به گزارش بنکر (Banker)، بر اساس صورتجلسه آن نشست یک ساعته آقای قربانی معاون محترم اقتصادی بانک مرکزی جمهوری اسلامی میگوید: استحضار دارید آمار و عدم انتشار آن در اواخر دولت دهم آغاز شد و در دولت یازدهم نیز ادامه پیدا کرد و اخیرا وارد این چرخه شدیم. در مورد سوال اول این سوال مطرح است که …
نگاه به موازیکاری چیست و موازیکاری را چه دستگاهی انجام میدهد؟ واقعیت این است که یک سرمایه اجتماعی در داخل کشور است و به دلیل عدم انتشار، وقفهای ایجاد شده است. چندین نامه از دستگاههای مختلف ازجمله وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت نیرو، شرکتهای خصوصی و حتی سازمان برنامه و بودجه کشور رسیده و گلایه دارند که بانک چرا تولید نمیکند. بانک مرکزی از P 1338 آمار GDP را تولید کرده است. بند «پ» احکام دائمی هم مصوب کرده که بانک مرکزی ارائه کند که ما بر اساس قانون عمل کردیم و هیچ وقت اظهار نداشتیم که مرکز آمار ایران تولید نکند…
در همان نشست اما آقای نوبخت معاون رییسجمهور، رییس سازمان برنامهوبودجه کشور و رییس شورای عالی آمار در جواب آقای قربانی میگوید: در این ارتباط شاید موضوع مورد نظر به قدری روشن است که تکرار آن توضیح واضحات است. در دو سه سال اخیر نوعی انتقاد و تشکیک در صحت آمارهای رسمی به وجود آمده است. بسیار متاسف هستیم که آمار رسمی کشور صرفا به دلیل اینکه با آمار دیگری از سوی دولت متفاوت است مورد تردید و تشکیک در صحت قرار میگیرد.
مرکز آمار ایران دقیقا روز اول هر ماه آمار شاخص قیمتها و تورم را منتشر میکند و بانک مرکزی نیز با تاخیر دو سه روزه آمار تورم را اعلام میکند که در یک ماه دو عدد ارائه میشود که این تفاوت قابل ملاحظه است و به اصطلاح آماری بسیار معنیدار است. مطلع باشید این بحث در دولت بارها مطرح و باعث ناراحتی رییسجمهور هم شده است. در تیم اقتصادی تصمیمگیری شد که آمار نرخ تورم و رشد اقتصادی صرفا از سوی مرکز آمار ایران تهیه و اعلام شود که متفاوت با قانون نیست. قانون، مرکز رسمی آمار را مرکز آمار ایران میداند. الان تصمیم این است که آمارهای رسمی از سوی مرکز آمار ایران تولید و اعلام شود که نافی تواناییها و ظرفیت موجود بانک مرکزی به عنوان یک سرمایه و قوت نیست.
لذا در کمیسیون تخصصی شورای عالی آمار مطرح شده و مورد تایید قرار گرفته است و ما به دنبال مخالفت با آن نیستیم. البته این استدلالها که آقای دکتر قربانی اشاره داشتند قبلا هم توسط روسای بانک مرکزی فعلی و قبلی مطرح شده است. ما به دنبال آن نیستیم که در شورای عالی آمار مخالف نظر رییس محترم جمهور و تیم اقتصادی دولت عمل کنیم.
براساس گزارش جهان صنعت، با توجه به اینکه پس از آن بانک مرکزی هم آمار رشد تولید ناخالص داخلی را تولید کرده و بر درستی آن اصرار دارد و هم آمار تورم سالانه ۱۳۹۸ را تولید و اعلام کرد و صدای هیچ کس به ویژه آقای نوبخت که در نشست شورایعالی آمار آن همه اصرار داشت که باید آمار از سوی مرکز آمار تهیه شود درنیامد.
حالا باز هم رییس بانک مرکزی آمارهایی از رشد اقتصادی را اعلام میکند که با آمار اعلامشده از سوی مرکز آمار ناسازگار است و باز هم آقای نوبخت چیزی نمیگوید و انگار نه انگار که نباید چنین اتفاقی بیفتد. این داستان عینا در دولت قبلی نیز رخ داده بود و هیچ کس درس نگرفت. آقای همتی کار خود را میکند و آقای نوبخت هم سکوت میکند و آقای رییسجمهور هم آن آماری را که روزگار را بهتر نشان میدهد ارائه میکند. شهروندان، تحلیلگران و علاقهمندان به اقتصاد سیاسی و نهادها و سازمانهای جهانی و برنامهریزان هم که مهم نیستند.