یک اقتصاددان معتقد است: اقتصاد ایران با چالشهای زیادی دست و پنجه نرم میکند و حل این چالشها به زمان و منابع زیادی نیاز دارد.
به گزارش بنکر (Banker)، اما مهمترین چالشهای فعلی اقتصاد ایران چیست؟
علی سعدوندی، اقتصاددان، در بخشی از گفتوگو با برنامه مقتصاد گفت:
1- اقتصاد ایران چالش زیاد دارد اما در شرایط فعلی منابع اقتصاد ایران محدود است و سیاستگذار باید تصمیم بگیرد که در حال حاضر حل کدام چالشهای برای اقتصاد ایران الویت است.
2- ریسک اصلی که اقتصاد ایران با آن مواجهه است، ریسک حاملهای انرژی است. ما در حال حاضر در تولید گاز، بنزین و گازوئیل کسری داریم. این کسری در سالهای آینده تشدید خواهد شد.
3- کسی حاضر نیست که هزینه سیاسی پرداخت کند تا این ناترازیها در اقتصاد ایران را رفع کند. بنابراین مسئله ناترازی انرژی مسئلهای جدی است.
4- شاید میتوانستیم با آزادسازی قیمت انرژی یا پرداخت یارانه نقدی بخشی از این ریسک را جبران کنیم اما متاسفانه امکان حل این چالش از نظر سیاسی هر روز کمتر میشود.
5- افرادی وجود دارند که به ظاهر مثلا ارزشی، انقلابی یا طرفدار نظام هستند اما در باطن زیر درخت تنومند نظام را تخلیه کردند.
6- درخت اقتصاد ایران به لحاظ اقتصاد سیاسی در حال بیریشه شدن است. این اقتصاد در حال پوک شدن است.
7- وضعیت منابع آبی کشور وضعیت مناسبی نیست و این هم یکی از دیگر چالشهای اقتصاد ایران است.
8- چالش مهم بعدی وضعیت نهادهای مالی در کشور است. این نهادها دچار مشکلات بسیار جدی هستند. مهمترین ناترازی اقتصاد ایران ناترازی نظام بانکی است.
9- حاکمیت و بانک مرکزی بارها ادعا کردند که میخواهند نظام بانکی را اصلا کنند اما هربار وضعیت نظام بانکی بدتر شده است.
10- در سال مهار تورم و رشد تولید، ادعا این بود که به زودی با بانکها ناتراز برخورد میشود اما این اتفاق رخ نداد که هیچ بلکه رابطه بانکهای ناتراز با بانک مرکزی به عنوان ناظر، رابطه عاشق و معشوقی است. مسئولان بانک مرکزی از بانکهای تجاری منصوب میشوند.
11- ناترازی دیگر ناترازی صندوقهای بازنشستگی و شرکتهای بیمه هستند. ابن ناترازی بسیار گسترده است و به این راتی رفع نخواهد شد.
12- ریشه تمام این ناترازیها سومدیریت است و ریشه سومدیریت عدم شایسته سالاری است.