به گزارش بنکر (Banker)، از ابتدای هفته جاری سرعت رشد قیمتها در بازار ارز افزایش یافته بهطوری که در همین مدت قیمت هر دلار آمریکا 4.5درصد رشد کرده است.
سرعت این روند صعودی ظرف 2روز گذشته افزایش یافته، دیروز قیمت هر دلار آمریکا با2.2 درصد افزایش به 29هزارو 900تومان رسید. هرچند که ظهر دیروز قیمت هر دلار آمریکا حتی از مرز 30هزار تومان هم فراتر رفت اما درآن محدوده تثبیت نشد. 30هزار تومان نوعی مرز روانی برای قیمت دلار محسوب میشود و عبور قیمت از این محدوده میتواند به رشد بیشتر قیمت ارز منجر شود.
آمارها نشان میدهد روند صعودی فعلی در بازار ارز درست از 15اسفند سال قبل آغاز شده، در این مدت قیمت هر دلار 17درصد افزایش یافته است. همگام با رشد قیمت دلار دیروز قیمت هر سکه هم با یک صعود افراطی 400هزار تومان افزایش یافته و به رقم 14میلیون تومان رسید. قیمتهر مثقال طلا هم دیروز با 1.9درصد افزایش مواجه شد و به 5میلیون و 817هزار تومان رسید.
بهدنبال رشد قیمت دلار پلیس امنیت اقتصادی اعلام کرد که بازار ارز را تحت رصد دارد و طی انجام چند عملیات، تعدادی از قاچاقچیان ارز را دستگیر و ارز این دسته افراد را مصادره کرده است. بهنظر میرسد یکی از دلایل رشد قیمت دلار افزایش انتظارات تورمی نسبت به آینده است زیرا طبق گفته رئیسکل بانک مرکزی وضع ذخایر ارزی که یک عامل تعیینکننده برای قیمت دلار محسوب میشود، مناسب است.
وضع ذخایر ارزی
دیروز همزمان با تداوم روند فزایند نرخ ارز، علی صالحآبادی، رئیسکل بانک مرکزی از رکوردشکنی آمار ذخایر اسکناس ارزی سخن گفت و وعده داد: التهابی که در بازار آزاد ارز اتفاق افتاده بهزودی التیام پیدا میکند و آثار روانی ایجاد شده کاهش مییابد.
او با بیان اینکه نرخ واقعی ارز پایینتر از نرخ فعلی بازار آزاد است ادامه داد: در وضعیت جدید تامین ارز بهتر خواهد شد و نیاز به اسکناس بهطور کامل در بازار متشکل ارز تامین میشود. او افزود: امسال برای ثبت سفارش واردات در سامانه نیما 4.3میلیارد دلار معامله شده است. علاوه بر آن 4میلیارد دلار هم برای تامین کالاهای اساسی در سالجاری اختصاص یافته که شامل یک میلیارد دلار برای دارو و 3میلیارد دلار برای کالاهای اساسی است. بهگفته او در مجموع در سالجاری 8.3میلیارد دلار ارز برای واردات تامین شده است.
عوامل اثرگذار بر قیمت ارز
تحلیلگران میگویند درشرایط فعلی صرفنظر از مذاکرات هستهای که میتواند در آینده قیمت ارز تأثیر داشته باشد، رشد نقدینگی و چشماندازهای تورمی میتواند یک عامل تعیینکننده بر روند قیمت ارز باشد. روزبه شریعتی کارشناس بازارهای مالی در اینباره توضیح میدهد: با توجه به میزان کسری بودجه دولت، حجم نقدینگی در پایان سال آینده به 6400همت(هزار میلیارد تومان) خواهد رسید.
در این شرایط تبدیل شبهپول به پول سرعت میگیرد و مردم برای فرار از تورم، نقدینگی را وارد بازارهای مختلف میکنند و این موضوع روی تورم و قیمت ارز تأثیر دارد. به نوشته همشهری، حجت قندی اقتصاددان در اینباره میگوید: عواملی که در شرایط فعلی بر قیمت ارز اثر دارند شامل 2 دسته عوامل خارجی و داخلی هستند؛ دسته نخست متأثر از درآمدهای ارزی کشور و دسته دوم شامل سیاستهای دولت در رابطه با بازار ارز و تجارت است.
اصغر سمیعی، رئیس اسبق کانون صرافان نیز پیش از این درباره قیمت دلار در سالجاری گفته بود: اگر اساس را علم اقتصاد و نرخهای موجود درباره تورم و بهره و بیکاری در کشور و تفاوت آن با کشورهای حوزه دلار درنظر بگیریم، میتوانیم نرخ دلار برای سالجاری را حدود ۳۵هزار تومان برآورد کنیم.