نزدیک به ۱۰۰۰ روز از برنامه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی میگذرد. در زمان اجرای این برنامه، دلار در بازار آزاد حدود ۲۵ هزار تومان بود و فاصله قابل توجهی میان نرخ سامانه نیما و بازار آزاد وجود داشت.
به گزارش بنکر (Banker)، هدف این برنامه، ایجاد ارز “تکنرخی” بود؛ اما با وجود این، دلار در بازار آزاد به حدود ۷۶ هزار تومان افزایش یافته و برخی کارشناسان نسبت به اثرات منفی این سیاست در افزایش نرخهای بازار آزاد هشدار دادهاند.
هماکنون شاهد اجرایی شدن “جراحی” دیگری در اقتصاد ایران هستیم. نرخ ارز ترجیحی که در بودجه سال آینده ۲۸۵۰۰ تومان در نظر گرفته شده بود، به ۳۸۵۰۰ تومان افزایش یافته و سامانه نیما بهطور کامل حذف شده است.
صادرکنندگان اکنون قادر خواهند بود در بازاری تحت عنوان “توافقی” به فروش دلارهای صادراتی خود بپردازند. البته بانک مرکزی اعلام کرده است که در این بازار فعال خواهد بود.
برخی کارشناسان بر این باورند که این اقدام به بهبود مدیریت بازار ارز و کاهش توزیع رانت کمک خواهد کرد، در حالی که گروهی دیگر این تصمیم را در شرایط تورمی غیرمنطقی میدانند و هشدار میدهند که در صورت عدم برنامهریزی مناسب، ممکن است هزینههای واردات و نوسانات ارزی افزایش یابد.
ایجاد چارچوبهای لازم برای تنظیم و نظارت مؤثر بر بازار
علی سعیدی، مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلا، بیان کرد: این مرکز تحت نظارت بانک مرکزی فعالیت میکند و هدف آن سیاستگذاری، تنظیمگری و نظارت بر بازار است. بنابراین در شرایط جدید، مسئولیت سیاستگذاری و نظارت بر عهده بانک مرکزی خواهد بود.
سعیدی توضیح داد: از ۲۶ آذر، تمامی گروههایی که در بازار غیرنیما فعالیت میکردند، به بازار ارز تجاری یا توافقی منتقل خواهند شد.
وی افزود: مرکز جدید این امکان را برای صادرکنندگان و واردکنندگان فراهم میکند که در یک سامانه مرکزی تمام تقاضاهای خرید و فروش خود را ثبت کنند و با یکدیگر مذاکره کنند. از ابتدای بهمنماه، روند معاملات صادرکنندگان و واردکنندگان به بازار ارز تجاری منتقل میشود.
شرط دستیابی به موفقیت در سیاست جدید
در ادامه، محمد لاهوتی، رئیس کنفدراسیون صادرات، به تأثیر این تصمیم بر صادرات اشاره کرد و اظهار داشت: مشکلات ناشی از الزام بازگشت ارز صادرکنندگان به چرخه اقتصاد باعث ایجاد چالشهایی شده بود. اگر این بخش به درستی اجرا شود و بانک مرکزی اجازه دهد که نرخ ارز به صورت تواففی تعیین شود، میتواند زمینهساز افزایش صادرات باشد.
اثر سیاست جدید بر نرخ تورم
مجید فلاحینیا، معاون اداره پایش بازار ارز بانک مرکزی، نیز به بیان هدف بانک مرکزی در مدیریت نوسانات بازار ارز پرداخت و گفت: هدف ما ایجاد یک بازار منسجم و شفاف است که در آن نرخها بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شوند. با اجرای این سیاست امیدواریم که تأثیر کمتری بر قیمت کالاها داشته باشد.
باز هم وعده پوشالی؟خجالت بکشید ،دیگه بسه
شما خودتون مسبب افزایش قیمت دلار وایجاد تورم در کشور هستید
وقتی دلار و طلا که پشیبانه پول ایران هست مث اسب داره میتازه و میره به جلو چطور میشه جلوی افزایش ها رو بگیرید؟
خاک تو سر آمریکا که نمی تواند حتی یک روز جلوی گران شدن دلار بگیرد
واقعا مسولین پدر مردم دراوردن شب میخوابیم صبح قیمت اجناس دو برابر اخه کجای دنیا همچی مملکت بی صاحب و بی درو پیکر داره.واقعا مسولین باید خجالت بکشن از وضع و رفاه و معیشت مردم.همچی با دولار فقط دراومد ریالی چرا دراومد هم دولاری نمی کنین.تا مردم هم ناراضی نباشن.فقط دست تو جیب مردم کردم هم یه صبری دارن اخه چه زندگیه توان خرید مایحتاج روزانشون ندارن.واقعا فسار اقتصادی ۳۰۰درصد رو مردم هست خانوادها یکی پس از دیگری متلاشی میشن خانواده ۲۰ساله هیچ جوانی جرات ازدواج نداره.الانم میگین فرزند اوری واقعا خجالت بکشین شما مردم زنده را از گرسنگی و فقر می کشین اونوقت دنبال بچه هستین..مگر خانواده خیلی کمبود عقل داشته باشه بخواد فرزند اوری کن چون مدیونشه و مایحتاجش نمیتونه جور کنه
تو این وضعیت صلاح نیست ازاین طرح ها بریزید درسته باصادرات ارز وارد میشه ولی فکر داخل هم باشید دشمن منتظر و فرصت طلب
تا اینجای طرح دولت برنده ومردم بازنده اجرای طرح حذف ارز نیمایی بودند به نظر میرسه اجرای این طرح درشرایط فعلی اصلا توجیه نداره .. آقایون عقل کل .. مردم رو به خاک سیاه ننشونیدبه خاطر یه عده سرمایه دار وشرکت های صادراتی از ما گفتن بود …