شنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۴

۱۴۰۲/۰۵/۱۴ ۰۸:۵۲

انحلال کانون صرافان در تعطیلات دو روزه

کانون صرافان ایرانیان

همزمان با تعطیلات دو روزه کشور، بانک مرکزی نیز از «انحلال کانون صرافان» به دلیل آنچه «عدم همکاری» خوانده شده خبر داد.

در اطلاعیه‌ای که بانک مرکزی در این باره ارایه کرده از «تخلفات کانون صرافان» صحبت شده و آمده است: «از جمله مهم‌ترین تخلفات صورت‌گرفته می‌توان به استنکاف از دستورات بانک مرکزی و عدم همکاری با این بانک، انحراف از اهداف، وظایف و موضوع فعالیت کانون، به حدنصاب نرسیدن جلسات شورای عالی طی چندین ماه اخیر، سرمایه‌گذاری و تحصیل سهام بر خلاف موضوع فعالیت، وظایف و اختیارات کانون و نظایر آن اشاره کرد.»

اما کامران سلطانی‌زاده، دبیرکل این کانون در پاسخ روایت دیگری ارایه کرده و به «خبرآنلاین» گفته است: «سهامداران بازار متشکل ارزی، مردم هستند اما بانک مرکزی نسبت به انحلال دستوری این بازار اقدام و بازار مبادله‌ای را جایگزین کرده است.»

او افزوده است: «انتقاد چند روز اخیر اعضای کانون صرفان از رفتار بانک مرکزی، علت انحلال بود.» اشاره دبیرکل کانون صرافان به خبر آزادسازی دارایی‌های بلوکه‌شده ایران در سئول و بغداد است که در اولی به جایی نرسید و کار به شکایت کشیده و درباره دومی هم پول‌ها به عمان منتقل شده چرا که دولت امریکا اعتقاد دارد «در عمان، اهرم سیاسی برای فشار به بانک‌ها وجود ندارد.»

آیا قانونی بود؟

انحلال کانون صرافان که در روزهای تعطیلی کشور صورت گرفت با استقبال شدید رسانه‌های حامی دولت همراه شد. «ایرنا» این کانون را «مکانی برای نابسامانی و مبارزه با ثبات در قیمت ارز» نامید و وعده داد که «حذف آن، قیمت ارز را به ثبات می‌رساند.» خبرگزاری فارس نیز از این اتفاق دفاع کرده و انحلال کانون صرافان را در حیطه اختیارات بانک مرکزی دانسته است.

کانون صرافان ایران در سال ۱۳۹۰ از طرف چند صرافی و با مجوز بانک مرکزی تاسیس شد. اعضای هیات موسس کانون ۹ صرافی و اعضای هیات عالی نظارت سه نفر از نمایندگان بانک مرکزی هستند.

بانک مرکزی نیز می‌گوید از نظر قانونی مشکلی برای انحلال کانون صرافان ندارد چرا که «خودش» مجوز این کانون را داده است. در مقابل کانون صرافان اعلام کرد «انحلال کانون صرافان در ماده ۲۱ اساسنامه جزو اختیارات مجمع عمومی فوق‌العاده بوده و طبیعتا هر گونه فرآیندی خارج از مسیر قانونی تخلف است و از طریق مراجع قضایی پیگیری خواهد شد، متاسفانه در ادامه اقدامات مزبور و پس از ناامیدی در مسیر قانونی، بانک مرکزی با انتشار اختلافات در فضای رسانه‌ای سعی بر فشار بر صرافان و کانون صرافان دارد و هم‌اندیشی سالانه یک صنف را برنمی‌تابد، در حالی که اگر بانک مرکزی بر مبنای قانون حرکت کند نیاز به رسانه‌ای کردن موضوعات نخواهد داشت.»

دبیرکل کانون صرافان می‌گوید: «کانون صرافان در سال ۱۳۹۰ ایجاد شده و در این دوره زمانی با چندین رییس کل بانک مرکزی کار کرده است و همواره تلاش این کانون کمک به ثبات و مدیریت بازار ارز بوده است.» او گفته است: «تمامی اقدامات ما بر اساس قانون بوده و از طریق قوه قضاییه حتما منافع صرافان را پیگیری می‌کنیم.»

اثر انحلال کانون بر قیمت‌ها

به نظر می‌رسد در دعوایی که بر سر نحوه مدیریت نرخ ارز بین کانون صرافان و بازیگر بزرگی به نام بانک مرکزی صورت گرفته، نرخ ارز راه خودش را رفته است.

قیمت فروش دلار در تعطیلات دو روزه بعد از چندین ماه وارد کانال ۵۰ هزار تومانی شد و همانجا ماند و تا لحظه نوشتن این گزارش (ساعت ۱۸ روز جمعه) در این کانال مانده است.

خبرگزاری نزدیک به دولت «تسنیم» به این موضوع واکنش نشان داده و نوشته است که «قیمت ارز درحالی افزایش یافته که اتفاق خاصی در بازار رخ نداده و می‌توان رشد قیمت دلار را ناشی از تحرکات برخی فعالان حوزه صرافی‌ دانست.»

برزو حق‌شناس، کارشناس اقتصادی نیز به تجارت‌نیوز گفته است «اقدام بانک مرکزی مبنی بر انحلال کانون صرافان به‌طور قطع روند قیمت دلار را صعودی کرد.

به اعتقاد من نهادهایی مانند کانون صرافان می‌توانند به امر انتقال دلار کمک و آن را تسهیل کنند و با حذف کانون، نقل و انتقال ارز مشکل می‌شود و تاثیر منفی بر بازار خواهد گذاشت.»

حال باید دید آیا در روزهای آینده اختلاف نظرها میان بانک مرکزی و کانون صرافان به پایان می‌رسد یا خیر؟ فعلا شرایط چندان به سود بانک مرکزی که به دنبال ثبات نرخ ارز است؛ به نظر نمی‌رسد.

برای عضویت در کانال بنکر کلیک کنید

دیدگاه‌ها

کلیه حقوق مادی و معنوی محفوظ و متعلق به بانکداران ۲۴ می باشد و استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع بلامانع است. طراحی: هشت بهشت