بانک مرکزی دارد با اقتصاد ایران آزمون و خطا میکند. به نظرم ما با اقتصاد ایران و معیشت مردم داریم شوخی میکنیم.
به گزارش بنکر (Banker)، وحید شقاقی شهری، اقتصاددان با اعلام این موضوع گفت: در یکی دو سال اخیر یک آزمون و خطا در اقتصاد ایران در حال انجام است که در این شرایط بسیار خطرناک است.
او افزود: بانک مرکزی جای درسآموزی نیست و باید بتواند بازار آزاد که بازار مهمی در اقتصاد ایران است را مدیریت کند.
وی در توصیه به بانک مرکزی گفت:
«توصیه من به بانک مرکزی این است که اولا بازار آزاد را به رسمیت بشناسد و در مرحله دوم آن الزاماتی که پیشتر اشاره کردم را اعمال کند. تا این الزامات انجام نشود بازار آزاد کنترل نخواهد شد و سایر نرخها دنباله رو این بازار خواهند بود و در این میان طبقات متوسط و پایین هر روز لهتر خواهند شد.»
این تحلیلگر مسائل اقتصادی خاطرنشان کرد: نرخ توافقی هم دنباله رو بازار آزاد است. اگر بازار آزاد را نتوانیم مهار کنیم تمام اقتصاد ایران باید به دنبال دلار آزاد بدود و از آن طرف بانک مرکزی هم میگوید به من ارتباطی ندارد.
وارد دور باطل تورمِ دلار خواهیم شد
وی در پاسخ به پرسشی مبنی براینکه با توجه به تبعات حذف ارز نیمایی، چه دورنمایی میتوان از اقتصاد ایران در سال آینده داشت؟
گفت: «تا زمانی که دولت دلار بازار آزاد را گردن نگیرد و برنامهای برای مدیریت آن نداشته باشد، نمیتوانیم این وضعیت را خوشبینانه تلقی کنیم و وارد یک دور باطل تورمِ دلار خواهیم شد.»
شقاقی شهری با بیان اینکه نه در دولت گذشته و نه در دولت فعلی کسی بازار آزاد را گردن نمیگیرد، ادامه داد:
«آقای فرزین که میگفتند نرخهای دلار تلگرامی است و به خاطر دارم یکبار خبرنگاری درباره قیمت دلار از ایشان پرسش کرد، ناراحت شدند و گفتند دلار بازار آزاد چه ربطی به من دارد؟
ولی یادمان باشد زندگی من و شما به دلار بازار آزاد متصل است. دلار بازار آزاد سقف بزرگی دارد و راهبر و پیشرو است.
سایر نرخها هم از دلار بازار آزاد تبعیت میکنند. دولت باید برای مدیریت بازار آزاد برنامه داشته باشد که پیشتر الزامات آن را بیان کردم.
ما بازار آزاد را رها کردهایم در حالی که دلار بازار آزاد کاملا روی زندگی مردم و سایر نرخها اثر میگذارد.
اگر آن بازار را رها کنیم، نمیتوانیم اقتصاد را اداره کنیم. مشکل اصلی من این است که در اقتصاد ایران کسی متولی دلار بازار آزاد نیست در حالی که سایر نرخها، اجناس، زندگی و معیشت مردم هم به دلار آزاد وابسته است، این پارادوکس را چگونه باید حل کنیم؟»
نه شوخی است نه آزمایش بانکها دارند پول مردم را رسماً و نه اسما میدزدند یعنی چی ؟ یعنی مبلغ سپردهها شاید کمی بیشتر شود اسما با سود داده شده ولی رسماً با تورمی که ایجاد میکنند ،و ارزش پول را از بین میبرند آنرا در واقع میدزدند ، با این وسیله که با پول مردم طلا و ارز میخرند و فقط خودشون هم میخرند چون پول را از دسترس مردم خارج کردن و با اینکار کمبود نقدینگی برای خرید آنها ایجاد کردند و فقط خودشون قیمتگذاری میکنند و هروقت خواستند میتوانند گرانتر میفروشند ، و مردم احمق ما خیال میکنند هرچی دارند با تورم گران میشود ولی در اصل از تورم عقب هستند ، فقط همان یک درصد که اکثرا بانکها و از ما بهترون هستند و پول مردم را در دست دارند هروقت هرچیز را خواستند گران میکنند هروقت خواستند میفروشند و ارزان میکنند و باز میخرند و خلاصه با پول مردم کار میکنند ، پول ریال ارزش ندارد و پیچش دست خودشان است ، در نهایت هم فقط به دلار تبدیل میکنند یا به طلا و انبار میکنند و اینجا یا جای دیگر ذخیره میکنند و …