رسیدگی آغاز میشود. در دعاوی کیفری برای شکایت کیفری فرم چاپی مخصوصی وجود ندارد. در هر اوراق عادی یا برگه های معمولی نیز میتوان شکایت کیفری را مطرح نمود.
البته به توصیه قانون گذار باید قوه قضائیه اوراق متحد الشکلی را به صورت فرم چاپی در اختیار مراجعان قرار دهد ولی در عمل مشکلی ندارد. در شکوائیه باید نام و نام خانوادگی، نام پدر، سن، شغل، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل، تابعیت، مذهب، شماره شناسنامه، شماره ملی، نشانی دقیق و درصورت امکان نشانی پیام نگار یا ایمی,vi ل، شماره تلفن ثابت و همراه و کد پستی شاکی قید شود.